Waarom de lp na 70 jaar nog steeds populair is

Op 21 juni 1948 werd een nieuwe technologie gelanceerd die de muziekindustrie voor altijd zou veranderen: de lp. Zeventig jaar later is de langspeelplaat nog net zo populair als twintig jaar geleden. Komt dit door het authentieke geluid, het verzamelplezier of door de prachtige albumkunst? Denny Hoekstra, vinylexpert bij Europa's toonaangevende veilingplatform Catawiki, legt uit waarom hij meent dat vinylplaten weer populair zijn en hoe hij denkt dat de toekomst van de lp-markt eruit zal zien.

De populariteit van lp’s neemt nog steeds toe

In de afgelopen zeventig jaar was er slechts een korte periode waarin de lp niet het meest populaire fysieke medium was, namelijk toen de cd van het begin van de jaren 90 tot de jaren 00 de lp van zijn troon stootte. De verkoop bereikte een dieptepunt in 2007. In het Verenigd Koninkrijk werden slechts 210.000 platen werden verkocht, waardoor het leek alsof de lp op sterven na dood was. Maar toen werd muziekstreaming geïntroduceerd en begon rond dezelfde tijd de verkoop van lp’s weer te stijgen, waarschijnlijk als reactie op de digitale revolutie. Vorig jaar werden ongeveer vier miljoen platen verkocht in het Verenigd Koninkrijk, waarmee de verkoopcijfers nu nog hoger zijn dan aan het begin van de jaren 90.


Denny Hoekstra, vinylexpert bij Catawiki, legt uit: "Hoewel het een nichemarkt is, beginnen steeds meer jonge mensen lp’s te kopen. Ze realiseren zich hoe fantastisch het is om een fysiek product te bezitten en aan hun verzameling toe te voegen, in plaats van een bestand op hun telefoon te zetten. Het kan ook een manier zijn om een artiest te steunen of als statement om jezelf mee uit te drukken."


Sommigen zeggen dat de herleving van platen hand in hand gaat met het verlangen naar authentiekere ervaringen, zoals bij fysieke boeken ook het geval is. Een paar jaar geleden voorspelden veel mensen dat e-books papieren boeken zouden vervangen. Maar de verkoop van e-books is de afgelopen jaren zelfs afgenomen, terwijl de verkoop van papieren boeken is gestegen. "Mensen willen niet altijd naar een scherm moeten turen. Fysieke producten, zoals platen en boeken, zijn dan dus een uitkomst", voegt Hoekstra toe.

Waarom de waarde van lp’s stijgt

De waarde van lp’s is over het algemeen gestegen vanwege de hernieuwde interesse en toegenomen verkoop. "Vooral bij de iconische helden uit de jaren 60 en 70, zoals Bob Dylan, Neil Young, The Beatles, The Rolling Stones en Pink Floyd, verwacht ik de komende jaren een waardestijging. Toen David Bowie overleed, zagen we op bepaalde momenten een waardestijging van bijna 400%. Natuurlijk is dat onderhand weer enigszins gestabiliseerd."


Veel hedendaagse artiesten zijn hun muziek op lp’s uit gaan brengen. "De lp is een premium product geworden. Mensen die om muziek geven in bepaalde genres of van bepaalde artiesten, zijn bereid dubbel zoveel te betalen voor een lp in vergelijking met cd’s of digitale albums", zegt de vinylexpert van Catawiki. "Zeldzaamheid, populariteit en conditie zijn de belangrijkste factoren om te bepalen of de plaat zijn waarde behoudt of in waarde stijgt."

De toekomst van vinyl

Denny Hoekstra, de vinylexpert van Catawiki, is vrij optimistisch over de toekomst van de lp-markt: "Ik denk niet dat lp’s snel zullen verdwijnen, maar het blijft een nichemarkt. Volgens mij zal de populariteit van platen nooit meer het hoogtepunt bereiken zoals in 1977, toen het een massaproduct was. Maar zolang er een tweedehandsmarkt is voor vinyl, draaitafels en versterkers, en er zelfs nog steeds nieuwe modellen worden gemaakt, zullen platen gewilde verzamelstukken blijven."