Interviews

Piaggio Vespa: 5 maffe modellen die je zullen verbazen

Zoals iedereen weet is de Piaggio Vespa het ultieme symbool voor wat de Italianen 'La bella vita' noemen (oftewel: het goede leven). Maar Vespa was niet altijd zo elegant en trendy zoals we het merk nu kennen. Sterker nog, de ingenieurs van Piaggio hebben allerlei prototypen gemaakt met een andere chassis of een ander frame, zo experimenteerden ze met de veelzijdigheid van de scooter. Ontdek snel de meest maffe modellen die ze ooit hebben gemaakt.

Met zijn speelgoedachtige en tegelijkertijd ingenieuze ontwerp maakte de Vespa scooter zijn publieke debuut in 1946 bij de Milan Design Fair. De eerste 100 exemplaren werden met veel moeite verkocht maar toen Audrey Hepburn in 1953 haar filmdebuut maakte aan de zijde van Gregory Peck in de Hollywood film Roman Holiday ontving de Vespa ware wereldfaam. In de film springt het karakter van Hepburn, zoekend naar plezier, op een Vespa en rijdt ze zonder enige angst door de straten van Rome. Vanaf die dag steeg de verkoop van Vespa met meer dan 100.000 exemplaren vlak na de vertoning van de film.

Vespa 125 Corsa "Alloy Frame"
De eerste Vespa werd in 1949 gebouwd met een race chassis die gemaakt werd van hetzelfde lichtmetalen materiaal dat ook gebruikt werd voor de constructie van vliegtuigen. Een technologie die zeer geavanceerd was in de jaren '40. De brandstoftank en de positie van het stuur gaven de bestuurder meer autonomie, wat resulteerde in de optimalisatie van het rijden bij hoge snelheden. De Vespa 125cc Corsa nam deel aan vele competities en vierde menig prestigieuze overwinningen in 1950.


Photo credits: Vespa


Vespa MonthleryOm het sportieve imago van Vespa te promoten, verschoof Piaggio zijn focus richting het breken van nieuwe records. Op 7 april 1950, op het Franse Monthlery circuit en tijdens 10 uur testen, won Vespa het wereldrecord voor de 100 mijl race (gemiddelde snelheid 129,7 km/u), de 500 mijl race (gemiddelde snelheid 123,9 km/u) en de 1.000 mijl race (gemiddelde snelheid 124,3 km/u).
Vespa Siluro
In 1951 brak Vespa het meest prestigieuze record: de flying kilometer. Op 9 februari, tussen de 10e en de 11e kilometer van de snelweg in Rome, reed de Vespa Siluro de flying kilometer in een recordtijd van 21,4 seconden met een gemiddelde snelheid van 171,1 km/u (106,25 mpu).
Vespa Alpha
Dit voertuig werd gebruikt in de film "Dick Smart, Agent 2007" met Richard Wyler, Margaret Lee en Rosanna Tapados in de hoofdrol. Dit is de Vespa 180 Super Sport, omgebouwd door Piaggio en de Engelse Alpha Willis. Naast het rijden op de weg had deze scooter in deze film de mogelijkheid om te vliegen als een helikopter en kon hij worden gebruikt als onderzeeër.
Vespa 150 T.A.P.
Het Franse Ministerie van Defensie gaf Piaggio in de jaren '50 de opdracht om een voertuig te ontwikkelen voor militaire doeleinden. Het resultaat was een zeer speciale Vespa waarvan er ongeveer 600 exemplaren zijn gemaakt tussen 1956 en 1959. De Vespa TAP, uitgerust met een 75mm kanon, capaciteit voor extra ammunitie, twee brandstofvaten en een klein karretje, werd gebruikt door het Franse Vreemdelingenlegioen en door het Parachute Corps. Hij werd gemaakt in twee camouflagekleuren: groen en zand. Ondanks het gewicht van 115 kg kon de Vespa TAP een snelheid van 66 km/u halen, met een bereik van 200 km.Ben je op zoek naar je eigen klassieke Vespa? Bezoek dan onze scooter veiling of onze online motorveilingen. Natuurlijk is het ook mogelijk om je prachtige Vespa te verkopen bij onze online veiling.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!