Lucebert - De Zangeres Zonder Naam - De Soldatenmoeder - 1969

Omschrijving
Lucebert - De Zangeres Zonder Naam - De Soldatenmoeder - 1969
Poëzie - Aantal: 1 - Zeldzaam literair curiosum, met tekst van Lucebert - Boek gerelateerd object

Een wel uiterst curieuze single, tentoongesteld in een vitrine op de grote Lucebert tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam in 2007, maar daarbuiten vrijwel onvindbaar.

TEKST: De tekst van Lucebert is niet opgenomen in zijn Verzamelde Gedichten, misschien omdat hij met graagte inspeelt op de clichés van het genre ('O mensen is dit niet een naar geval'), maar er tussen de regels door enigszins surrealistische elementen aan toevoegt. De soldatenmoeder 'heeft haar zonen in de krijg verloren/ Zij haat de roden nu, die ziet ze overal'. De roden komen binnen, 'in brood verborgen', en wonen 'onder de vloeren van haar huis'. De soldatenmoeder eindigt als lichtekooi die zich 'geeft aan Vietkongsoldaten' . 'O mensen, dit deden de rooien uit Hanoi'.

MUZIEK: Bruno Maderna (1920-107 was een belangrijk modern componist, beïnvloed door Schönberg en Messiaen. Hier heeft hij zich echter het muzikale idioom van de smartlap volkomen eigen gemaakt, compleet met orgel- en saxofoonriffjes. Het arrangement is van Jean Kraft, die ook het Telstar orkest leidt.

En de Zangeres? Ach, die zingt zoals ze dat altijd al deed, Lucebert of niet..

Telstar label, B-kant 'Huil niet mevrouw Humphrey', tekst van Ernst van Altena, muziek van Johnny Hoes …

Kavelgegevens
Object
Boek gerelateerd object
Aantal boeken
1
Onderwerp
Poëzie
Auteur/ Illustrator
Lucebert - De Zangeres Zonder Naam
Boektitel
De Soldatenmoeder
Staat
Goed
Publicatiejaar oudste item
1969
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Extra's
Zeldzaam literair curiosum, met tekst van Lucebert
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen