Alle veilingen

Openingstijden klantenservice

Of bel het internationale nummer +31 85 8881 501. Voor het internationale telefoonnummer gelden de tarieven van uw telecom provider.

U vindt een antwoord op veelgestelde vragen op Help

Overig

De Waarde van Edelstenen

Heb jij je ooit afgevraagd wat edelstenen waardevol maakt en hoe men de waarde ervan bepaalt? Als je van plan bent om je edelstenenverzameling te verkopen of om er eentje te beginnen dan heb ik een aantal tips voor je die verder gaan dan dingen als hun kleur, helderheid en de manier waarop ze geslepen zijn.

Door onze Edelstenen veilingmeester Taletta Janson.

Edelstenen en halfedelstenen zijn gemaakt van mineralen en kristallen, worden bewerkt en geslepen in verschillende vormen en maten en worden voornamelijk gebruikt als versiering, sieraad en decoratie.


Er zijn vier hoofdzakelijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het beoordelen van een edelsteen, namelijk: Duurzaamheid, Zeldzaamheid, Aanvaardbaarheid en Schoonheid.

Het maakt niet uit hoe mooi en uniek een edelsteen lijkt, een van de belangrijkste eigenschappen is duurzaamheid. Want het maakt eigenlijk niet uit hoe mooi iets is als het niet voor een lange tijd meegaat. Dit is de reden waarom de meest kostbare en meest populaire edelstenen ook de hardste en sterkste zijn. Logisch dat iedereen gek is van diamanten!


Mensen willen graag uniek zijn en hetzelfde geldt voor de spullen die ze willen hebben. Daarom is makkelijk te begrijpen dat we ons aangetrokken voelen tot zeldzame en schaarse edelstenen. Uiteraard moet je je bewust zijn van de tijd en omgeving waarin een edelsteen wordt gepresenteerd. In Europa hebben mensen misschien andere voorkeuren dan mensen in Azië en tegelijkertijd hebben sommige edelstenen wellicht een hogere/lagere marktwaarde.

Trends in de mode en andere ontwikkelingen spelen ook een belangrijke rol bij het vaststellen van de waarde van verschillende edelstenen, dit verwijst naar de factor aanvaardbaarheid. Natuurlijk draait het niet alleen om mode maar ook om persoonlijke smaak en voorkeuren.

Last but not least is de factor schoonheid. En voordat je denkt 'Oh, dat is zó subjectief!', wijzen we je er graag op dat dit juist de bedoeling is! Zoals bij haast elk ander object in de wereld speelt subjectiviteit ook bij edelstenen een rol! Dit wordt geheel bepaald door jou en de manier waarop je een bepaalde edelsteen waarneemt. Vanzelfsprekend zijn er bepaalde edelstenen, zoals diamanten, robijnen of saffieren, waarvan de schoonheid door iedereen op de wereld erkend wordt!


Ben je in de stemming gekomen om je favoriete edelsteen bij Catawiki te ontdekken? Neem dan gauw een kijkje bij onze wekelijkse edelsteenveilingen!

Of als je meer te weten wil komen over edelstenen en hun genezende krachten, lees dan dit verhaal!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde veilingmeesters worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel