Tips veilingmeesters

Liefde voor vintage: jouw complete gids voor het aanschaffen van een oldtimer

De markt voor oldtimers is sterker dan ooit. Dat betekent dat het nu het moment is om te kopen. Je moet slim kiezen, want niet elke oldtimer is je geld waard. Maar als je 25 jaar geleden een Aston Martin DB5 had gekocht, had je de waarde ervan bijna zien vertienvoudigen. Sander Houdel, een van onze experts op het gebied van klassieke auto's, heeft een handleiding ontwikkeld om in vijf stappen je eigen vintage automobiel te kopen.

    Door Sander Houdel - oldtimer expert

1.     Doe je huiswerk
Hoewel papierwerk saai kan zijn, is het belangrijk alle documentatie te controleren: zijn alle papieren er nog en zijn ze actueel? Controleer de onderhoudsstaat van de afgelopen jaren en, als je een auto in het buitenland koopt, controleer altijd of de benodigde papieren verstrekt kunnen worden en of de auto is toegestaan in jouw land.


2.     Kopen
Ga niet onvoorbereid een auto kopen. Neem iemand mee die echt verstand heeft van oude auto's. Dit kan je veel tijd en onaangename verrassingen besparen. Op Catawiki zijn alle kavels bekeken door ons team van experts, voordat ze de veiling ingaan. Dat bespaart je wat tijd. We bieden ook de mogelijkheid om op verzoek elke oldtimer persoonlijk te bekijken.

3.     Check de voorgeschiedenis
Een klassieke auto vraagt om specifiek onderhoud en heeft soms veel verschillende eigenaren gehad. Hou hier rekening mee zorg ervoor dat je de auto van je keuze goed onderzoekt voordat je hem koopt. Als je roest ziet, zorg dan dat je weg bent!

4.     Een Porsche of een Ferrari
Auto's die sterk in waarde zijn gestegen, zijn luchtgekoelde types van de Porsche 911. De prijzen van modellen van voor 1997 zijn gestabiliseerd, dus dit is een goede gok. Onderschat nooit de kracht van een Ferrari - ze doen het in alle opzichten goed, en nemen altijd toe in waarde. De top 10 van de duurste auto's die op Catawiki verkocht zijn, zijn allemaal Ferrari's. Oude Volkswagen T1-busjes doen het ook heel goed. Sommige modellen, zoals de Samba, zijn in de afgelopen tien jaar in prijs gestegen. Het is niet verrassend dat klassiekers uit de jaren tachtig, zoals de BMW M3 of de Audi Urquattro het ook goed doen als het gaat om waarde.


5.     Investeren in vintage
Elke oude auto is uniek en heeft zijn eigen geschiedenis en verhaal. Steeds meer mensen investeren in klassieke auto's, omdat ze weten dat die alleen maar in waarde kunnen toenemen. In sommige gevallen haalt de waarde van bepaalde oude auto's de prijs van goud in, waardoor de markt voor klassieke auto's op dit moment interessant is voor zowel kopers als verkopers.


Zo lang je een vintage auto kunt onderhouden, of zelfs verbeteren, kun je winst maken. Elke klassieke auto die je niet nieuw kunt kopen, heeft waarde. Heb je geen ruimte voor een auto? Overweeg dan een klassieke motor. De waarde daarvan stijgt ook sterk.

De markt voor klassieke auto's presteert beter dan de meeste andere alternatieve investeringen. En jij kunt de eigenaar te worden van de volgende auto die straks een topper wordt.

Bevallen getoonde auto's je? Alle foto's in dit artikel zijn van kavels die geveild zijn bij de wekelijkse Catawiki-veiling van klassieke auto's en motoren. Neem zelf een kijkje of registreer je hier om je eigen klassieker te verkopen.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!