The Beatles, Justin Bieber en David Bowie tussen beroemdheden met het meest waardevolle haar ooit geveild

Hoeveel zou u willen betalen voor wat haar van uw favoriete beroemdheid? Voor sommige mensen is dit ondenkbaar, maar er zijn fans die bereid zijn om duizenden euro's uit te geven voor het haar van een bekende persoonlijkheid.

Woordvoerder van Catawiki Mark Borgman legt de reden voor deze investering uit: “Er zijn natuurlijk de sentimentele redenen voor dit soort ‘verzamelen’. Haar is een fysiek onderdeel van iemand die blijft, zelfs na zijn of haar dood. Voor andere mensen gaat het om de veiling, omdat het op veilingplatforms zeer winstgevend is gebleken. Het geveilde haar van beroemdheden behoort meestal tot mensen die overleden zijn. Wanneer een beroemdheid sterft, worden alle gerelateerde objecten zeer gewild en dus meer geld waard. In de afgelopen jaren hebben we een aantal haarveilingen gezien van overleden beroemdheden, hersteld door fans, vrienden of zelfs kappers en mensen die dicht bij deze beroemdheden stonden en het haar bijhielden als een investering voor de toekomst."


Hier is de lijst met enkele van de meest iconische verkochte stukken haar van beroemdheden:


1. Elvis Presley

Vorig jaar werd het haar van Elvis Presley, de koning van Rock ‘n Roll, geveild voor 1.300 euro. Het haar werd in goede staat bewaard door de persoonlijke kapper van Elvis Presley, Homer Gill Gilleland, die meer dan 20 jaar met de zanger heeft getourd. Nadat Elvis Presley in 1977 stierf, begon de kapper het haar te verkopen in een souvenirwinkel bij het huis van de zanger in Memphis. Uiteindelijk, kwam het na vele veilingen en 20 jaar later opnieuw in de veiling bij Catawiki.


2. Marilyn Monroe

In 2016 werden twee veilingen gehouden met het haar van Marilyn Monroe. Ze werden beide geveild door Frieda Hull, een fan van Monroe, die ze via de kapper van de Hollywoodster verkreeg en voor meer dan 55.000 euro veilde. Er werd verwacht dat deze veilingen slechts een paar duizend euro zou opbrengen.

Remi Gangarossa, één van de deelnemers aan de veilingen van Marilyn Monroe’s haarlokken zei dat hij ‘verliefd’ was op Hollywood en een van de grootste en meest tragische iconen voor het grootste deel van zijn leven. Zoals hij zelf uitlegt: "Haar symboliseert het feit dat Marilyn Monroe vlees en bloed was, net als wij allemaal. Toch moet ik toegeven dat er iets absoluut magisch aan haar was.”


3. The Beatles

Vorig jaar werden haarlokken van de vier leden van de Beatles geveild voor meer dan 11.000 euro. Het haar, dat vier keer de geschatte waarde opleverde, trok de aandacht van bieders over heel de wereld. Volgens Denny Hoekstra, een expert van Catawiki, bevatte de veiling wel heel speciale Beatles objecten. “Het haar in de veiling werd op 12 december 1964 afgeknipt tijdens het filmen van The Beatles film, “A Hard Day’s Night”. De lokken werden onmiddellijk verzameld door een visagist die ze later verkocht aan fans.”

Tijdens de veiling werden de haarlokken in vier afzonderlijke kavels aangeboden: "Het haar van Paul McCartney was het meest gewild en werd geveild voor meer dan 2.600 euro. De haren van George Harrison en Ringo Starr werden geveild voor meer dan 2.400 euro per stuk. Verrassend genoeg werd het haar van John Lennon geveild voor iets meer dan 1.100 euro", legt Denny Hoekstra uit.


4. John F. Kennedy

U vraagt zich wellicht af hoe iemand aan haar komt van een bekende persoon. In de meeste gevallen is dat van hun kapper afkomstig. In het geval van John F. Kennedy, was het Harry Gelbart, een beroemde kapper in die tijd. Hij haalde de haarstukken uit Kennedy’s laatste knipbeurt voordat hij werd vermoord in Dallas, Texas. De haarstrengen werden verkocht voor meer dan 4.000 euro in Beverly Hills.


5. David Bowie

Dankzij een medewerker van het Madame Tussauds museum konden de fans van David Bowie een stukje haar van de zanger bezitten. Verwacht werd dat het haar geveild zou worden voor 3.500 euro, maar met het overlijden van Bowie in januari 2016 bereikte de veiling bijna 17.000 euro in juni van hetzelfde jaar. Mark Borgman van Catawiki ligt uit waarom deze waarde werd bereikt: ”Als het item vóór de dood van David Bowie was geveild, zou de opbrengst wellicht dichter bij de oorspronkelijke schatting geweest zijn. Wanneer beroemdheden sterven, neemt de sentimentele waarde van de bijbehorende objecten toe, evenals de geldelijke waardering. Dat is wat er gebeurde met deze David Bowie-veiling.”


6. Justin Bieber

In 2011 schonk Justin Bieber een deel van zijn haar aan een liefdadigheidsdoel. Het was op ‘The Ellen Show dat de zanger onthulde dat hij een paar draden van zijn haar zou veilen voor liefdadigheid. De haarlokken werden geveild op eBay en brachten meer dan 31.000 euro. Het bedrag werd geschonken aan ‘The Gentle Barn’, een non-profit organisatie voor dieren in Californië.


7. Napoleon Bonapart

Op 4 juli 1817 sneed de arts van Napoleon Bonaparte een haarlok af, die werd gegeven als een teken van dankbaarheid aan de Engelse kapitein die hem op het eiland St. Helena moest houden. Het haar is honderden jaren bewaard gebleven en in 2015 geveild op het Catawiki platform. Het haar was slechts 4 millimeter lang en werd geveild voor 2.400 euro. Als je de prijs per centimeter meet, is dit waarschijnlijk het duurste haar ooit verkocht