Interviews

De geschiedenis van het voorspellen van de toekomst: van waarzeggers tot tarotkaarten

Mensen hebben voor zover we weten altijd geprobeerd om de toekomst te voorspellen. Of het nu met tarotkaarten is, via een waarzegger of met een magische 8-ball, de mensheid is altijd geobsedeerd geweest met wat er zal gaan gebeuren, met henzelf of met de wereld. Wij van Catawiki kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we kunnen wel iets vertellen over de geschiedenis van het voorspellen van de toekomst.

Een gewoonte zo oud als de tijd
Er bestaan ontzettend veel technieken om de toekomst te voorspellen, veel ervan stammen nog van voor de geschreven geschiedenis. Bewijs laat zien dat 4000 v.Chr. vormen van waarzeggerij al een onderdeel waren van de samenleving in het oude China, Egypte, Chaldea en Babylonië.


Iedere cultuur heeft zijn eigen vormen van waarzeggerij: de Griekse oudheid had orakels die de geboorte van helden en zeges op het slagveld voorspelden en in de middeleeuwen hadden koningen hun eigen astrologen en tovenaars. In de Verenigde Staten en Canada is handlijnkunde, oftewel palm lezen, erg populair. Hiermee zou de toekomst worden voorspeld door het bestuderen van de handpalm.


Alhoewel waarzeggers 5000 jaar geleden gewaardeerde adviseurs waren, verloren ze hun respect en eerbied tijdens de opkomst van het logische denken in de 17e en 18e eeuw. Maar, met de ontwikkeling van handelsgeest paste uitoefening van het occultisme zich aan om te overleven in de grotere samenleving. Waarzeggerij werd een privé gelegenheid, een handelsartikel op het marktplein.

Waarzeggerij vs. Wichelarij
Waarzeggerij is bijna gelijk aan wichelarij. Het enige verschil is dat wichelarij een term is die gebruikt wordt voor voorspelling die onderdeel uitmaken van een religieus ritueel.


Niet zo magisch
De regels voor waarzeggerij zijn per land verschillend. In de Verenigde Staten, wordt waarzeggerij beperkt door verschillende lokale- en staatswetten, terwijl andere staten voorschrijven dat waarzeggers een vergunning moeten hebben, of ze gebruiken andere termen zoals “spiritueel adviseur” of “paranormaal raadgever” In Nieuw-Zeeland krijgt een ieder die erop uit is om geld te verdienen door te bedriegen en net te doen of men helderziend of telepathisch is een boete van 1000 dollar. Het is echter geen misdrijf als het puur als vermaak wordt gedaan. De meest extreme maatregelen zijn in het koninkrijk van Saoedi Arabië genomen, waar waarzeggerij wordt gezien als tovenarij en wordt bestraft met de doodstraf.

Je eigen toekomst voorspellen
Ben je benieuwd wat de toekomst voor jou in petto heeft? Je kunt proberen er achter te komen met deze bijzondere waarzegster die op Catawiki wordt geveild. Neem ook een kijkje op onze wekelijkse automatenveiling.


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu