Zeldzame Lamborghini Urraco gevonden in oude garage


Amsterdam, 5 maart 2020 - Een zeldzame Lamborghini Urraco P117 (200) 2+2 sportwagen, een van de weinige overlevende van de 66 ooit gemaakte exemplaren, wordt geveild op het door experts samengestelde, online verkoopplatform Catawiki. De auto stond al meer dan 20 jaar in een verlaten garage in Milaan. De motor van de auto is gerepareerd, aangezien de carburateur problemen had. Het duurde twee jaar om de eigenaar te vinden. De eigenaar had er destijds niet op vertrouwd dat een willekeurige werkplaats of monteur de motor kon repareren en demonteerde de onderdelen, omdat hij de motor liever zelf wilde repareren. Helaas werd de eigenaar kort daarna ziek, en bleef zijn taak onvervuld. De Lamborghini Urraco wordt op 6 maart op Catawiki ter veiling aangeboden. Door de zeldzaamheid van het model wordt de waarde van de auto momenteel geschat op zo'n 50.000 euro. Na de restauratie kan de waarde echter oplopen tot 80.000 euro.


"Baby Bulls" en "Prancing Horses" 

Autoliefhebbers weten dat de Lamborghini Urraco P117 (200) begin jaren zeventig door de legendarische Italiaanse ontwerper Marcello Gandini werd uitgetekend. De Lamborghini Urraco is ontstaan uit de wens om de ‘Prancing Horse’-modellen van Ferrari te overschaduwen en is vernoemd naar een ras vechtstieren met een krachtige geest en houding. Daarnaast moest met de Urraco een directe concurrent van de Ferrari Dino en Porsche 911 gelanceerd worden, de kleine en krachtige grand tourers van die decennia. Dat is ook waarom de Lamborghini Urraco in de wereld van de auto's bekend is geworden als ‘Baby Bull’. 


Hoewel hij werd geproduceerd als een betaalbaar alternatief voor de grotere Lamborghini-superwagens, bleef de lichtgewicht Urraco grotendeels onbegrepen. Bovendien beperkten de moeilijke financiële omstandigheden op de tractor afdeling van Lamborghini, de dringende energiecrisis en de toenmalige voorkeur voor grotere modellen de productie van de ‘Baby Bull’ P117 (200) tot 66, uitsluitend links gestuurde, eenheden. 


A car parked in front of a buildingDescription automatically generated


Luca Gazzaretti, Catawiki’s Classic Car Expert: "Tegenwoordig wordt de zeldzaamheid van de Urraco gewaardeerd door verzamelaars. Zij begrijpen de exclusiviteit en bijzonderheden van dit model. Het is een echte ‘eyecatcher’ en hij kan voor een onweerstaanbare en opwindende rijervaring zorgen. Dit is een uiterst zeldzaam verzamelobject. Het verdient de zorg van een Lamborghini-liefhebber die op zoek is naar de volgende droomauto om zijn of haar collectie hoogwaardige 'Bulls' compleet te maken.”