Interviews

Dress to invest: ontwerpers die je in de gaten moet houden voor 2017

Met meer dan 420 modeshows per jaar, verspreid over twee continenten, wordt het lastig om bij te houden welke merken van belang zijn en welke trends je moet volgen. Daarom maakte onze mode experts een selectie van de beste aanstormende ontwerpers waarin je in 2017 zou moeten investeren. Van onbekende namen met kleine prijsjes tot de gevestigde modehuizen die hun eigen creatieve geschiedenis proberen op te schudden, er moet vast en zeker iets voor jou tussenzitten.

Vivetta

Dit jonge Italiaanse merk werd pas zeven jaar geleden opgericht door modeontwerper Vivetta Ponti en zorgt voor een moderne kijk op de vintage print. Elk stuk wordt met trots in Italië gemaakt en combineert verfijnde Italiaanse elegantie met een speels tintje. Bij zowel T-shirts met leuke printjes tot nauwsluitende jurken, speelt Vivetta met subtiele en toch uitgesproken patronen. Voordat ze begon met het maken van eigen werk was Ponti studente bij Roberto Cavalli, wat wellicht voor een gedeelte de bijzondere patronen verklaart, die worden gebruikt in haar collectie. Ponti's bewondering voor poppen, antieke spullen en vintage wandtapijten is terug te zien in haar werk. Met prijzen die liggen tussen de 200 en 1500 euro belooft Vivetta betaalbare luxe zonder dat je meteen al je spaargeld hoeft op te maken. Vivetta is al een favoriet bij Fashion Week in Milaan, dus zorg ervoor dat je er snel bij bent, anders gaat er straks iemand anders ermee vandoor!

Marques Almeida

In tegenstelling met het verfijnde werk van Vivetta, geloven Marta Marques en Paulo Almeide, ontwerpers van Marques Almeida, dat mode om een bepaalde houding gaat en niet om zoomlijnen. Dat is ook te zien aan hun collectie, die een en al punk en street attitude uitstraalt. Alhoewel Marques Almeide vooral bekend staat om hun items van spijkerstof, die regelmatig gekopieerd worden door andere ontwerpers, kwam het voornamelijk door de kwaliteit en verscheidenheid van hun meest recente collectie waardoor mensen erover gingen praten. Van supersize kettingen tot rokken met bloemenprintje, hun werk presenteert het ene statement stuk na het andere. Het winnen van de LVMH prijs in 2015 gaf de ontwerpers de kans om goed in hun merk te investeren dit jaar en om zo hun naam op de kaart te zetten. En dit is niet onopgemerkt gebleven, want ze worden elk seizoen groter. Als je op zoek bent naar elegante skater-girl streetwear, waarmee alle ogen op jou gericht zullen zijn, dan is dit het merk voor jou.


Vetements

De pioniers van street style, Vetements, hebben de modewereld op elegante manier weten te ontregelen met hun focus op 'alledaagse mensen'. Deze groep ontwerpers uit Parijs, die bij elkaar kwamen vanuit modehuizen zoals Céline, Balenciaga en Louis Vuitton, hebben het voor elkaar gekregen om hoe we eruitzien en de manier waarop we collecties waarderen in 2017 te veranderen. Hun focus op het individuele stuk maakt veel indruk door bij elk item een een persoonlijkheid en een achtergrondverhaal te bedenken. Zo hebben ze een bijdrage geleverd aan het herdefiniëren en het herpositioneren van luxe mode in de markt. De asymmetrische vormen en oversized vrouwenkleding is zowel rauw als elegant en combineert high-end fashion met 'alledaagse mensen'. Dit merk is er eentje om de komende jaren in de gaten te houden.



Calvin Klein

Misschien denk je nu wel, Calvin Klein, dat kennen we al. Hoezo nieuw? Raf Simons heeft hier het antwoord op. Sinds hij als creative director bij Dior is vertrokken, probeert hij bij Calvin Klein de boel wat op te schudden. Dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg. Zijn eerste show, die nog maar een aantal dagen geleden plaatsvond, schepte hoge verwachtingen. Deze show presenteerde de complete esthetische verandering van het merk. De nadruk lag op individualiteit, om de kritiek op de eenzijdigheid van de voorgaande collecties tegen te spreken. Zo wist Simons het merk Calvin Klein behoorlijk naar zijn hand te zetten. Maar het was niet alleen de kleding die stof deed opwaaien. Simons opende de show met slechts vier ontnuchterende woorden: 'This is not America'. Daarbij beschreef hij de collectie als een 'celebration of diversity', als helder statement tegen Trump. Calvin Klein mocht dan al wat jaren meegaan, maar onder leiding van het nieuwe management, is het zeker een merk om in de gaten te blijven houden. 


Met modehuizen die de politiek uitdagen en aanstormende ontwerpers die de modewereld op zijn kop zetten, belooft 2017 een jaar te worden waarin nog veel gaat gebeuren! Of je nu een verfijnde Vivetta-fan bent of een elegante punker: bij onze modeveilingen vind je altijd iets wat bij jou past. Hier ontdek je de merken die zojuist aan bod zijn gekomen en meer.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu