Nieuws

Vijf van de meest veelbelovende investeringen op het gebied van motoren

Door de lage rentetarieven en investeringsopbrengsten zijn mensen op zoek naar meer tastbare investeringen om hun geld aan uit te geven: kunst, goud, en wellicht zelfs een klassieke auto of een klassieke motor. Daarbij is het goed om in je achterhoofd te houden dat motoren makkelijker te stallen zijn, minder kwetsbaar zijn en minder kosten in vergelijking tot auto's. Zoals altijd is het belangrijk om te letten op originaliteit (hoewel er een aantal prachtige speciale edities te vinden zijn), staat, zeldzaamheid en herkomst, inclusief beroemde eigenaren. Hier vind je de vijf meest veelbelovende investeringen op het gebied van motoren.

Door John Searle - veilingmeester motoren

Yamaha XS650 1968

Deze mooie Yamaha twin, gelanceerd in 1968 als een betrouwbaar alternatief voor de geweldige Britse twee-cilinder machines uit de jaren '60, had een van de meest geavanceerde motoren voor zijn tijd die, volgens de legende, een deel van zijn design te danken heeft aan de Toyota 2000GT sportwagen uit de James Bond film You Only Live Twice.

Ze moeten wel iets goed hebben gedaan, aangezien dezelfde basis in productie bleef tot 1985. Maar ondanks dat de motor geen olie lekte tijdens het rijden en een elektrische starter had, gingen de Britse motorrijders door met het betuttelen van de kick-startende, incontinente, huisgemaakte alternatieven. Daarentegen zag de rest van de wereld de voordelen van deze fraaie Yamaha wel. Tegenwoordig mag je van geluk spreken wanneer je een intact exemplaar tegenkomt, alhoewel er een aantal mooie flat trackers te vinden zijn. Zolang je een originele kiest zal je op een betrouwbaar bezit rijden dat in waarde gaat stijgen.


 Quelle: Designboom.com
Rudge Ulster 1919

Alhoewel er veel geld besteedt wordt aan Vincents and Brough Superiors zijn er ook andere machines van voor de Tweede Oorlog die minstens zoveel aandacht verdienen en net zo goed rijden.

De Rudge 500 cc 45pk Ulster (hoofdafbeelding) is vernoemd naar de overwinning van Graham Walker op het Ulster Grand Prix in 1928 - Graham was de vader van dé stem van Formula One, Murray Walker. De Ulster is een prachtige machine om te zien en was in principe een race replica met een geavanceerde vier-kleppen motor. Rudge werd van faillissement gered door EMI in de jaren '30 en de Ulster kende een wispelturige productie maar zegevierde bij de Isle of Man TT in 1930 door het winnen van de teamprijs. Zeldzaam en kostbaar, maar simpelweg prachtig.


Foto credit: Rex

Honda Fireblade 1992

De eerste Fireblade, ook wel bekend als de CBR900RR, was een echte supermotor ontworpen door de legendarische Honda ingenieur Tadao Baba. Het doel van het project was om de acceleratie van rivalen te overtreffen door gebruik te maken van lichtere metalen.

Door het oude mantra "racing improves the breed" te verwerpen, richtte hij zich op dit ambitieuze doel door gebruik te maken van computers om zo de sterkte van het frame te kunnen behouden. Met 122pk, 893cc motor en 185kg ledig gewicht beschikte de Fireblade over fenomenale besturing en acceleratie, waarmee eigenlijk een geheel nieuwe categorie van machines werdgemaakt. Fireblade was trouwens een verkeerde vertaling van het Japanse woord voor "Bliksem". Er werden veel van gemaakt, dus zoek naar een van de eerste originele exemplaren met een volledig onderhoudsgeschiedenis.


Aprilia Moto 6.5 1996

De Moto 6.5, ontworpen door Philippe Starck, werd gemaakt voor stijlvolle stedelijke tochten gebaseerd op de 650 cc vijf-kleppen een-cilinder motor van de Aprilia Rotax. Het smalle zadel, het wendbare frame en de pittige motor zorgden voor goede wendbaarheid in de stad, en de zachte wielophanging zweefde over kuilen. Maar toch was dit niet echt een geweldige machine en de motor werd afgekeurd door de die-hard gemeenschap van motorrijders die hem alleen geschikt vonden voor metrosexuele hipsters.


Credit: Motorcyclenews.com

Honda Cub 1958

De Honda 50cc step-thru motor, ontworpen op basis van het vereiste dat je erop moest kunnen rijden met een hand aan het stuur en een bakje noodles in de andere hand, was net zo belangrijk als de Ford Model T, de Fiat 500 of de Vespa scooter voor het leveren van mobiliteit aan arbeidersklassen over de hele wereld. Soichiro Honda en zijn financiële man Takeo Fujisawa waren direct trefzeker met het eerste ontwerp, mede door kwaliteit te waarborgen zodat ze niet zouden worden tegengewerkt door garantieclaims. De combinatie van een briljant plaatstalen frame met een body van polyesterhars resulteerde in onderscheidende looks. "You meet the nicest people on a Honda" zoals werd verkondigd door de advertentiecampagne in de VS en dit bleek waar te zijn.


  Quelle: Fastcompany.com

Je hebt wel wat lef nodig om te gaan investeren in motoren en als je niet zeker bent van je zaak, doe dan alleen zaken via vertrouwde verkopers of via veilinghuizen, zoals Catawiki, die gespecialiseerde veilingmeesters in dienst hebben die de veilingen overzien. Neem een kijkje op de wekelijkse Motoren & brommers veiling!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu