Geschiedenis

Hoe bepaal je de waarde van antiek?

Voor het ongetrainde oog kan een antiekbeurs of veiling overweldigend zijn. Dési van Rhee, veilingmeester bij Catawiki en expert op het gebied van antiek en curiosa, vertelt hoe zij antiek beoordeelt, en waar jij op kunt letten...

    

In collaboration with Dési van Rhee - Expert of Antiques and Curio

Blikvangers
Als iets de aandacht trekt, weet Dési dat het de moeite waar is het beter te bekijken. Meestal zijn dat objecten die wat anders zijn dan de rest – achter een interessante vorm of een model dat niet vaak voorkomt, zit vaker wel dan niet een mooi verhaal. Sommige dingen kunnen de aandacht trekken omdat ze eenvoudigweg nog in zeer goede conditie zijn, andere omdat ze een verhaal uit het verleden vertellen of over de herkomst van het stuk. 

Waar te beginnen
Bij het inschatten van de waarde van iets, is een goed begin altijd om te zoeken naar een (fabrieks)merk of een handtekening van de maker(bonuspunten als je allebei vindt!). Je moet weten waar iets vandaan komt, of wie het gemaakt heeft, om te kunnen bepalen wat de waarde is. Deze merktekens helpen je dus verder bij je onderzoek. Een merk van een bekende maker of artiest geeft een stuk direct waarde, maar er zijn ook andere factoren die meegewogen moeten worden bij het bepalen van de uiteindelijke prijs.

Het draait allemaal om hoe oud het is
Houten stukken zoals tafels en kasten hebben vaak ouderdomssporen, maar dat is niet per se een slecht teken. Deze sporen kunnen je veel vertellen over waar iets vandaan komt en hoe goed ervoor gezorgd is. Sporen rondom de poten van een tafel kunnen ontstaan zijn doordat er jarenlang een natte doek of dweil langskwam bij het schoonhouden van het huis. Dat kan betekenen dat de tafel antiek is. Een zachte, natuurlijke glans op een houten kastje kan erop wijzen dat het honderden jaren met de hand gepoetst is door oplettende dienstmeisjes in welvarende huishoudens.

Tegelijkertijd kan een gebrek aan ouderdom of beschadigingen ook veel zeggen. Bij ongeschonden antiek zonder gebruikssporen, zoals de slijtage bij lades die jarenlang open en dicht gaan, worden vragen gesteld over de authenticiteit. Een nadere beschouwing kan echter uitwijzen dat sommige van deze stukken in opdracht vervaardigd werden door bekende ontwerpstudio's, waarna ze jarenlang als showstuk op een ereplaats in huis stonden, in plaats van gebruikt te worden als meubelstuk. Hoewel ze er als nieuw uitzien, doen deze prachtige stukken uit het verleden het altijd goed op veilingen.


Restauratie
Het komt veel voor dat antieke stukken in de loop van hun lange leven gerestaureerd zijn. Er kunnen delen toegevoegd, weggehaald, gerepareerd of opnieuw geschilderd zijn. Niet zo vreemd, want zoals Dési zegt, stel je voor hoe wij er na 200 jaar uit zouden zien! Sommige aanpassingen zijn acceptabel, andere zijn dat absoluut niet. Stel dus de juiste vragen. Je kunt altijd een van onze antiek-experts hiernaar vragen. Wij kunnen je vertellen wat er aan het stuk veranderd is en welke invloed dat op de waarde heeft.

Tot slot nog een advies voor wie wil investeren: je maakt nooit een fout als je iets koopt waar je verliefd op bent. Al zijn ze honderden jaren geleden gemaakt, antieke stukken zijn nog steeds objecten om van te genieten. Los van het geld, is een object waar je direct op valt waardevol in je leven, omdat je er elke dag naar kijkt. Kijk dus eens op onze veilingen voor antiek en curiosa. Wie weet word je vandaag nog verliefd!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu