Interviews

Interview met Nathan James: een onvoorspelbare kunstenaar

Kunstenaar Nathan James benadert elk idee anders, wat resulteert in onvoorspelbare schilderijen in verschillende stijlen. Zijn serie "Pleasure Island" doet denken aan Pop-Art, terwijl "Dark Matter" en "Creep Show" een griezeliger, meer surrealistische uitstraling hebben. Via Catawiki verkoopt hij wekelijks enkele van zijn schilderijen. Daarom hadden wij de eer om dit interessante, jonge talent te interviewen!

"Ik merk dat ik constant terugval op dingen uit mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in een stad die in economisch verval was na de ineenstorting van de staalindustrie."

Waar werk je momenteel aan?
Momenteel ontwikkel ik een nieuw oeuvre waarin ik alle technieken en processen combineer die ik in de laatste paar jaar gebruikt heb. Ik ben in gesprek met een geweldige galerie in LA over een solo-expositie daar. Die gesprekken zijn in het beginstadium, dus ik kan er nu nog niet veel over kwijt. Er wordt ook gesproken over samenwerking met iemand in Parijs. Het zou een grote stap vooruit zijn, als een van die twee dingen doorgaat.


 Nathan James - Mother's Little Helper (2015)

Je stijl lijkt te veranderen met elke serie schilderijen die je maakt. Waarom is dat zo?
Die vraag krijg ik heel vaak. Echt, ik hou gewoon van schilderen. Ik krijg een idee dat ik wil onderzoeken en van daaruit vertrek ik. Ik ben altijd aan het leren en me aan het ontwikkelen. De hedendaagse kunstmarkt wil dat jonge kunstenaars een reeks schilderijen produceren in een stijl die min of meer als hun handelsmerk kan dienen. Dat heeft mij nooit aangesproken. Ik snap dat galerieën klanten hebben die een groot deel van het werk van een bepaalde kunstenaar opkopen, dus moeten ze weten wat ze kunnen verwachten. Maar dat model werkt niet voor mij. Ik wil helemaal niet op die manier werken.  

"Ik heb hele goede ervaringen gehad met Catawiki en denk dat het een behoorlijk ontwrichtende technologie kan zijn."

Wat inspireert je?
Ik merk dat ik constant terugval op dingen uit mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in een stad die in economisch verval was na de ineenstorting van de staalindustrie. Er is in de loop van de tijd veel aan stadsvernieuwing gedaan, maar het was geweldig daar op te groeien. Er liepen veel vreemde figuren rond en er waren verlaten fabrieken om in rond te dolen. Ik kijk ook graag naar video's over samenzweringstheorieën op YouTube. Hoe gekker, hoe beter. Simulatietheorie en Reptiliaanse ideeën zijn mijn persoonlijke favorieten. Dit zie je natuurlijk ook terug in mijn werk. Als je goed kijkt, zie je het.


Nathan James - Let The TV Teach You (2015)

Denk je dat platforms zoals Catawiki helpen je werk toegankelijk te maken voor een breder publiek?
Absoluut. Ik denk dat het mensen de kans geeft rechtstreeks kennis te maken met kunstenaars en hun werk. Ik heb hele goede ervaringen gehad met Catawiki en denk dat het een behoorlijk ontwrichtende technologie kan zijn. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik me kan voorstellen dat die technologie met de kunstwereld kan doen wat Uber en Airbnb in hun sector gedaan hebben. 

Als je een dag met iemand, dood of levend, kon doorbrengen, wie zou dat zijn en waarom?
Hiermee maak ik mij waarschijnlijk niet populair op dit moment, maar ik zou het absoluut fascinerend vinden om een dag door te brengen met Donald Trump. Ik zou graag op de eerste rij zitten bij dat circus. Wie weet nou hoe het er daar aan toegaat?!


Nathan James - Road Warrior (2016)

Wat vind je dat jouw taak als kunstenaar is?
Trouw zijn aan mijn visie is mijn belangrijkste verantwoordelijkheid, vind ik. Schilderen is de enige manier waarop ik mijn wereld ooit heb kunnen begrijpen en mezelf heb kunnen uitdrukken. Altijd als ik een compromis moest sluiten om te voldoen aan verwachtingen of om een deadline te halen, was ik ontevreden over het resultaat.

Is er een serie of een kunstwerk waar je het meest trots op bent?
Op dit moment werk ik aan kleinere kunstwerken die een soort esthetiek uitstralen die doet denken aan Sesamstraat in een economische depressie. In de afgelopen jaren heb ik een aantal van die kunstwerken gemaakt en die springen er voor mij nog steeds uit. Daar richt ik me nu op. Ik denk ook aan mijn Creepshow-serie en de Faceless-serie. Ik hou van enge, krankzinnige dingen met een vleugje humor.


Nathan James - Good Ol' Boy (2015)

Wil je de lezers nog iets meegeven?
Ik wil iedereen die mijn werk gesteund heeft, heel erg bedanken.

Als je meer werk van Nathan James wilt zien, check dan regelmatig zijn profiel. Misschien is onze wekelijkse veiling van International Street Art / Urban Art ook iets voor jou.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!