Geschiedenis

Wat maakt een Harley-Davidson zo bijzonder?

Door Tom | 21 januari 2020


De Harley-Davidson motorfiets is een van de meest iconische en herkenbare motormerken ter wereld. Het bedrijf veranderde diverse keren van eigenaar en kreeg concurrentie van een reeks andere bedrijven. Maar Harley-Davidson overleefde het allemaal. In de 21ste eeuw is het de populairste motorfiets in de Verenigde Staten, en een van de meest geliefde wereldwijd. Samen met onze motorexperts Manuel Garriga en John Searle ontdekken we wat deze motorfiets zo bijzonder maakt.

Het begon in de achtertuin

In 1901 sleutelden Arthur Davidson en William Harley in een schuurtje in een achtertuin in Milwaukee aan hun eerste motorfiets. Ze waren toen 20 en 21 jaar oud. Hun motorfiets moest eenvoudig te bedienen zijn en een prettige rijervaring bieden. Davidsons broers Walter en William hielpen later ook mee met het project. Pas in 1903 presenteerden ze hun eerste modellen aan het publiek. Uiteindelijk kwamen er drie motorfietsen op de markt, en daarmee begon de onderneming Harley-Davidson. Vanaf dat moment volgende verschillende modellen elkaar snel op, inclusief motorfietsen met grotere en meer betrouwbare motor, en snellere modellen.Van links naar rechts: William Davidson, Walter Davidson, Arthur Davidson en William Harley


De klank van succes

Het geluid van een Harley-Davidson is zeer herkenbaar. Hoewel het gedempt of versterkt kan worden afhankelijk van de afstelling van de uitlaatpijp, ligt de basis ervan in het motorontwerp. De zuigers zijn zo afgesteld dat er één ontsteekt bij een omwenteling van de krukas, en de andere bij de volgende omwenteling. Dit betekent dat er bij een omwenteling altijd één zuiger ontsteekt. Het knallende geluid is de uitlaatklep die opengaat, wat bij elke tweede omwenteling van de krukas gebeurt. Als je goed luistert, hoor je zelfs het klikken, kraken en knallen van de zuigers, gescheiden door de pauzes tussen elke knal. En vergis je niet - dit geluid is uniek, het is uit duizenden te herkennen op de weg.


VIP-merchandise

Alleen al in 2018 bracht Harley-Davidson merchandise 292 miljoen dollar op. Rihanna, Kanye West, Kid Rock en Selena Gomez werden aangetrokken om reclame te maken voor het merk. Maar verwacht niet dat Harley-Davidson freebies uitgeeft. Het is zo‘n sterk en gerespecteerd merk, dat beroemdheden er graag geld aan uitgeven. Leren jacks, bikerlaarzen, t-shirts en vingerloze handschoenen zijn felbegeerde items. En niet te vergeten: ze zijn ook gewoon praktisch voor op de motor en daarna.


Leren Harley-Davidson jacks zijn gewilde items


Lang plezier


Het merk Harley-Davidson bestaat nog steeds, en dat komt mede doordat de fabrikant zijn logistiek op orde heeft en motoren lang meegaan. Er is een uitgebreid netwerk van dealers en bikers kunnen hun motor terug naar de fabriek sturen voor reparatie. Omdat de motoren zo populair zijn, zijn overal reserveonderdelen te vinden. Strand je onderweg, dan kan een winkel of andere motorrijder je meestal wel aan een onderdeel helpen. De motorfietsen zijn zo ontworpen dat ze aanpasbaar zijn, dankzij hun lange geschiedenis en de strategie van het merk om het eenvoudig te maken voor rijders.


Deze motorfietsen zijn niet alleen esthetisch verantwoord, ze gaan ook lang mee en zijn eenvoudig aan te passen


Deze factoren samen bezorgden Harley-Davison blijvend succes. De illustere nalatenschap leeft voort. Buitenstaanders denken bij het merk misschien vooral aan retro-merchandise, maar voor motorrijders staat het voor betrouwbaarheid en flexibiliteit.


____________________

Check onze laatste motorfietsenveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer klassieke motorfietsen en scooters | automobilia en motobilia


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Een korte geschiedenis van de allereerste motorrit

Luigi Colani: een buitenbeentje onder de auto-ontwerpers

Een geschiedenis van Mercedes-Benz in drie auto‘s

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu