Bijzondere kavels van deze week

Escher of strijkplank?

Wie kent de kunstwerken van Escher niet? We hebben allemaal wel eens met volle verbazing naar de optische illusies van Escher gekeken. Trappen die niet omhoog lijken te gaan en vissen die in vogels veranderen. Dit laatst genoemde kunstwerk, 'Lucht en Water I', wordt deze week bij Catawiki geveild.

In 1938 maakte Escher de veelbesproken houtsnede. Het is een knap samenspel van licht en donker waardoor vogels in de lucht overgaan in vissen in het water. Het resultaat is een geraffineerde transformatie.

De housnede Lucht en Water I 

Escher of een Strijkplank?

De houtsnede is afkomstig van de nazaten van de eerste eigenaar -  een technisch ingenieur - die de houtsnede in 1955 als huwelijkscadeau van zijn werkgever kreeg. Het jonge echtpaar mocht kiezen tussen een strijkplank met toebehoren of deze houtsnede. Gefascineerd door Escher's werk was de keuze snel gemaakt.

Deze zogenaamde eigen druk is door Escher persoonlijk in potlood gesigneerd en is na 80 jaar bovendien nog steeds in topconditie. Dit maakt haar voor verzamelaars extra begerenswaardig. Op de zeer gewilde houtsnede van Escher kan nog tot en met 18 juni worden geboden.

Deel dit artikel