Top tien duurste platen

De gemiddelde langspeelplaat zal niet veel geld opbrengen, maar er bestaan ook platen waarvan de waarde alleen maar stijgt. Hieronder de tien waardevolste platen ter wereld. Lees snel verder en ontdek de top 10 duurste platen ter wereld!
 Door Jeroen Hamelink - expert vinyl bij Catawiki

10 Elvis Presley - Stay Away, Joe (1967) - € 22.000 
Dit album bevat een 30 minuten durende opname voor één uitzending bij een radiozender. Hierdoor is deze plaat uniek en natuurlijk veel geld waard.


Velvet Underground & Nico -The Velvet Underground & Nico (1966)€ 22.500 
Deze plaat met alternatieve versies van de nummers van het officiële album werd gekocht op een rommelmarkt voor slechts 70 cent - mooie winst!


8 Bob Dylan - The Freewheelin’ Bob Dylan (1963) 31.000 
Dit tweede album van Bob Dylan was zo goed als af toen vier nummers werden vervangen. Iemand bij de platenpers had dit helaas (of gelukkig?) niet helemaal begrepen en er werden een paar exemplaren gedrukt van de eerste versie, zeldzaam dus!


7 Frank Wilson - Do I Love You? (Indeed I do) (1965) - € 35.000 
Deze 7-inch single werd nooit uitgebracht en de meeste exemplaren werden vernietigd door de Motownbaas, omdat Frank Wilson als componist aan de slag ging. Eind jaren ’70 kwam de plaat weer boven water in Engeland.


6 The Beatles - Yesterday and Today (1966) - € 42.000 
Deze plaat met de omslagfoto met de lachende Beatles in slagersjassen met lappen vlees en onthoofde poppen was één dag te koop voordat hij uit de handel werd gehaald. De platenmaatschappij bedacht zich over de gepastheid van de foto, wat de originele uitgave nu erg bijzonder maakt. 


5 The Beatles - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1971) - € 257.500 
De Beatles kunnen natuurlijk niet maar één keer in deze lijst staan. Dit exemplaar is door alle bandleden gesigneerd en ging hierdoor voor een hoge prijs van de hand.


4 Elvis Presley - My Happiness Acetate (1953)  265.500 
Het is de allereerste plaat die Elvis Presley opnam, waarschijnlijk als verjaardagscadeau voor zijn moeder. Het was het begin van zijn muzikale carrière. 


The Quarrymen-That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger (1958) - € 271.000 
Van deze pre-Beatles plaat bestaat maar één exemplaar en die heeft Paul McCartney in zijn bezit. 


John Lennon & Yoko Ono - Double Fantasy (1980) - € 575.500 
Dat een plaat met een bijzonder verhaal enorm veel geld waard kan zijn, bewijst dit exemplaar dat John Lennon signeerde voor de man die hem enkele uren later zou doodschieten. Inclusief de door de politie bepoederde vingerafdrukken van de moordenaar. 


Wu-Tang Clan - Once Upon A Time In Shaolin LP (2015) - € 4.428.000 
Om muziek weer te verheffen tot kunstvorm hebben de rappers van de Wu-Tang Clan één exemplaar gemaakt van hun nieuwste album. Deze lp is nog niet verkocht, maar door de media wordt er gesproken over een waarde van bijna 5 miljoen dollar.

Bezoek onze wekelijkse online platenveilingen. Wie weet vindt u daar een de genoemde zeldzame platen. Wilt u liever verkopen? Dat kan natuurlijk ook, klik hier om u aan te melden als verkoper.

×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.