2015-12-09

Duurste 'lelijke eend' ter wereld onder de hamer

Deze week wordt bij online veilinghuis Catawiki de duurste 2CV (lelijke eend) ter wereld geveild. Het gaat om nummer 33 van het type Sahara, waar Citroen tussen 1958 en 1970 slechts 694 exemplaren van heeft gebouwd. De auto in de veiling is zo bijzonder omdat het hier gaat om één van de weinige overgebleven exemplaren van de zeldzame Sahara die nog steeds in goede en originele staat verkeerd. Dit komt onder andere omdat deze auto de afgelopen 30 jaar in een verwarmde garage heeft gestaan. ''De 2CV Sahara is door haar zeldzaamheid gewild bij veel oldtimerliefhebbers. Daarnaast is de 2CV Sahara een unieke auto omdat er bij deze auto in plaats van 1 motor namelijk 2 motoren zijn ingebouwd'', aldus veilingmeester Sander Houdel, oldtimerexpert bij Catawiki. De 2CV wordt aangeboden tijdens een speciale Citroen veiling met meer dan 30 bijzondere Citroen oldtimers. De verwachting is dat deze 'Lelijke Eend' minimaal 130.000 euro gaat opbrengen.

2CV Sahara Volgens veilingmeester Houdel is de 2CV Sahara geen gewone auto. ''De 2CV 4×4 Sahara heeft naast de gewone motor onder de motorkap ook nog een extra motor achterin. Op deze manier kun je als bestuurder zelf kiezen of je wilt rijden met voor-, achter- of vierwielaandrijving. Voor de beide motoren zijn er 2 afzonderlijke benzinetanks onder de voorstoelen verstopt. De auto heeft zelfs twee contactsleutels en twee startknoppen. De auto beschikte dankzij deze aparte motoren over een enorme terreinvaardigheid, maar koste destijds dan ook het dubbele van de standaard-Eend''.

Record Het record voor de duurste lelijke eend ter wereld staat nu nog op 70.000 euro. Ook hier ging het om 2CV Sahara die in juni van dit jaar in Amerika werd geveild. Die auto was echter in minder goede staat en 2 jaar nieuwer dan de auto die nu wordt geveild. Houdel laat weten dat er inmiddels vanuit de hele wereld wordt meegeboden. ''Dit is een unieke kans om in het bezit te komen van het meest iconische model van de 2CV. Er zijn oldtimerverzamelaars uit de hele wereld die deze 'Lelijke Eend' graag aan hun verzameling willen toevoegen''. Het huidige bod staat op 50.000 euro, maar het veilinghuis verwacht dat dit vooral aan het einde van de veiling nog behoorlijk zal oplopen.

De veiling is te bekijken via www.catawiki.be/2cv

Share

Contactpersoon

Mark Borgman
Persvoorlichter

m.borgman@catawiki.nl

×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.