Geschiedenis

Het verhaal achter Andy Warhol, Marilyn Monroe en de popart-beweging

Warhol. Monroe. Als je deze namen hoort, komt ongetwijfeld een klassiek beeld in je op. Eén enkele foto van Marilyn Monroe was genoeg voor Andy Warhol om een iconische serie popart-portretten te maken die hen allebei overleefde. Maar waarom Marilyn Monroe? En welke boodschap wilde Warhol kwijt aan de wereld? Ontdek het hier.

De ontdekking van de popart 
In 1960 raakte Andy Warhol, een Amerikaanse kunstenaar en creatieveling, in de ban van popart. Het is bijna moeilijk te geloven dat de popart-beweging al bestond voordat Warhol erbij betrokken raakte: popart ontstond in het midden van de jaren 50 in Groot-Brittannië. Op een bepaalde manier is het bizar om te denken dat Warhol een kunstenaar was voordat hij met popart begon. In de jaren 50 was hij erg succesvol als commerciële illustrator voor merken zoals Tiffany & Co., Vogue en het tijdschrift Glamour. En toch is het alsof de twee elkaar definiëren. Tot op de dag van vandaag zijn Warhol en popart min of meer synoniemen van elkaar.


Marilyn 
In 1962 werd Warhol zeer enthousiast over fotografische zeefdruk. Deze techniek werd de meest bepalende stijl van Warhol. Het was een eenvoudige en snelle techniek, waarbij hij telkens opnieuw kleine veranderingen kon aanbrengen bij dezelfde foto. Het is moeilijk voor te stellen, maar het was puur toeval dat Warhol besloot Marilyn Monroe te portretteren in een van zijn vroegste, en ongetwijfeld meest beroemde popart-werken. In dezelfde maand maakte ze een einde aan haar leven. Haar prachtige gezicht en haar roem bleken een stevige basis voor Warhols repetitieve en cartoonachtige printkunst. Dat had hij goed gezien!


Publiciteitsfoto
De foto die Warhol selecteerde was een publiciteitsfoto voor de film 'Niagara' uit 1953, waarin Monroe had gespeeld. Op basis van die foto creëerde hij talloze Monroe-kunstwerken, inclusief “Marilyn Diptych”, dat nu gezien wordt als een van de meest invloedrijke moderne kunstwerken. In plaats van een tekening of schilderij te maken, gebruikte Warhol een foto waarvan hij wist dat bijna iedereen hem zou herkennen. Maar waarom Monroe? Marilyn belichaamde beroemdheid en de notie van het zijn van een 'sekssymbool'. Het afbeelden van beroemdheden werd karakteristiek voor de popart-beweging in de jaren 1960: het was een ironisch commentaar op de obsessie van de massamedia met de celebrity-cultuur.


De vrouw achter het beeld
Er wordt ook gezegd dat Warhol met deze stijl van werken verwijst naar een samenleving waarin mensen eerder worden gezien als product dan als persoon. Bovendien maakte de zeefdruktechniek die Warhol gebruikte voor de portretten van Monroe, de al tweedimensionale foto nog vlakker. Door schaduwen te verminderen en felle kleuren te gebruiken, benadrukte hij de emotionele vlakheid en laat hij de oppervlakkige kant van deze vrouw op subtiele wijze zien. Een sekssymbool gecreëerd door de samenleving; een vrouw die alles is wat de samenleving wil dat ze is. Door te focussen op haar iconische trekken, herinnert Warhol ons er in feite aan dat er onder dat portret een echte vrouw schuilgaat. 

Er zit niets achter
Kunstexperts en historici hebben allerlei theorieën over de symboliek van de Marilyn-portretten; over de redenen waarom Warhol bepaalde kleuren en composities gebruikte; over de boodschap die hij kennelijk wil overbrengen aan de samenleving. Zelf zei Andy Warhol echter dat hij zeer transparant was. “Als je alles wilt weten over Andy Warhol, werp dan een blik op mijn schilderijen, mijn films en mij, en dat is het. Er zit niets achter”, zei hij eens. Alles wat wees op bepaalde gevoelens of artistieke intentie, probeerde hij te vermijden. Maar het is duidelijk dat hij zeer goed nadacht over zijn werk, ook over de serie met Marilyn Monroe. En wat de boodschap ook is, dit beeld van Marilyn zal voortleven als uitdrukking van de popart-beweging, misschien wel voor altijd.

Wil je zelf karakteristieke popart in je bezit hebben? Hou dan onze wekelijkse moderne kunst veilingen in de gaten voor zeefdrukportretten, litho's, popart, glasprints en meer. Heb je zelf interessante moderne kunst die je wilt verkopen? Die kun je aanbieden op de veiling door je hier te registeren als verkoper.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu