Bijzondere veilingen

De geschiedenis van oosterse tapijten

Misschien herinner je het nog dat je als kind op een oosters tapijt speelde of wellicht ben je er mee opgegroeid en wordt je er nog steeds door omringt. Maar je weet vast niet alle soorten tapijten te herkennen en te benoemen, aangezien er honderden verschillende stijlen, patronen en weeftradities bestaan. Toch is er één ding wat alle tapijten gemeen hebben: waarde. Een handgeweven tapijt - zelfs een oud en versleten exemplaar - kan erg kostbaar zijn. Waarom is dat eigenlijk zo en hoe kun de waarde van je eigen tapijt inschatten?

Geschiedenis, Geschiedenis, Geschiedenis
We kunnen het niet genoeg benadrukken. De traditie van het weven van tapijten in Centraal en Oost-Azië bestaat al minstens 2500 jaar. In Iran werden tapijten geweven en ontwikkeld binnen nomadische stammen, in steden en dorpen en in koninklijke kringen, allemaal parallel aan elkaar. Hierdoor werden er tegelijkertijd verschillende tradities en stijlen ontwikkeld, die allen het verhaal van de geschiedenis en de volken van Iran door de eeuwen heen vertellen. De tapijten die werden geweven in het koninklijke hof van Esfehan in de 16e eeuw worden bewaard in musea over de hele wereld vanwege hun grootte, complexe ontwerpen en vele kleuren. Het kan vele jaren duren om zulke tapijten helemaal af te maken en daarom is het geen verrassing dat ze soms onbetaalbaar zijn.  


Leeftijd versus Staat
Nu is het tijd om het eens over jouw tapijt te hebben. Als je in het bezit bent van een tapijt dat is overgedragen van generatie op generatie, dan bestaat de kans dat het om een uniek exemplaar gaat. Mensen die tapijten taxeren kijken doorgaans naar de verhouding van de leeftijd en staat van het tapijt. Hoe ouder het tapijt is en hoe beter het bewaard is gebleven, hoe hoger de waarde ervan. Toch kunnen aanzienlijk versleten tapijten ook heel wat waard zijn, zoals dat ook bij een historisch schilderij het geval kan zijn.


Oorsprong
Ook speelt de plek waar het tapijt gemaakt is een rol bij het bepalen van de waarde, afgezien van of het oud of nieuw is. Veel kleinere regio’s in het oosten staan bekend om hun traditie en stijl op gebied van het weven van tapijten. Zo bestaan er prachtige Nain tapijten met medaillonpatronen die oorspronkelijk uit het plaatsje Nain in Iran komen. En als jouw vintage of nieuwe tapijt ook uit Nain afkomstig is dan komt het voort uit een oude traditie die nog steeds wordt voortgezet, en dat maakt het tapijt waardevol. Een Nain tapijt gemaakt in India, al is het nog zo mooi, zou niet hetzelfde zijn.


Kleurstoffen en Materialen
De kwaliteit van het materiaal dat gebruikt wordt om een tapijt te weven is belangrijk en veel tapijten worden gemaakt van wol. Hoewel katoen, zijde, metaaldraad, geitenhaar en kamelenhaar ook gebruikt worden. Het type wol en de manier waarop het is gesponnen (met de hand versus met een machine) heeft invloed op de uiteindelijke kwaliteit en zachtheid van het tapijt. Natuurlijke kleurstoffen worden waardevoller geacht dan synthetische kleurstoffen, ook als dit betekent dat de uiteindelijke kleuren minder intens en verzadigd zijn en ook in het geval dat sommige plekken na verloop van tijd vervagen. De complexe technieken en de kennis benodigd voor het werken met natuurlijke kleurstoffen maken het tapijt waardevoller. Uiteindelijk zijn natuurlijke kleurstoffen altijd mooier.


Knopen, Knopen, Knopen
Het maakt niet uit waar een tapijt terechtkomt, de manier waarop een bepaalde regio in het oosten zijn tapijten weeft kan geografisch worden herleid. Dit komt doordat de technieken normaal gesproken worden overgebracht van moeder op dochter. Hoe hoger de dichtheid van de knopen, hoe hoger de waarde van het tapijt. Een tapijt met een hoge knoopdichtheid voelt stevig en zacht aan terwijl een tapijt met een lossere dichtheid dun zal aanvoelen. De tapijten met een hogere dichtheid zullen langer meegaan en het is de combinatie van leeftijd, oorsprong, kwaliteit van het materiaal, kleurstoffen en knoopdichtheid die kan aantonen of je oude tapijt een onbetaalbaar kunstwerk is.

Wil jij ook je interieur opfleuren met zo'n prachtig tapijt? Neem eens een kijkje bij onze veiling. Liever verkopen? Kijk dan eens hier

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!