Interviews

Waarom youngtimers in waarde stijgen. Een interview met onze oldtimer expert

Het is keer op keer bewezen: oldtimers doen het goed in de verkoop. Maar wat zijn de trends op deze markt? Hoe kun je oldtimers het beste kopen en verkopen? Onze oldtimer expert beantwoordt een aantal vragen en geeft ons zijn beste advies.







Met James Ulysse - oldtimer en youngtimer expert



Q: Zijn er verschillen tussen decennia of autosoorten (oldtimers, youngtimers, sportwagens, etc.)?

U.J.: De huidige trend laat zien dat youngtimers (zoals de GTI & Turbo 80’s) in waarde stijgen door de markt en haar publiek te vernieuwen. Prestigieuze klassieke  Italiaanse en Engelse sportmerken zijn nog steeds populair en blijven hoe dan ook fascinerend, terwijl vooroorlogse modellen (met uitzondering van bepaalde uitzonderlijke merken) last hebben van de demografische teruggang van haar bewonderaars.

Q.: Zijn sommige voertuigen investeringen geworden zoals we dat ook bij kunstwerken zien? Zo ja, welke?
U.J.: Een auto als investering was en is nog altijd winstgevender dan kunst, wijn of horloges, en tegelijkertijd biedt het de voordelen van een nuttig object dat als vervoermiddel kan worden gebruikt. Veel Ferrari of Porsche voertuigen hebben de afgelopen jaren recordbedragen opgeleverd, waardoor veel investeerders naar deze steeds groeiende markt worden getrokken. Men dient echter wel voorzichtig om te gaan met speculaties. Als de marktgroei in 2016 afgezwakt lijkt te zijn, wil dat nog niet zeggen dat de markt niet dynamisch is en dat er geen mogelijkheden waren voor alle amateurs. Bovendien, als voorstander van het gebruik van voertuigen, vind ik dat het kopen van plezier belangrijker is dan het volgen van trends.


Links: Ferrari, Rechts: Porsche

Q.: Verschillen de verkoopopbrengsten van land tot land, afhankelijk van de oorsprong van de auto? Kunnen we beter in het buitenland kopen of reguleert het internet de markt?
U.J.: Op lokaal niveau hebben beschikbaarheid en bekendheid invloed op de waarde, elk voertuig heeft een bepaald imago en geschatte waarde die erg afhankelijk zijn van waar hij verkocht wordt. Het internet faciliteert transacties en biedt toegang tot informatie zodat deze markt, waar cultuur en trends internationale omvang kunnen krijgen, gedeeltelijk kan worden gereguleerd. Hoewel je soms interessante koopjes kunt doen, legt de import regelgeving ons ook beperkingen op.

Q: Zijn er veilingen voor iedere prijsklasse?
U.J.: Veilingen bieden een breed aanbod aan interessante mogelijkheden om een oldtimer op de kop te tikken. Het is erg eenvoudig om een goede match te vinden ongeacht budgetbeperkingen en, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden er veel interessante voertuigen verkocht voor betaalbare prijzen.  Let wel op auto’s waar nog veel aan moet worden gedaan; met uitzondering van gewilde modellen, worden restauratiekosten zelden terugverdiend bij het doorverkopen.

Q: Biedt het kopen op veilingen betere bescherming tegen mogelijke verborgen defecten?
U.J.: Zelfs een uitstekende fles wijn kan gekurkt zijn, hetzelfde geldt voor oldtimers. Echter is dit uitzonderlijk en in de meeste veilingen geven de experts een objectieve beoordeling van de voertuigen die ze hebben geselecteerd. De ervaring van de expert is een belangrijke troef in het vermijden van bepaalde valkuilen bij auto’s waar vervalsingen en namaak mogelijk zijn. Dit biedt essentiële aanvullende zekerheid voor kopers.


Neem een kijkje bij Ulysse James’ wekelijkse selectie in onze Oldtimerveiling of vraag hem om een taxatie van uw eigen auto!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu