Fiat - Zero 0 - 1913

Omschrijving
Fiat - Zero 0 - 1913
Kan worden opgehaald in: Italië - zonder registratiepapieren - 1 km - 2 - Zeer goede staat, minimale tekenen van slijtage

De Fiat Zero is een auto geproduceerd door de Turijnse autofabrikant FIAT van 1912 tot 1915. Het was het eerste kleine voertuig dat in serie gebouwd werd. In 1915 werd het ook elektrische systeem geïnstalleerd maar de productie werd stopgezet vanwege de omvorming van FIAT tot een oorlogsfabriek als gevolg van de toetreding van Italië tot de Eerste Wereldoorlog.
De Zero werd uitgerust met een 1.9 liter motor die ongeveer 15 pk produceerde en 70 km/u kon halen. De auto legde ongeveer 5.1 km per liter af.
De Zero was de eerste Fiat waarvan meer dan 2000 exemplaren werden verkocht.
De Zero was ook een belangrijk model voor de geschiedenis van Pininfarina; waarvan de grondlegger, toen nog geen ondernemer maar slechts een eenvoudige ontwerper, een tekening voorbereidde voor de radiator van deze wagen en zijn project werd verkozen boven het werk dat werd aangeleverd door Fiat haar eigen technici.

Deze Fiat Zero uit 1913 heeft een geweldige geschiedenis, zoals dat bij veel van dit soort veteranen het geval is.
Hij werd gevonden nabij Turijn in 1964 door Domenico Bossotto, een oudere monteur die de eigenaar kende omdat hij hem vaak had geholpen met reparaties. Domenico Bossotto kende deze auto‘s erg goed, hij reed en stelde vele af gedurende zijn militaire dienst ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.
Hij was het die de auto in twee jaar restaureerde, hij pakte de gehele mechanica aan beginnend vanaf het chassis en elk detail werd nagekeken, inclusief de motor.
Vervolgens restaureerde hij de carrosserie, inclusief restauratie van de originele kleur.
Helaas heeft Bassotto het genot van het besturen van deze auto noch het genot van het horen van de motor nooit kunnen ervaren omdat hij plotseling ziek werd voordat de auto klaar was.

Zijn weduwe verkocht Zero en gedurende vijftig jaar was er geen nieuws over de auto.
In 2004 werd de auto gevonden door een beroemde verzamelaar in Biella (Italië). Na een korte onderhoudsbeurt en een algemene controle draaide de motor vanaf het begin perfect.
Wat betreft het aantal gereden kilometers kunnen we het zo zien dat de inrijperiode van de auto nog altijd niet is voltooid.
Deel van de geschiedenis staat beschreven in het boek ‘Un Secolo di Sogni su Ruote’.

Voertuig in werkende staat en werd recentelijk gestart.
Carrosserie en interieur in zeer goede staat.
Bodemplaat in een goede staat.

Deze auto kan worden bezichtigd in Reggio Emilia, Italië.
Levering aan huis is mogelijk, binnen Italië en naar het buitenland.

Kavelgegevens
Merk
Fiat
Model Type
Zero 0
Jaar
1913
Bevindt zich in
Italië
Body stijl
torpedo
Kilometerstand
1 km
Registratiepapieren
zonder registratiepapieren
Staat
2 - Zeer goede staat: minimale tekenen van slijtage
Transmissie
Handgeschakeld
Brandstof
Benzine
Paardenkracht
19
Cilinderinhoud
1900
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen