Geschiedenis

Koningin van de filatelie: een geschiedenis van de postzegelverzameling van Elizabeth II

Door Laura | 9 september 2022


Heb je ooit gehoord van de Royal Philatelic Collection? Het is een van de meest opmerkelijke postzegelverzamelingen ter wereld en wijlen koningin Elizabeth II was er de trotse eigenaar van. De collectie begon als de hobby van haar voorvader George V en zij nam het op zich om de koninklijke collectie verder uit te breiden. Dankzij haar is de verzameling nu wereldberoemd.




De kroningszegel van koningin Elizabeth uit 1953

De oorsprong van de Royal Philatelic Collection gaat terug tot het Engeland van het midden van de 19e eeuw. Prins Alfred, de zoon van koningin Victoria, was de eerste Britse royal die postzegels verzamelde. Postzegels bestonden toen nog maar zo'n 25 jaar. De eerste postzegel ter wereld, de penny black, dateert van 6 mei 1840 en bevat het portret van de moeder van de prins, koningin Victoria. Hoewel Prins Alfred in eerste instantie een gepassioneerd verzamelaar was, koos hij er later voor om zijn postzegels te verkopen aan zijn oudere broer, Edward VII. Deze aankoop is niet voortgekomen uit een liefde voor verzamelen; in feite heeft Edward nauwelijks bijgedragen aan de collectie. Misschien kocht hij de collectie om ermee te pronken, maar hij was in ieder geval niet van plan om nieuwe postzegels toe te voegen. Dat liet hij over aan zijn zoon, George V, die later de koning van Engeland zou worden.



De "Royal Philatelic Collections"

Een waardige opvolger

George nam met plezier het stokje over en stopte zijn hart en ziel in zijn verzameling. Zijn fascinatie voor postzegels was geen geheim. Bij zijn huwelijk kreeg hij een postzegelalbum met maar liefst 1.500 postzegels cadeau. Dit album werd toegevoegd aan zijn verzameling, die hij in een mum van tijd had weten uit te breiden. George kocht zeldzame postzegels wanneer hij maar kon en betaalde op een gegeven moment zelfs £1450 voor een blauwe 'Mauritius two pence' postzegel. Een personeelslid hoorde van deze aankoop, maar luisterde maar half. Hij stond voor een verrassing toen hij indruk op de hertog probeerde te maken met een scherpe opmerking: "Een of andere idioot heeft maar liefst £1400 betaald voor één postzegel!" Terwijl de andere personeelsleden hem vermoedelijk gebaarden zijn mond te houden, terwijl hij zijn verhaal vertelde, trok er plotseling een donkere wolk over het gezicht van de hertog. 'Ik was die idioot,' snauwde George.



De zeldzame ‘Mauritius Two Pence’ postzegels

De koninklijke albums

De verzameling was gebaat bij twee dingen: passie en geld — en George had van beide meer dan genoeg. Hij zei ooit tegen zijn filatelistische adviseur dat hij de beste verzameling wilde hebben, niet 'een van' de beste verzamelingen, van heel Engeland. Onder zijn toezicht groeide de collectie zo dat ze bij het overlijden van George V 328 postzegelalbums telde. Deze zogenaamde 'Rode Albums' bevatten nog steeds alle postzegels die George heeft weten te bemachtigen. De Royal Philatelic Collection was geboren en groeide al snel in omvang. Na de Rode Albums van George V volgden de Blauwe Albums van zijn zoon George VI en de Groene Albums van Elizabeth II die ons bij de huidige collectie en Queen Elizabeth brengen.


Een van de Rode Albums uit de 'Royal Philatelic Collection'


Bijdrage van koningin Elizabeth

Elizabeth heeft haar eigen bijdrage aan de collectie geleverd, maar niet alleen door deze uit te breiden. Ze slaagde er vooral in om de Royal Philatelic Collection beroemd te maken door deze te exposeren, in bruikleen te geven en te gebruiken voor goede doelen. In 2009 vertelde de voormalige Franse president Sarkozy haar dat hij was begonnen met het verzamelen van postzegels om een rustiger imago op te bouwen. Om hem op weg te helpen, schonk de koningin hem enkele zeldzame exemplaren. Ondanks deze vrijgevigheid is de Royal Philatelic Collection nog altijd de grootste en meest complete verzameling postzegels uit Groot-Brittannië en het Gemenebest. Een selectie van deze postzegels kan worden bekeken in het National Postal Museum in Engeland.

  

De postzegels van koningin Elizabeth zouden een fantastische aanwinst zijn voor iedere verzameling

De Royal Philatelic Collection is een schat aan historische postzegels die bewijst dat zelfs de meest vooraanstaande personen een passie hebben voor verzamelen. 

____________________

Ontdek ons assortiment historische postzegels in onze wekelijkse postzegelveilingen. Of registreer je als verkoper.


Ontdek meer Postzegels | VK en Britse Gemenebest postzegels


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Een geschiedenis van filatelie verteld via drie postzegelvervalsers


De vergeten humanitaire geschiedenis van postzegels


Hoe bepaal je de waarde van je postzegels?


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu