Figuur/beeld (1) - Zandsteen - Bhairav - India - 11e eeuw

Omschrijving
Figuur/beeld (1) - Zandsteen - Bhairav - India - 11e eeuw
Zeer goede staat, zie beschrijving - 38×25×20 cm

Zandstenen Indische sculptuur van Shiva in de vorm van Bhairava (Sanskriet: भैरव, ("Vreselijk" of "Angstaanjagend").

Bhairava is de wrede manifestatie van Shiva welke geassocieerd wordt met vernietiging. Hij is een van de belangrijkste goden in Nepal en vele delen van India. In het hindoe-epos “"Shiv Maha-Puran" vraagt de god Vishnu aan de god Brahma wie de opperste schepper is van het universum. Op een arrogante toon antwoordt Brahma dat hij de opperste schepper is en dat Vishnu hem dus dient te vereren. Dit antwoord irriteerde Vishnu dermate dat hij reïncarneerde in de vorm van Bhairava om Brahma te straffen en hij onthoofde Brahma zodat van diens vijf hoofden er maar vier overbleven. Hierdoor echter maakte hij zich schuldig aan de misdaad van het doden van een brahmaan (Brahmahatyapap), waardoor hij de onthoofde schedel voor twaalf jaar diende te dragen en diende rond te zwerven als, een bedelmonnik(« Bhikshatana »), totdat hij was ontheven van de zonde.

Bhairava wordt hier afgebeeld met een koninklijke hoofdtooi, waarop duidelijk schedels afgebeeld staan. Hij draagt het Vishnu-teken op het voorhoofd, draagt koninklijke oorringen, heeft een snor en baard en uit zijn mond steken vervaarlijke tanden

(Uttar Pradesh, India, 11 e eeuw)

Een gelijkaardig beeld bevindt zich in het Walters Art Museum te Baltimore (USA).

Gewicht = 24 kg

De verkoper van dit kavel garandeert bij deze dat dit object legaal is verkregen. Hij garandeert dat hij gerechtigd is om dit kavel te verzenden. Verder zal hij ervoor zorgen dat eventuele vereiste vergunningen zullen worden geregeld. De verkoper zal de koper hierover informeren wanneer dit meer dan een aantal dagen duurt.

Herkomst: Particuliere verzameling België.

Kavelgegevens
Totaal aantal items
1
Object
Figuur/beeld
Materiaal
Zandsteen
Periode
11e eeuw
Regio / land van herkomst
India
Thema / voorstelling
Bhairav
Staat
Zeer goede staat, zie beschrijving
Afmetingen
38×25×20 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen