Unieke veiling van grootste maanmeteoriet ter wereld

Amsterdam, 5 August 2020 – Tijdens de jaarlijkse 'Perseid meteor shower' (7-14 Augustus) krijgen enthousiastelingen de kans om zeldzame stukken van bekende hemellichamen, zoals de maan en Mars, in handen te krijgen. Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis veilt Catawiki - het meest bezochte, door experts gecureerde online verkoopplatform in Europa - tussen 31 juli en 9 augustus een exclusieve collectie meteorieten. De grootste maanmeteorieten ter wereld, evenals de felbegeerde Mexicaanse Allende-meteorieten, die in 1969 de geschiedenisboeken in gingen, gaan onder de hamer tijdens deze speciale themaveiling. Verwacht wordt dat de kavels meer dan 75.000 euro opbrengen.

‘Perseid Meteor Shower': een uitstekende manier om een zomeravond door te brengen

De 'Perseid Meteor Shower' is één van de meest heldere en populaire meteorenregens die er bestaan en is elk jaar zichtbaar vanaf de aarde. Dit jaar valt de meteorenregen van 7-14 augustus en is hij het best zichtbaar op het noordelijk halfrond aan het begin van de nacht tussen 11 en 13 augustus. Het bijzondere is dat enthousiastelingen geen speciale apparatuur nodig hebben om het spektakel te bewonderen. De ‘Perseid Meteor Shower’ bestaat uit deeltjes die door de komeet Swift-Tuttle worden uitgeworpen en strekt zich uit langs de 133-jarige baan van de komeet. Dit jaar spendeert Catawiki extra aandacht aan het wonder met een themaveiling, waardoor fans de unieke kans krijgen om een stuk natuurgeschiedenis te bemachtigen.

Een greep uit de unieke items van de veiling

MaanmeteorietDoor een inslag van een meteoriet op het oppervlak van de maan werd een deel de ruimte in geslingerd. Dit deel is uiteindelijk op aarde geland. Hoewel het Apollo-project het mogelijk maakte om bijna 380kg maansteen terug naar de aarde te brengen, bleef het overige maansteen strikt beschermd. De enige andere manier om een stuk van de maan te bemachtigen is daarom door het verkrijgen van een deel van een Maanmeteoriet. 

Dit bijzondere exemplaar uit Marokko is duizend jaar oud, weegt 1,07kg en heeft een afmeting van 20cm x 9cm x 6,5cm - waardoor het een van de grootste stukken is die in een privécollectie wordt bewaard. 


Mexicaanse Allende-meteoriet


De Allende-meteoriet is een van de bekendste meteorieten uit de geschiedenis. In 1969 zette het namelijk een dramatisch schouwspel neer met een grote vuurbal die boven Mexico te zien was. De calcium- en aluminiumrijke insluitsels (CAI's) in de Allende-meteorieten zijn 4,5 miljard jaar oud, wat ze een van de oudste bekende delen op aarde maken. Deze dateren daarmee dus nog van voor ons zonnestelsel. 

Dit exemplaar is een compleet stuk, met een gewicht van 601g en toont de CAI's binnenin, samen met de chondrules en de verse fusiekorst. De afmetingen zijn 9cm x 7cm x 6 cm en het bevindt zich sinds 1969 in een privécollectie in de Verenigde Staten.

Allende's meteoriet viel maanden voor de eerste stap van de mens op de maan, tijdens de Apollo 11-missie van de VS in juli 1969, en is vaak beschreven als "de best bestudeerde meteoriet in de geschiedenis".


Meteoriet van Mars


Dit is een gepolijste eindafsnede van de Marsmeteoriet NWA 12965. Het is de hoofdmassa van deze meteoriet en met 29,51g van de oorspronkelijke 75,1g vóór het snijden voor analyse, is het het grootste exemplaar dat er bestaat. Het wordt geleverd in een display met een afdruk van de Meteoritical Society Database. Deze is met de hand gesigneerd door de oorspronkelijke eigenaar.

Viñales-Meteoriet

De Viñales-meteoriet is een behoorlijk nieuwe meteoriet. Deze meteoriet viel op 1 februari 2019 in de provincie Pinar del Río, Cuba. De lokale bevolking van Cuba hoorde een harde geluidsgolf en zag een rookspoor dat zelfs vanuit de Verenigde Staten zichtbaar was, waar de weerradars deze gebeurtenis registreerden. De meeste delen zijn in Viñales gevonden, maar door hevige regenval in de regio groeien de planten in het gebied erg hoog en was het bijna onmogelijk om de meteorieten te vinden. 

Deze meteoriet heeft een gewicht van 55,7g en wordt samen met de originele dakplaat (waarop het door de inslag veroorzaakte gat in de plaat te zien is) verkocht. Dit als bewijs van de kracht van de meteorieten. Daarnaast krijgt de koper ook een flashdrive met meer foto's en video's van het huis waar de meteoriet is gevallen. Die laten onder andere zien hoe het dak is verwijderd en naar Spanje is verscheept.


Trevor Boyd, Natural History Expert bij Catawiki: "De jaarlijkse 'Perseid Meteor Shower' die komend weekend plaatsvindt is een heel bijzondere gebeurtenis waar veel ruimteliefhebbers elk jaar weer halsreikend naar uitkijken. Buitenaardse objecten zijn zeer moeilijk te verzamelen, met name als ze afkomstig zijn van planeten die verder weg staan, zoals Mars. Deze veiling is een unieke kans om een stukje natuurgeschiedenis te bemachtigen en biedt mooie kavels voor verzamelaars van ieder niveau. Maar belangrijker nog: het geeft particuliere verzamelaars de mogelijkheid om de grootste maanmeteoriet die momenteel waar ook ter wereld beschikbaar is te verkrijgen. Bij Catawiki geloven we dat er voor iedereen een uniek object bestaat, we zijn een bedrijf dat door gepassioneerde mensen voor gepassioneerde mensen is gebouwd. Onze experts en hun zoektocht naar bijzondere objecten vormen de kern van alles wat we doen. Daarom zijn we heel blij dat Catawiki een veiling organiseert die de unieke kans biedt om zoiets speciaals als zeldzame stukjes hemellichaam te bemachtigen.”