Overig

Top 10 Dingen die we niet over Van Gogh weten

Misschien wel een van de beroemdste kunstenaars in de geschiedenis, Vincent Van Gogh heeft ons niet alleen met uitzonderlijke kunstvoorwerpen en kunstwerken achtergelaten, maar ook met meer vragen dan antwoorden. We hebben een lijst van de top 10 dingen die we niet over Van Gogh weten samengesteld. Blijf lezen om meer te weten te komen.. als dat al mogelijk is...

10. We weten niet hoe hij stierf.
Het is waar, na al deze tijd weten we nog steeds niet zeker of het zelfmoord was of dat hij werd vermoord, of dat het gewoon een gek ongeluk was. We kunnen alleen concluderen dat hij stierf op de jonge leeftijd van 37, en is begraven naast zijn broer Theo in Auvers-sur-Oise, Frankrijk.


9. We weten niet waar hij mee worstelde.
Vele psychiaters hebben geprobeerd Van Gogh lang na zijn dood te diagnosticeren, maar de waarheid is nog steeds niet ontrafeld. We zullen nooit weten met welke demonen Van Gogh vocht waardoor hij zo depressief werd, of waar zijn verlammende angsten vandaan kwamen die hem naar een afgezonderd leven leidde waar hij zijn meest beroemde werk creëerde.

8. We weten niets over zijn liefdesleven.
Er gaan verschillende verhalen over Van Gogh's liefdesleven de ronde, maar niet iedereen is het eens. Er wordt gezegd dat hij verliefd werd op de dochter van zijn huisbaas wanneer hij in Londen leefde, dat hij mogelijk een relatie met collega-kunstenaar Paul Gauguin had en dat hij leefde met een prostituee in Frankrijk. We zullen nooit weten welke verhalen waar zijn.


7. We weten niet waar zijn talent vandaan kwam.
Aangezien hij geen professionele opleiding heeft gevolgd kunnen we alleen maar aannemen dat hij een ongelooflijk natuurlijk talent had voor zijn ambacht. Hij streefde het oorspronkelijk na om net als zijn vader pastoor te worden en begon pas later in zijn leven met schilderen, waarin hij de natuur en zichzelf als modellengebruikte, omdat hij te arm was om zich iets anders te veroorloven.


6. We weten niet wat zijn naam zou zijn geweest......
als hij niet vernoemd was geweest naar zijn grootvader en doodgeboren oudere broer. Dat klopt, hij deelde een naam met zijn overleden broer. Als zijn broer nog had geleefd, hadden we vandaag de dag het werk van een man met een andere naam gevierd.


5. We weten niet waarom hij niet beroemder was in de tijd dat hij nog leefde.
Hoewel hij het indrukwekkende aantal van 900 schilderijen schilderde in slechts 10 jaar, verkocht hij er gedurende zijn leven maar één, De Rode Wijngaard. Het werd verkocht aan de impressionistische schilder Anna Boschen en is nu onderdeel van de collectie van het Poesjkin Museum voor Schone Kunsten in Moskou.


4. We weten niet wat er werkelijk is gebeurd met zijn oor.
Een van de meest bekende feiten over Van Gogh is dat hij zijn eigen oor afsneed, hoewel het waarschijnlijker is dat hij alleen de oorlel afsneed. Het is ook onduidelijk of dit een daad van zelf verminking was of het resultaat van een ruzie met Gauguin.


3. We weten niet welke kleuren zijn schilderijen oorspronkelijk hadden.
De kleuren, vooral geel, in Van Gogh's schilderijen zijn door de jaren heen veranderd als gevolg van onstabiele pigmenten en helaas is deze verandering onomkeerbaar. Gezien de hoeveelheid geel in veel van zijn schilderijen, is het zonde dat we nooit zullen weten hoe levendig deze schilderijen waren tijdens zijn leven.


2. Wij begrijpen de wervelingen niet.
Het lijkt erop dat de wervelingen in de lucht van een van zijn bekendste werken, de Sterrennacht, een griezelig nauwe gelijkenis heeft met werkelijke turbulente stroom structuren. Wat nog vreemder is dat deze turbulente wervelingen in zijn laatste drie schilderijen zaten die hij voor zijn dood voltooide.


1. We weten niet waar sommige van zijn schilderijen zijn.
Een van de meest mysterieuze verdwijningen is die van de Klaprozen. Het werd niet een keer, maar twee keer gestolen uit het Mohammed Mahmoud Khalil Museum in Caïro. De eerste diefstal vond plaats in 1997, en het stuk werd 10 jaar later teruggevonden. De tweede diefstal gebeurde in 2010 en het schilderij is helaas nog niet teruggevonden.


Of we de antwoorden op onze vragen ooit zullen ontdekken is de vraag, maar we kunnen in ieder geval concluderen dat Van Gogh prachtige en invloedrijke kunstwerken heeft geproduceerd. Als u geïnteresseerd bent om uw eigen mysterieuze meesterwerk te vinden, biedt Catawiki een breed scala aan veilingen die voor ieders smaak iets te bieden hebben van klassiek tot modern.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!