Bijzondere kavels van deze week

Salvador Dalí, een meesterlijk genie?

''Toen ik zes was, wilde ik kok worden. Toen ik zeven was, Napoleon. Mijn ambitie is alleen maar gegroeid; nu wil ik alleen Salvador Dali zijn en niets anders. Het is alleen erg moeilijk, telkens wanneer ik Salvador Dali nader, loopt hij van me weg.''

Het is zomaar een uitspraak van één van de grootste kunstenaars uit de 20 e eeuw. Dalí was overigens niet alleen een groot kunstenaar, hij was één van de markantste persoonlijkheden van zijn tijd. De één noemde hem een genie, de ander een volslagen idioot. Feit blijft dat zijn kunst nog altijd volop in de belangstelling staat en als warme broodjes over de toonbank gaan. Zo ook bij Catawiki. Daarom organiseren we deze week een zeer exclusieve Salvador Dalí kunstveiling en fotografie veiling.

     
Zeldzame foto die wordt verkocht tijdens de veiling

Dat Dalí kunstenaar wou worden, was al vroeg duidelijk. Vanaf zijn tiende levensjaar kreeg Dalí al tekenles van een kunstschilder en op zijn 14e organiseerde hij zijn eerste tentoonstelling. Toen hij 17 was ging hij studeren in Madrid, alvorens hij in 1926 naar Parijs vertrok. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen.

In 1929 leerde Dalí zijn vrouw Gala kennen. De 10 jaar oudere Gala was op dat moment nog getrouwd met een andere man. Het was voor de twee liefde op het eerste gezicht. Gala scheidde van haar man en trouwde in 1934 met Dalí. In dezelfde periode maakte Dalí met ‘De volharding der herinnering’ één van zijn bekendste schilderijen. Het schilderij, waarop drie slappe klokken zijn uitgebeeld.


Zeldzame foto van Gala en Dali

Na de jaren dertig zwierf Dalí door Frankrijk, Amerika, Portugal en Italië om vervolgens in 1955 terug te gaan naar zijn vaderland. In die periode werkte Dalí onder andere bij Disney als adviseur en tekenaar. In 1974 opende hij zijn eigen Dalí museum in zijn geboorteplaats Figueres. In 1989 stierf Salvador Dalí in zijn eigen museum.

   
Enkele van de kunstwerken die op Catawiki worden aangeboden

Op de vraag of Dalí nou een genie of en gek was, heeft hij tijdens zijn leven wellicht zelf al antwoord gegeven: “Wanneer je voor genie speelt dan word je er een.”

Klik hier om de veilingen te bekijken. De Dali kunstveiling sluit zaterdag 11 juni en de Dali kunstfotografieveiling sluit zondag 12 juni.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!