Allereerste Suske en Wiske strip voor recordbedrag geveild

'De avonturen van Rikki en Wiske', het allereerste Suske en Wiske stripalbum uit 1946, is gisteravond voor ruim 9.000 euro geveild bij online veilingplatform Catawiki. Niet eerder werd er zoveel geld voor deze strip betaald. Het oude record uit 2015 stond op 4.000 euro.

In 1946 kon je het album van Rikki en Wiske kopen voor 36 Belgische frank, dat is omgerekend minder dan 1 euro. Inmiddels zijn veel stripboeken een geliefd en gewild verzamelaarsitem. Catawiki is dan ook bekend met het veilen van bijzondere stripboeken, zo werd in 2017 ook een zeldzaam Kuifje stripboek geveild.

Uitzonderlijk goede staat

Jacques Pels is expert bij Catawiki op het gebied van stripboeken, en betrokken bij de taxatie van het stripalbum. “Van deze editie zijn er in 1946 slechts 7.000 gedrukt, het is daardoor heel moeilijk om het album in goede staat te vinden. In 2015 werd dit eerste stripalbum ook geveild, toen werd er 4.000 euro voor betaald.” Pels wijt die verdubbeling in drie jaar tijd aan de kwaliteit van het album, het bevindt zich in een absolute topstaat. “Bij het eerste album werd de cover gedrukt op stevig, niet soepel karton. Bij het lezen en openen van het album werd die cover makkelijk in het midden “gekraakt”. De meeste albums hebben dan ook deze typische verticale kreuk in het midden. Dit album heeft dat niet, en is daardoor in uitzonderlijke conditie.’’

Van Rikki naar Suske

Na dit eerste album besloot tekenaar Willy Vandersteen om het personage Rikki te vervangen door Suske. De reden hiervoor was dat Rikki bij nader inzien te veel leek op Kuifje. Rikki werd daarom na één verhaal al vervangen door Suske. Het eerste stripverhaal van Rikki en Suske gaat over een revolutionaire tank die snel een einde aan oorlogen kan maken. De tank werkt op afgeroomde melk. De plannen voor de tank worden echter gestolen en daar gaan Rikki en Wiske achteraan.

Terug naar huis

De allereerste druk van het stripbroek keert weer huiswaarts, het album is namelijk door een Belgische liefhebber aangekocht.


+++

EINDE PERSBERICHT

Over Catawiki

Catawiki, het online veilingplatform voor zeldzame en moeilijk te vinden objecten, organiseert wekelijkse veilingen in meer dan 80 categorieën, van kunst en antiek tot verzamelobjecten en luxegoederen. Alle veilingen worden samengesteld door interne experts en met meer dan 50.000 bijzondere objecten per week, is er iets te vinden voor iedereen. Vind een object waar u van houdt en Catawiki regelt de rest!