Interviews

Waarom de iconische Chanel 2.55 handtas een geweldige investering is

In samenwerking met Stefania Filizola - Mode-expert bij Catawiki

Herinner je je het tweedjasje en het zwarte jurkje? Het zijn allebei klassiekers die hun plaats in de hall of fame van de mode veroverd hebben. Wat Chanel ook creëert, zo lijkt het, de designs zijn altijd iconisch en tijdloos. Geen wonder dat het Chanel was die met de meest iconische handtas ter wereld kwam: De 2.55 flap bag. Lees meer over deze illustere handtas die elke fashionista graag wil hebben, maar die tegelijkertijd ook een geweldige investering is.

De draagketting
Coco Chanel kwam zelf met het idee om dunne draagbanden te gebruiken bij de tas, om zo haar handen vrij te hebben. Op deze manier kon ze de tas eenvoudig over haar schouder dragen. De inspiratie voor de draagketting deed ze op bij de nonnen in het klooster waar ze als jong meisje opgroeide. Ze ontwierp de tas in de vroege jaren 1920, maar introduceerde hem pas in 1929. In 1955 actualiseerde ze de tas en bracht ze hem opnieuw op de markt, onder de naam 2.55. In 2005 kwam Chanel, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de tas, weer met een exacte kopie van het origineel.


De vakken
Achter de vakken in de tas zit een interessant verhaal. Coco Chanel wilde een klein ritsvak in de tas, zodat ze haar liefdesbrieven daar kon bewaren! Aan de buitenkant van de tas was een open vak gemaakt waar eenvoudig wisselgeld in bewaard kon worden.

De draaisluiting
In de jaren 1980 werd Karl Lagerfeld hoofd design bij Chanel. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het merk, kwam hij met een nieuwe release van de klassieke flap bag, maar nu met de iconische draaisluiting met tweemaal de letter C. De sluiting werd het 'mademoiselle slot' genoemd, kennelijk omdat Coco nooit was getrouwd.


Foto: Purseblog

Het stiksel
Coco Chanel liet zich bij het stiksel inspireren door de kleding van staljongens. Het doel van het stiksel was om volume te creëren en de tas meer vorm te geven. Dit design was zo succesvol, dat het stiksel bij bijna elke tas die na de 2.55 kwam werd gebruikt.


Verschillende modellen
Toen Chanel ontdekte dat de tas onverminderd populair bleef na elke release, volgde er een serie verschillende tassen voor modeliefhebbers in de hele wereld. In die collectie zaten tassen in allerlei maten en kleuren. Tegenwoordig zijn er twee modellen van de flap bag: de klassieke flap bag en de 2.55 heruitgave. De klassieke flap bag is er in zes verschillende maten en is de moderne versie van de klassieke 2.55. De 2.55 heruitgave is de exacte kopie van Coco's origineel en verkrijgbaar in vijf maten. Als je van vintage houdt, is dit de tas die je moet hebben!


Foto: Bragmybag

Een interessante investering
Heb je nog meer redenen nodig om een Chaneltas te kopen? Uit onderzoeken blijkt dat de handtassen van Chanel in de afgelopen 7 jaar met meer dan 40 procent in waarde zijn gestegen. In 2010 had de Chanel Medium Classic Flap een waarde van €2.850. Eind 2015 was deze tas al €4.900 waard. 

In onze wekelijkse luxetassenveiling vind je allerlei vintage designtassen die de moeite waard zijn om in te investeren. Interesse? Bezoek dan nu onze veiling! Ben je al een gelukkige eigenaar van een Chaneltas en wil je die investering te gelde maken? Meld je dan aan als verkoper en bied jouw tas aan voor de veiling. 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu