Overig

Hoe heter, hoe beter

Het begon een kleine twintig jaar geleden met twaalf flessen. Vic Clinco kreeg ze als kerstgeschenk van zijn vrouw Wendy. Het was in 1996: hun eerste kerst als stel. Als Wendy had kunnen bevroeden wat de gevolgen waren van dit geschenk, dan had ze misschien liever een vulpen gegeven...

Nu staat de huiskamer in Phoenix, Arizona helemaal vol hot sauce. Alle wanden, van de vloer tot het plafond, zijn bedekt. In de kasten staan ook flessen met het gepeperde goedje. Het is een museum, misschien zelfs een heiligdom, volgens Vic Clinco een hommage aan het product en de producenten. In ieder geval is deze opmerkelijke collectie het middelpunt van zijn en Wendy’s huis. De verzameling bestaat uit 6.000 unieke, ongeopende en verzegelde flessen hot sauce. Ze komen uit alle delen van de wereld. Volgens Clinco, een liefhebber van pittig eten, is er nergens een grotere hot sauce-collectie te vinden.

De duurste fles is ongeveer 900 dollar waard, maar de verzamelaar heeft zelf nooit meer betaald dan 400 dollar. Zijn verzameling is niet in geld uit te drukken. “Onbetaalbaar”, zegt hij. “Ik heb flessen die speciaal voor mij zijn gemaakt én tal van flessen van fabrikanten die niet meer bestaan. Ik heb gesigneerde exemplaren en hot sauce- flessen die zijn gemaakt voor de promotie en voor speciale gelegenheden.” Tot de collectie van Vic Clinco behoren de extreem zeldzame Adam and Eve-sauzen van CaJohn’s Fiery Foods en twee flessen van Blair’s Calderas. Blair’s is de fabrikant van de heetste saus op aarde: de Caldera 16 Mil. Veel heter dan de pepperspray die de Amerikaanse politie gebruikt... Met dit goedje zijn slechts 499 flessen gevuld. Ze kosten een vermogen. Natuurlijk staat er een fles in het heiligdom van Clinco.

"Ik heb flessen die speciaal voor mij gemaakt zijn."

Voorlopig is de verzameling nog niet compleet. De liefhebber van gepeperd voedsel denkt dat er nog honderdduizenden flessen hot sauce aan zijn collectie kunnen worden toegevoegd. Als dat inderdaad gaat gebeuren, zullen Vic en Wendy ongetwijfeld op den duur een ander huis moeten zoeken. Wat doet Vic Clinco in het dagelijks leven? Hij werkt als kok in The Four Seasons hotel in Arizona. Dus zorg voor voldoende ‘blusmateriaal’ als je daar gaat eten...

Wist u dat Catawiki elke week een 'Collecties veiling' organiseert? U vindt er vele uiteenlopende collecties die als volledige set worden aangeboden. Neem snel een kijkje!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!