Overig

What’s in a name: liedjes van The Beatles verklaard

The Beatles worden beschouwd als de meest invloedrijke acts van het gehele rock-tijdperk, met meer nummer 1 hits van alle acts ooit in het Verenigd Koninkrijk. Ze verkochten meer dan 600 miljoen platen wereldwijd. Zodra er ergens een van hun liedjes wordt gedraaid hoor je al gauw verhalen van vroeger naar boven komen. The Beatles hadden zelf ook het een en ander te vertellen met hun songs...

Door Jeroen Hamelink - expert vinyl 


Let it Be
Met zoveel nummer 1 hits is het moeilijk te zeggen welk liedje van The Beatles de kroont spant maar ‘Let it Be’ (1970) verdient zeker een plekje in de Top 5. Paul McCartney schreef dit nummer gebaseerd op een droom over zijn moeder die was overleden aan de gevolgen van kanker toen hij 14 jaar was. McCartney zat in een moeilijke periode op het moment dat zijn moeder in zijn droom voorkwam en hem troostte met de woorden “let it be”. McCartney ging direct naar zijn piano en schreef de beroemde woorden: “When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me, speaking words of wisdom, let it be”. Kort nadat McCartney het liedje had geschreven ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Linda, waarover hij zei dat het zijn redding was: “And it was as if my mum had sent her”.

Yesterday

Ook het verhaal achter dit liedje laat zien dat dromen de inspiratie voor een nummer kunnen zijn. McCartney werd wakker met de complete melodie van ‘Yesterday’ in zijn hoofd. Vervolgens was hij weken bezig om te onderzoeken of hij de melodie niet al eens ergens anders had gehoord, omdat hij bang was dat hij onbewust de melodie van iemand anders had overgenomen.

Strawberry Fields Forever
Een plek uit zijn jeugd inspireerde John Lennon om dit nummer te schrijven: de geheime tuinen achter het gebouw van het Leger des Heils in Liverpool waar hij in die tijd verbleef. Hij schreef het liedje in 1966 in Almeria (Spanje) rond de opnames van de film How I Won the War. The Beatles waren net klaar met hun commerciële tour en hadden het voornemen om een andere richting op te gaan met de band, dit is waarschijnlijk de reden waarom Lennon in ‘Strawberry Fields Forever’ terugkijkt op zijn leven, zijn jeugd en zijn onzekerheden. “No one I think is in my tree, I mean it must be high or low”, schreef hij, wat betekende dat niemand leek te begrijpen wat hij had meegemaakt. “Nothing to get hung about” refereert naar zijn tante Mimi – degene die hoofdzakelijk voor Lennon zorgde tijdens zijn jeugd – die hem vertelde niet te spelen op Strawberry Field. Het Strawberry Fields gedenkteken werd gemaakt in Central Park nadat John Lennon werd vermoord in 1980.

Here Comes the Sun
George Harrison schreef dit liedje in de tuin van Eric Clapton, op één van de akoestische gitaren van Clapton. ‘Here Comes the Sun’ (1969) gaat over opluchting die Harrison voelde toen hij even geen druk meer ervaarde: in die tijd overheersten de verplichtingen van The Beatles vaak over de vrijheid en creativiteit van de bandleden. Hij sloeg een afspraak met de accountants van Apple over, ging naar het huis van Clapton en voelde zich geïnspireerd om dit liedje te schrijven. Het liedje gaat over de zon die terugkeert na wat weer een eindeloze Engelse winter leek te gaan worden.

Lucy in the Sky with Diamonds
‘Lucy in the Sky with Diamonds” (1976) is een nummer dat zeker tot de verbeelding spreekt. “Picture yourself in a boat on a river, with tangerine trees and marmalade skies. Somebody calls you, you answer quite slowly, a girl with kaleidoscope eyes”. John Lennon hield van de verhalen van Lewis Carroll – Alice’s Adventures in Wonderland in het bijzonder – en dit lijkt de inspiratie voor dit liedje te zijn geweest. Of was hij toch geïnspireerd door drugs? Het liedje werd verboden op BBC vanwege de aanname dat het liedje zou refereren naar lsd. Lennon claimde dat hij geen intentie had om het woord “lsd” te spellen met de afkorting van de titel en zei dat het liedje was gebaseerd op een tekening van zijn zoon Julian, die zijn schoolvriendin Lucy had getekend in een lucht gevuld met diamanten. Hij had de tekening én kende het vriendinnetje van school om dit aan te kunnen tonen. Voor velen is er echter geen twijfel over mogelijk dat het liedje wel over lsd gaat. The Beatles stonden bekend als drugsgebruikers. Andere liedjes waarvan wordt aangenomen dat ze eigenlijk over drugs gaan zijn ‘Day Tripper’ (lsd) en ‘Got to Get You into My Life’ (cannabis).

Bij Catawiki vind je The Beatles terug in allerlei veilingen: van lp’s tot zeldzame foto’s of decoraties voor in huis. Wil je graag een item verkopen? Registreer je dan hier.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!