Geschiedenis

Stapelgek op stripboeken: wat is jouw collectie waard?

Door Rik Lok - Strips Expert


Wie is jouw favoriete superheld? Superman, Batman, Green Lantern, Deadpool of Spidey? Omdat al deze superhelden (en nog veel meer) tegenwoordig een grote rol spelen in enorme Hollywoodfilms stijgt de waarde van Amerikaanse stripboeken enorm. Sommige van de zeldzaamste en meest aantrekkelijke Amerikaanse strips zijn voor meer dan 1 miljoen dollar geveild, maar hoe scheid je het kaf van het koren met zoveel strips om uit te kiezen? Onze expert geeft een aantal tips.

Misschien kan deze vraag niet echt worden beantwoord, want de waarde van veel strips verandert constant. Maar er zijn wel een paar algemene punten waar je op kunt letten, die je kunnen helpen met bepalen of jouw strip alle anderen de baas is. Je hoeft alleen maar deze simpele richtlijnen te volgen om te schatten hoe waardevol jouw Amerikaanse stripboek is.

1. De conditie: ontleden als een dokter
Ga heel nauwkeurig te werk en nog belangrijker, wees eerlijk. Elke pagina moet van boven tot onder worden gescand om te bepalen in welke conditie het is. Vouwen, scheuren, kreukels en krabbels moeten worden genoemd als je het verkoopt. Andere zaken om op te letten zijn kleuren die vervaagd zijn, vergeeld papier en of er iets mist uit het stripboek zoals coupons die uitgeknipt zijn of uitgescheurde pagina’s. Maak je hier niet al te druk om, als de strip echt waarde heeft, als het zeldzaam genoeg is of de eerste verschijning heeft van een personage zal het nog steeds veel opleveren, zelfs als de conditie iets te wensen overlaat.

2. Populariteit & zeldzaamheid
Waar het vaak op uitdraait als je de waarde wilt bepalen voor een strip, is de simpele regel van vraag en aanbod. Een belangrijk gegeven om uit te zoeken is hoeveel strips er nog bestaan van degene die je hebt en hoeveel er in eerste instantie zijn uitgegeven. Om dit uit te zoeken, kun je het best proberen erachter te komen wat de oplage was. Je kan deze vaak online vinden. Je kan er ook naar vragen, bijvoorbeeld bij een van onze stripexperts op Catawiki. De gouden regel is dat eerste drukken meer waard zijn.

3. Onderzoeken, controleren en vergelijken
De makkelijkste en meest reële manier om erachter te komen wat jouw stripboek waard is, is uitzoeken waar het voor werd verkocht in het verleden en waar het momenteel voor wordt verkocht. Op Catawiki bijvoorbeeld kun je uitzoeken waar bepaalde stripboeken recent voor zijn geveild. Online veilingen zijn een prima manier om uit te zoeken hoeveel mensen er interesse hebben in bepaalde stripboeken, hoe vaak er geboden wordt en waarvoor het is verkocht. Een fijne aanvulling hierop is het feit dat je altijd de strips experts kunt benaderen op Catawiki om te helpen jouw strips te beoordelen.

Ben jij de geluksvogel die een van deze stripboeken heeft?
Als je toevallig door een stapel strips hebt gesnuffeld en je herkent één of meerdere van de volgende stripboeken… Stop met wat je aan het doen bent en meld je aan als verkoper van strips op Catawiki.

Action Comics No. 1 – Recordbedrag van 1.5 miljoen dollar
De allereerste keer dat Superman verscheen in een strip! Deze is veel geld waard tegenwoordig.


All-Star Comics #8 – 411.000 dollar
De allereerste verschijning van Wonder Woman. Enorm belangrijk, zeker omdat Wonder Woman binnenkort in een film verschijnt. De minimale waarde van deze strip is 10.000 dollar.

Amazing Fantasty No. 15 – 280.000 dollar
De eerste verschijning van Spiderman op een stripcover is tegenwoordig flink wat geld waard.

Blader snel door onze wekelijkse stripboeken veiling of begin met het aanbieden van stripboeken door je hier aan te melden!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu