Wie verzamelt er nou barcodes?

De een verzamelt postzegels, de ander theezakjes of Engels antiek. Maar wie verzamelt er nou barcodes? Er is er in ieder geval één: Berend-Jan Moederkind. Voor deze Amsterdammer is het sparen van barcodes al jaren lang een grote passie.

Het begon allemaal toen hij een jaar of vijftien was. “Ik liep stage bij een bedrijf dat barcodes produceert: Harpac.” De rijtjes lijnen die samen een unieke code vormen, wekten zijn interesse. “Elke barcode is verschillend”, verklaart hij zijn verzamelwoede. Voor andere mensen, die zijn passie niet delen, lijken alle barcodes op elkaar. Maar Berend-Jan ziet het als een uitdaging om de verschillen tussen al die lijnencombinaties te vinden. Zijn eerste barcode was een zogenaamde EAN-13, de barcode die de wereldstandaard is geworden. Elf jaar verzamelen heeft een collectie opgeleverd van ruim duizend codes. Voor de helft daarvan heeft hij een speciale kamer ingericht. Er zitten bijzondere exemplaren tussen. Een barcode waarvan de cijfers allemaal priemgetallen zijn, bijvoorbeeld. Of een barcode die niet zwart is, maar blauw.

Met de schaar

Berend-Jan verzamelt met de schaar. Zodra hij ergens een verpakking ziet, knipt hij de barcode eruit. “Of er nog wat ontbreekt aan de verzameling? Jazeker, sommige barcodes zijn heel zeldzaam. Nu ben ik op zoek naar telepen-codes. Die komen eigenlijk alleen maar voor in het Verenigd Koninkrijk.” Ruilen, dat valt niet mee. Want voor zover bekend is de Amsterdammer de enige verzamelaar van barcodes. “Helaas ben ik nog niemand tegengekomen die ze ook spaart. Hopelijk beginnen er meer met het aanleggen van een verzameling.” Dat zou de collectie van Berend-Jan een extra impuls kunnen geven. Eén ding staat vast. Wie barcodes spaart, heeft de handen vol aan zijn passie. Want: “De barcodehobby vergt heel veel tijd. Nog iets anders verzamelen, nee, dat zou echt niet kunnen.”

Of je nu barcodes verzamelt of iets anders, bij Catawiki ben je altijd aan het juiste adres. Neem snel een kijkje en ontdek snel wat we deze week allemaal in de veiling hebben.

×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.