Bijzondere veilingen

Het Volkswagen camperbusje: een tijdloos voertuig

Het is moeilijk te geloven dat het Volkswagen camperbusje ooit ontstaan is uit een simpele schets van een doosvormig bestelbusje gemaakt door een man in een klein plaatsje in het noorden van Duitsland. Nu is het een van de meest iconische voertuigen ooit gemaakt en is het tevens een symbool van vrijheid, avontuur en van het onconventionele. De charme van het Volkswagen camperbusje wordt overal ter wereld erkend maar hoe hebben ze eigenlijk ooit zo'n technisch meesterwerk weten te maken? Ga met ons mee op reis vanuit het naoorlogse Duitsland langs de swinging sixties naar het heden en ontdek de geboorte van de camperbusjes-cultuur.
Waar het allemaal begon - T1

Ben Pon, een Nederlandse autodealer, wist op onwaarschijnlijke wijze de directeur van de Volkswagenfabriek in Duitsland over te halen om zijn simpele schets van een bestelbusje, gebaseerd op het frame van de Kever, in productie te nemen in 1947. Het idee van Pon achter de gestripte versie van de Kever was om een 'wagen voor het volk' te maken, met gemaximaliseerde (bagage)ruimte waarmee de auto de gemiddelde man zou aanspreken. Twee jaar nadat de productie van start was gegaan werd de eerste T1 onthuld bij de Autosalon van Genève. En zo werd de T1 geboren. Er was direct sprake van een hype omdat men de betrouwbaarheid, flexibiliteit en aanpasbaarheid van het innovatieve camperbusje inzag. De lage kosten en het eenvoudige design, waarmee de indruk werd gewekt dat de auto gemakkelijk te repareren zou zijn, gaven de gemiddelde passagiers de mobiele vrijheid die ze nog nooit eerder hadden gehad. Geliefd om zijn kenmerkende 'vriendelijke gezicht' en met zijn liefdevolle bijnaam 'hippiebusje', begon de T1 een charme en persoonlijkheid te ontwikkelen waarmee hij langzamerhand de hele wereld zou veroveren.


De tweede generatie - T2
Nadat de T1 zeventien jaren lang in productie was geweest, en en een stevige positie in de globale campermarkt had veroverd, werd een nieuwe generatie geboren: de T2. Net zoals de T1 stond de T2 ook bekend om zijn flexibiliteit en variatie aan modellen waardoor iedere eigenaar zijn of haar camperbusje naar persoonlijke smaak kon aanpassen. De T2, beter bekend als Transporter, Kombi of Microbus, stond voor vrijheid en reizen en werd al gauw een symbool van de swinging sixties. Met de kleurrijke ontwerpen en een topsnelheid van slechts 113 km/u ging de typische wijze waarop hij door de natuur slingerde hand in hand met de zeer ontspannen hippiecultuur. Het gerucht gaat dat er tijdens de 'flower power' jaren zelfs een camperbusjesgroet werd uitgevonden. Deze groet, bekend als het 'Shaka gebaar' dat 'hang loose' betekent en ook in Hawaï populair is, werd gebruikt voor het begroeten van andere T2 eigenaren.Gedurende deze periode maakte Volkswagen gebruikt van reclamecampagnes die het plezier van deze hippiemobiel in buitengewone omgevingen tentoonstelden. Een van deze reclames liet een zeskoppige jazz band zien inclusief al hun instrumenten die op de T2 waren gestapeld en een andere reclame presenteerde negen Braziliaanse gewichtheffers die het busje optilden en ronddraaiden voordat ze aan boord klommen. Ondanks het enorme succes werd de productie van de T2 in São Paulo gestopt in december 2013, wegens de introductie van verhoogde veiligheidsmaatregelen. Maar deze zeer functionele machine is nog altijd even populair en omdat er tijdens de 63 jaren van productie maar liefst tien miljoen T2 camperbusjes zijn gemaakt heb je nog steeds een grote kans om er eentje te bemachtigen.
Tegenwoordig is het camperbusje van Volkswagen nog altijd een van de meest iconische voertuigen van de wereld en ondanks dat hij niet meer geproduceerd wordt zal deze tijdloze machine zeker nog vele decennia de harten van reizigers veroveren en mensen verleiden om de innerlijke verkenner in zichzelf naar boven te halen. Het maakt niet uit of je wel of niet fan bent van kamperen en van de wildernis, het Volkswagen camperbusje is een symbool van mogelijkheden en avontuur met een bepaalde charme die zeker tot de verbeelding van de eigenaar zal spreken. Dus neem vooral eens een kijkje bij onze veiling, waar je busjes zoals deze kan vinden en meer. Het is tijd om op reis te gaan.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!