Interviews

Interview met een Rolex expert: een Rolex is een investering

 In samenwerking met Vincent Scemama,  Rolex expert

Rolex heeft zich gevestigd als de Porsche onder de horloges. Wat zijn de trends op deze dynamische markt? Hoe kun je het best tweedehands Rolex horloges kopen en verkopen? Onze expert beantwoordt onze vragen en geeft ons zijn beste advies.

Q: Is Rolex nog steeds het meest gewilde merk?
Vincent Scemama: "De cijfers spreken voor zich. De afgelopen drie of vier jaar zijn de prijzen met 2, 3 en voor sommige merken zelfs met 4 vermenigvuldigd! Rolex horloges zijn een zeer veilige optie geworden voor investeerders. Zij verkiezen nu horloges over financiële investeringen."



Q: Welke modellen stijgen het meest in waarde?
"De Submariner, de GMT en de Daytona. Maar let op, ze moeten dan wel 100% origineel zijn. Echter, als u uw horloge naar Rolex stuurt voor revisie, zullen ze vaak het initiatief nemen om de wijzerplaat, de wijzers of het bandje te vervangen, maar het horloge is dan niet vintage meer en verliest eigenlijk zijn waarde. Het probleem is dat Rolex wil garanderen dat het horloge waterdicht is na revisie. Maar een model van 40 jaar oud kan geen waterbestendigheid van 200M hebben. Dus de enige oplossing is om een onafhankelijke horlogemaker te vinden die het horloge kan herzien zonder er iets aan te veranderen."


Rolex Submariner

Q: Zijn er ook unieke objecten?
"Niet per se uniek, maar er zijn modellen die in een kleine oplage zijn uitgegeven: voor militair gebruik, duikteams etc. Deze worden aangeboden op veilingen en worden voor hele mooie bedragen verkocht."

Q: En hoe zit het met dameshorloges?

"Wat betreft de waarde, zijn ze niet veel veranderd. En dames kiezen tegenwoordig liever voor horloges die oorspronkelijk voor heren bedoeld waren. Waaronder ook de nogal grote modellen, zoals de Submariner."

Q: Wat is de prijsklasse van Rolex horloges?
"Voor een Submariner betaal je voor een instapmodel zo’n € 4.000. Maar de prijs kan oplopen tot wel € 600.000 voor modellen uit 1955. De GMT Master, een pilotenhorloge, valt ongeveer in dezelfde prijsklasse, maar de duurste kost in dit geval € 200.000. De vintage modellen uit de jaren 60 zijn momenteel erg populair. En de Daytona, een stopwatch, is de laatste tijd erg in populariteit gestegen. Prijzen beginnen rond de € 25.000. En ik denk dat de prijs nog verder kan oplopen als een model in zeer goede en originele staat is."

Q: Rolex horloges worden ook het vaakst nagemaakt…
"Dat klopt, dus u moet zeer voorzichtig zijn wanneer u er een koopt. Zoals het gezegde luidt: "je moet de verkoper vertrouwen, niet het horloge." Er zijn vele soorten vervalsingen, van ruwe kopieën tot subtiele namaak waar het volledige horloge origineel is, behalve de wijzerplaat! Dit terwijl de wijzerplaat de kwaliteit van het horloge bepaalt."



Neem een kijkje bij Vincent Scemama’s wekelijkse selectie in onze Rolex horlogeveiling of vraag hem om uw eigen horloge te taxeren!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu