Nieuws

Beginnersgids voor het verzamelen van vintage foto's

In samenwerking met Jamie Beeden - Fotografie-expert

Vintage foto's verzamelen is een ontdekkingstocht, maar waar moet je beginnen? Er is zoveel keuze, dat het lastig kan zijn een goed startpunt te vinden. Maar je bent nu op de juiste plaats beland. Onze fotografie-expert heeft een slimme handleiding geschreven die je op weg kan helpen met jouw toffe fotoverzameling. Of je nu momentopnamen van je favoriete filmsterren & muzikanten  of vintage persfoto's wilt verzamelen: onze beginnersgids voor verzamelaars zet je op het juiste been en leert je hoe je vintage foto’s moet beoordelen.

Aan de slag
Het kan helpen om je collectie op te bouwen rond een thema. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald type foto's verzamelen, zoals foto's van landschappen of beroemde personen of foto's van een bepaalde fotograaf of uit een bepaalde tijd. Het is belangrijk een thema te kiezen dat je na aan het hart ligt. Een goede start kun je maken bij de filmsterren & muzikanten fotografieveiling van Catawiki. Hier vind je een scala aan foto's van beroemdheden, van Marilyn Monroe en James Dean tot Freddie Mercury en The Beatles. Als beroemde mensen jouw ding niet zijn, kun je ook eens kijken bij onze persfoto-veiling, die nu wekelijks plaatsvindt.


Onze fotografie-expert raadt aan om je collectie te beginnen met persfoto's bestemd voor kranten en tijdschriften. Deze foto's, die soms “werkafdrukken” worden genoemd, groeien in populariteit omdat ze, anders dan bij een originele afdruk van een iconisch beeld, redelijk betaalbaar zijn. Voor een paar honderd euro kun je je verzameling beginnen met een van deze zogenoemde werkafdrukken. 


Waar moet je op letten
Nu je weet over welk thema je foto's wilt verzamelen, wordt het tijd om na te denken over waar je op moet letten. Bepaalde kenmerken die een vintage foto extra zeldzaam maken en extra waarde geven, zijn handig om in je achterhoofd houden als je op zoek bent naar foto's voor je verzameling. Hier zijn een aantal dingen waar je op kan letten.

1. Zeldzaamheid - Als een foto maar eenmaal is gepubliceerd met een genummerd aantal afdrukken, is er een goede kans dat de foto meer waarde heeft. Hoe minder afdrukken, hoe waardevoller de foto is. Kijk uit voor zogenoemde foto's van het “secretariaat”. Dit zijn foto's van beroemdheden uit Hollywood, meestal uit de jaren 1930 en 1940, die eruitzien alsof hun handtekening erop staat. Maar in feite zijn deze foto's massaal voor de fans van tekst voorzien door medewerkers van deze beroemdheden. Helaas zijn dergelijke afdrukken minder waard.


2. Afdrukdatum - Afdrukken met een datum die dichter bij de datum op het negatief ligt, zijn duurder dan latere afdrukken. Dit wil echter niet zeggen dat latere afdrukken niet ook enige waarde hebben. Ook die kunnen een geweldige aanvulling op je collectie zijn. Blijf je ogen echter open houden voor de echte “vintage afdrukken”. Dit zijn afdrukken uit de tijd dat de foto genomen is, of van binnen een jaar daarna.


3. Onderwerp - Hoe bekender het onderwerp, hoe meer waarde een foto heeft. Door wat onderzoek te doen, kun je erachter komen dat een ogenschijnlijk anonieme foto eigenlijk een verborgen schat is. In 2011 kocht een man bijvoorbeeld een 19e-eeuwse foto van croquet-spelende mannen voor 2 dollar, eenvoudigweg omdat hij het een mooie foto vond. Na wat onderzoek ontdekte hij dat Billy the Kid op de foto stond. Het was een van de slechts twee bekende foto's waarop de beroemde crimineel stond afgebeeld. Zijn aankoop leverde plotseling een winst van 2,3 miljoen dollar op!

4. Kwaliteit - Controleer altijd of de foto krassen of scheuren heeft, vervaagd is of andere schade heeft. Hoewel sommigen misschien vinden dat dat charme geeft aan een foto, maakt meer schade de foto minder waard.


5. De fotograaf - Als een foto afkomstig is van een bekende fotograaf of studio, kan de waarde ervan alleen al toenemen doordat de naam erop staat. Het werk en de naam van Ansel Adams zijn bijvoorbeeld zo bekend, dat zijn naam altijd meer waarde geeft aan de foto. Bij het verzamelen van oude persfoto's, kun je letten op bepaalde stempels op de achterkant: Magnum Photos, LIFE, TIME en AP, en ook individuele fotografen zoals Robert Capa, Henri Cartier-Bresson of Robert Doisneau.


We hopen dat je nu een beetje een idee hebt van hoe je kunt beginnen met je vintage fotoverzameling en waar je op moet letten. Voor bijzondere exemplaren kun je een kijkje nemen bij onze maandelijkse filmsterren & muzikanten fotografieveiling en bij onze wekelijkse persfoto-veiling. Als je al een zeldzame schat ontdekt hebt, kun je je ook registreren om je vintage foto hier te verkopen.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu