Bijzondere kavels van deze week

'Hoedje' paus Franciscus geveild voor ruim 16.000 euro

Deze week werd op Catawiki het beroemde witte kalotje ('hoedje') van paus Franciscus geveild voor ruim 16.000 euro. De veiling trok belangstelling vanuit de hele wereld. Paus Franciscus ruilde zijn witte kalot in 2014 tijdens een audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome voor een identiek exemplaar van een man in het publiek. De ruil werd door tv- camera's vastgelegd en gingen daarna de hele wereld over. Een groot gedeelte van de opbrengst van de veiling zal worden gedoneerd aan stichting 'Save a Child's Heart', een organisatie die levensreddende zorg biedt aan kinderen met een hartaandoening in ontwikkelingslanden. Het hoogste bod kwam uiteindelijk van een vermogende Amerikaanse verzamelaar met een privé museum. 
Relikwie in wording

Volgens veilingmeester Frederik Jamees, devotionalia expert bij Catawiki, heeft de nieuwe eigenaar iets heel bijzonders gekocht. ''Kledingstukken van de paus worden na zijn overlijden automatisch relikwieën, waardoor het meteen verboden wordt om ze te verkopen. Het gebeurt dan ook zelden dat er kledingstukken van de paus op de markt komen en het was een unieke kans om in het bezit te komen van een 'relikwie in wording'. Als de nieuwe eigenaar de kalot ooit wil doorverkopen dan kan hij dat dus alleen nog doen zolang de huidige paus in leven is'', aldus veilingmeester Jamees.

Het resultaat van de veiling is hier terug te zien.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!