Geschiedenis

Top 10 van de meest zeldzame en dure games

In de hedendaagse wereld van grenzeloze mogelijkheden in game design en development, zijn sommigen misschien de pareltjes van vroeger vergeten. Zonde, want een aantal van deze retro games zijn tegenwoordig een stuk meer waard dan toen ze werden uitgebracht! Hier is de top tien van de zeldzaamste en duurste computergames!

    Door Dianna van der Valk - Video Games Expert

10. King of Fighters 2000 (Engelse Versie) - Geschatte waarde: €3,500 - €5,000
Gemaakt voor de zeldzame NeoGeo console en een aantal andere consoles. Het was de 7e game van een serie vechtspellen die uitkwamen in 1994. Gemaakt door SNK vlak voordat ze failliet gingen. Er zijn wereldwijd maar 100 exemplaren bekend, waardoor het erg zeldzaam is.

9. Red Sea Crossing - Geschatte waarde: €9,636 - €12,971
Deze game voor de Atari 2600 werd in 1983 door Steve Slack gemaakt en uitgebracht door Inspirational Video Concepts, maar het werd eigenlijk pas ontdekt door fans tijdens een garage sale in 2007. Blijkbaar zijn er in totaal maar 100 cartridges van Red Sea Crossing gemaakt, allemaal met een videoband en een kleurboek erbij. Tot op heden zijn er pas twee opnieuw boven water gekomen, zonder de accessoires. Één is geveild voor €12.971 en de andere voor €9.636.

Bron: racketboy.com

8. Atlantis II - Geschatte waarde: €4,632 - €16,678
Atlantis II had hetzelfde concept als de originele Atlantis game, maar Atlantis II was uitsluitend gemaakt voor de Atari Defend Atlantis competition. Het doel van het spel is Atlantis verdedigen tegen de vijandige Gorgon ruimteschepen. Het verschil tussen Atlantis II en het origineel is dat het sneller is gemaakt en het scoresysteem is aangepast, de vijandige schepen leveren minder punten op als je ze vernietigt. De beste spelers van de wedstrijd kregen allemaal een exemplaar van Atlantis II en de beste vier gingen door naar de volgende ronde met een hoofdprijs van €9,265.


Bron: businessinsider.com

7. 1991 Nintendo Campus Challenge - Geschatte waarde: €12,974 - €18,627
De Nintendo Campus cartridges werden gemaakt voor een Nintendo gaming tournooi. Het idee was om hoge school campussen en populaire springbreak locaties af te reizen. Er stonden drie games op een cartridge: Super Mario 3, Dr. Mario en PinBot. Het plan was om alle cartridges te vernietigen nadat het toernooi voorbij was, maar in 2006 vond een ex-medewerker van Nintendo een exemplaar in zijn garage. Deze werd naar het schijnt verkocht en opnieuw verkocht voor respectievelijk €12,974 and €18,627.


Bron: businessinsider.com

6. 1990 Nintendo World Championships: Gold Edition - Geschatte waarde: €13,901- €19,461
De Gold Edition van de 1990 Nintendo World Championships werd ontworpen als een prijs voor een Nintendo gaming toernooi dat in 1990 werd gehouden in Los Angeles, California. De winnaar en plek 2 t/m 26 kregen allemaal een exemplaar van deze exclusieve cartridge dus er zijn er maar 26 gemaakt. De cartridge combineerde drie games: Super Mario Bros, Rad Racer en Tetris, aangepast met een timer speciaal voor het toernooi.

Bron: mentalfloss.com

5. Stadium Events - Geschatte waarde: €2,433 - €38,661
Stadium Events was een zeldzaam vroeg voorbeeld van "gamercising", omdat het gespeeld werd met een zachte plastic mat waar de speler op moest rennen en springen. Nintendo kocht de rechten op het spel en de controller slechts 1 jaar nadat het uitgekomen was en bracht World Class Track Meet als remake op de markt. Om verwarring te verkomen, werden alle Stadium Event games uit de winkel gehaald en vernietigd, maar ongeveer 200 exemplaren waren al verkocht. Het gerucht gaat dat er nog 20 exemplaren bestaan. Er is in ieder geval 1 exemplaar in de originele verpakking opgedoken en deze is geveild voor een indrukwekkend bedrag van €38,661.

4. Air Raid - Geschatte waarde: €12,974 - €30,950
Air Raid was het eerste en enige spel dat gemaakt werd door MenAvision en het design van de cartridge verschilt nogal met andere cartridges voor de Atari 2600. Het heeft een blauwe kleur met een T-vormig handvat. De gameplay is vrij simpel - de stad beschermen tegen een luchtaanval met je eigen ruimtevaartuig. Men gelooft dat er maar twaalf exemplaren ooit zijn gemaakt, waarvan er twee recent zijn geveild voor €13,901 en €32,435, vandaar de geschatte waarde.


Bron: lolwot.com

3. Tetris (Senga Genesis/Megadrive) - Geschatte waarde: €2,800 - €14,970
Tetris is een spel waar je makkelijk aan kunt komen, dus je vraagt je misschien af waarom het in de top 10 van de zeldzaamste en duurste games staat. Dat heeft te maken met juridische zaken. Nintendo had de exclusieve rechten voor Tetris dus is het jammer genoeg niet uitgebracht voor de Senga Genesis. Echter, er zijn toch 10 exemplaren gemaakt en één van deze exemplaren, gesigneerd door de maker van Tetris, Alexey Pajitnov haalde de krant toen het te koop werd aangeboden voor een ongelooflijk bedrag van 1 miljoen dollar.


photo credits: entertainment.ie

2. Birthday Mania - Gechatte waarde: €13,901 - €32,435
Tijdens de groeiende populariteit van games in de jaren 80 werd Birthday Mania ontworpen voor de Atari 2600 als het ultieme verjaardagscadeau. Om iemand te verrassen met dit spel moest je het wel ruim van tevoren bestellen. Het spel kwam dan met een gepersonaliseerd hoofdscherm en een speciale ruimte aan de voorkant om de naam te schrijven van de jarige Job of Jet. Het spel bestond uit het virtueel uitblazen van kaarsen en het lekprikken van ballonnen. Jammer genoeg voor de distributeur, Personal Games, had de game niet het succes waar ze op gehoopt hadden. Daarom zijn er maar heel weinig exemplaren gemaakt. Het schijnt dat er nog maar twee exemplaren in omloop zijn, waarvan er 1 in het bezit is van een bekende Atari verzamelaar - Jerry Greiner.


Bron: entertainment.ie

1. Gamma Attack - Geschatte waarde: €18,534 - €46,337
Het zal je niet verbazen dat de zeldzaamste en duurste game ook voor de Atari 2600 is. Geprogrammeerd door Robert L. Esken, Jr., en uitgebracht door Gammation, werd Gamma Attack maar een paar keer gemaakt. Je vraagt je af waarom dit de zeldzaamste game ooit is? Simpel gezegd, er is nog maar 1 exemplaar bekend. Naar het schijnt is dit exemplaar momenteel in het bezit van de verzamelaar Anthony DeNardo, die in 2008 het spel in een veiling aanbood voor €463.370.


Bron: lolwot.com

We hopen dat je nu de zolder van je ouders in gaat duiken of in de kelder rond gaat snuffelen, want misschien vind je wel één van bovenstaande games! Als dat zo is, kan je extra geld verdienen door het hier aan te bieden, op Catawiki! Vergeet niet om regelmatig een kijkje te nemen in onze video games veiling om te zien wat er aangeboden wordt om je eigen verzameling uit te breiden!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu