Top 10

De 12 meest iconische foto's ooit!

Fotografie kan een moment vereeuwigen, emoties aanwakkeren, een statische foto tot leven laten komen ver weg van de situatie van de observeerder. Door middel van de controle en precisie van de camera en de betoverende aanpak van de fotograaf, hebben al deze foto's de aandacht van de wereld getrokken. In willekeurige volgorde zijn hier de 12 meest iconische foto's aller tijden… 

1. Helmut Newton, Yves Saint Laurent, Franse Vogue, Rue Aubriot, Parijs, 1975

Een iconisch moment in de mode-industrie vastgelegd op een slecht verlichte Parijse straat. De vrouw in de foto draagt een mannelijke smoking, haar haar is glad achterover gekamd en ze heeft een sigaret tussen haar vingers. Deze foto laat zien dat trends een nieuwe richting inslaan en dat de definitie van vrouwelijkheid verandert. Ook geeft deze foto de vrijere seksuele moraal mooi weer.

2. Sally Mann, Candy Cigarette, 1989

De normaal gesproken harmonieuze combinatie van naïviteit en jeugdigheid wordt hier uitgedaagd door het opvallende zelfvertrouwen van Mann's dochter, Jessie, wanneer ze wordt vastgelegd met een snoepsigaret in haar handen. Haar overtuigende pose confronteert ons met haar nonchalante houding, terwijl het meisje op stelten en het naburige jonge meisje ons aan haar leeftijd herinneren.   

3. Diane Arbus, Child with Toy Hand Grenade in Central Park, New York City, 1962

Een juxtapositie van jeugdig kattekwaad en een gewelddadige ondertoon staan centraal in deze foto van een jongetje die een speelgoed handgranaat stevig vasthoudt. Gedurende haar hele carrière wist Arbus door haar intuïtieve houding altijd op een unieke manier commentaar te leveren op de maatschappij. Hier demonstreert ze de sociale en politieke onrust van het Amerika van de jaren 60 en 70, waarbij ze een diep begrip toont voor de wereld om haar heen.

4. Man Ray, Le Violon d’Ingres, 1924

De objectivering van het vrouwelijk lichaam wordt hier afgebeeld op deze foto van Kiki de Montparnasse waarin ze is omgetoverd in een muziekinstrument door de klankgaten op haar rug. Als een van de pioniers van het surrealisme, verenigt Man Ray het surrealisme met de fotografie. 

5. Dorothea Lange, Migrant Mother, 1936

Een hartverscheurende foto van Florence Owens Thompson en haar kinderen bij een migrantenkamp in Californië tijdens de de Grote Depressie, die een puur, ongedwongen gevoel van wanhoop uitstraalt. Lange werkte in opdracht van de Farm Security Administration om de armoede op het platteland in beeld te brengen. Dit deed ze met succes door de wijde verspreiding van deze foto. (insert Lange image)

6. Henri Cartier-Bresson, Behind the Gare Saint-Lazare, Place de l'Europe, 1932

Een toevallig moment wordt prachtig vastgelegd op deze foto van een man die in een gigantische plas water springt, waarbij de weerspiegeling van zijn uitgestrekte gestalte in het water zichtbaar is. Het wordt tegelijkertijd weerspiegeld door het vergelijkbare, springende lichaam op de poster achter hem. Het tijdschrift Time riep deze foto uit tot “De foto van de eeuw”, en Cartier-Bresson wordt vaak beschouwd als de grondlegger van de straatfotografie.

7. William Henry Fox Talbot, The Open Door, circa 1843

Een revolutionaire foto in de fotografie, Fox Talbot is de uitvinder van de calotypie, een proces dat ervoor zorgt dat er meerdere afdrukken kunnen worden gemaakt van één negatief. Deze foto wordt gezien als de allereerste foto die doelbewust is gearrangeerd voor artistiek effect.

8. Onbekend (toegeschreven aan Charles C. Ebbets in 2003), Lunch Atop a Skyscraper, 1932

Tijdens de bouw van het Rockefeller Center in New York, zitten 11 mannen nonchalant op een metalen steunbalk, 256 meter van de grond. Hoewel men denkt dat deze foto in scène is gezet, wordt het overal ter wereld nog steeds gezien als een ontzettend iconische foto (al zal je er ongetwijfeld anders over denken als je lijdt aan draaiduizeligheid).   

9. Iain Macmillan, Beatles Abbey Road Cover, 1969

Deze foto is gemaakt bij de Abbey Road Studios van The Beatles in London. Het kostte MacMillan slechts zes pogingen om deze foto vast te leggen. Deze foto werd gekozen door de ritmische symmetrie van hun benen. Het is tevens de allerlaatste albumhoes van de band. 

10. Philippe Halsman, Dali Atomicus, 1948

Deze foto, geïnspireerd door Dali's schilderij Leda Atomica waarop een vliegende ezel wordt afgebeeld, onderzoekt het concept van gewichtloosheid, door drie katten, een stoel, een kruk, water en Dali zelf midden in de lucht te laten hangen in deze zorgvuldige getimede foto. Na 28 pogingen was Halsman eindelijk tevreden.

11. Alberto Korda, Guerrillero Heroico, 1960 

Deze foto van de Argentijnse revolutionair en politiek activist Che Guevara is een iconisch symbool van opstand geworden en is oneindig vaak gereproduceerd in de popcultuur. Een Leica M2 camera werd gebruikt om deze ontzettend memorabele foto, waar de pure emoties en kracht vanaf spatten, vast te leggen.

12. Steve McCurry, Afghaans meisje, 1985

Deze adembenemende en opvallende foto werd gemaakt voor National Geographic magazine en wordt gedomineerd door de doordringende groene ogen van dit jonge meisje die rechtstreeks, zonder angst, naar de camera kijkt. Deze foto werd de meest populaire coverfoto die het tijdschrift ooit heeft gekend.

---- Bekijk onze wekelijkse Kunstveilingen Fotografie met prachtige kunstwerken van bekende en minder bekende fotografen ---

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!