C.S.W. Graaf van Hogendorp - Tafereelen van Javaansche zeden - 1837

Omschrijving
C.S.W. Graaf van Hogendorp - Tafereelen van Javaansche zeden - 1837
Koloniale geschiedenis, Literatuur, Reizen - Aantal: 1 - Boek

C.S.W. Graaf van Hogendorp, Tafereelen van Javaansche zeden, Amsterdam, C.G. Sulpke, 1837, iv,245 pp., gegraveerd titelblad (naar D. Sluyter).
Conditie: goed en compleet. Latere eenvoudige privé band. Titelblad (stof-)vlekkig, en incidenteel ouderdomsspikkels of vlekken, de laatste 5 bladzijden met kleine watervlek en slordig aan de bovenrand.

Wildzeldzaam en geen exemplaren in WorldCat, KB of in de handel. Vier oorspronkelijke Indische verhalen: Radeen Ningrat (over een regent, een opruiende hadji-priester die samenspant met een bende van een uit Batavia ontvluchte slaaf); Poetrie Dewi-Sahari; Soelatri; Korporaal Rampok, 'een slachtoffer van het heulsap, of, een dag in bovenlanden van Batavia'.

Carel Sirardus Willem, Graaf van Hogendorp (Casimbazar, Bengalen 1788-Utrecht 1856), zoon van Dirk van Hogendorp (bekend voorvechter van meer rechtszekerheid voor Javanen), maakte de veldtocht naar Rusland mee als ritmeester bij de kurassier en streed de slag bij Waterloo in dienst van Napoleon. In 1816 vertrok hij naar Indië, klom op tot resident van Buitenzorg in 1818 en in 1823 als resident van Batavia. In 1830 schreef hij in NL zijn 'Coup dóeil sur l'ile de Java (in 1833 door J. Olivier vertaald als Beschouwing de Nederlandse Bezittingen in Oost-Indië), Vanaf 1837 trad hij toe tot de Raad van Ned.Indië en bracht het in 1840 tot waarnemend Gouverneur Generaal, en nam in 1852 ontslag.

Kavelgegevens
Object
Boek
Aantal boeken
1
Onderwerp
Koloniale geschiedenis, Literatuur, Reizen
Auteur/ Illustrator
C.S.W. Graaf van Hogendorp
Boektitel
Tafereelen van Javaansche zeden
Staat
Goed
Publicatiejaar oudste item
1837
Druk
Eerste druk
Taal
Nederlands
Oorspronkelijke taal
Ja
Afmetingen
21×13 cm
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
of Inloggen