Geschiedenis

Vijf manieren waarop jazz een impact heeft gemaakt

In samenwerking met Jeroen Hamelink - Expert Platen / Vinyl


Goede muziek heeft geen houdbaarheidsdatum. Jazz ontstond in de Verenigde Staten in de jaren '20 en is nog steeds populair. Het is een moeilijk te omschrijven genre, maar toch zeer herkenbaar. Misschien verwoordde Art Blakely het het beste: “Jazz poetst het stof van het dagelijks leven weg.” Hoewel we dit muziekgenre allemaal kennen, realiseren we ons wellicht niet hoe groot de invloed van jazz op ons leven is geweest. Lees verder als je wilt ontdekken welke invloed jazz had, en nog steeds heeft, in de wereld.

De invloed van jazz op je hersenen
Volgens psychologen kan jazz je stressniveau verlagen. Stress is de aartsvijand van het geheugen, maar dit monster kan verslagen worden door naar jazz te luisteren. De muziek helpt ook tijdens het studeren of bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Daar komt bij dat het gewoon leuk is naar jazz te luisteren! Jazz zijn roots liggen in de negentiende eeuw: de muziek van Amerikaanse slaven. Voor hen was muziek vaak een emotionele uitlaatklep. Jazz werkt ook opwekkend. In de hersenen van de jazzmuzikant worden verschillende gebieden geactiveerd tijdens het spelen bij kritisch of creatief nadenken. De muzikant gebruikt zijn technische kennis om zijn instrument te bespelen en wordt tegelijkertijd uitgedaagd te luisteren naar het spel van collegamuzikanten om samen met hen te spelen.


De invloed van jazz op moderne muziek
Jazz ontwikkelde zich verder in de twintigste eeuw, vooral in Afro-Amerikaanse gemeenschappen in het zuiden van de Verenigde Staten. Vanwege de populariteit en energie, werd de muziek geabsorbeerd door andere genres, inclusief pop, rock en hiphop. Freestyle rap, waarbij de rapper teksten improviseert, lijkt op de improvisatie van jazzmuzikanten. Popzangers treden ook op met jazzmuzikanten, denk bijvoorbeeld aan Beyoncé.


De invloed van jazz op literatuur
In de jaren 1920, schreven dichters zoals T.S. Elliot, Carl Sandburg en E.E. Cummings minder formeel en met minder respect voor de conventionele stijl. Poëzie ontwikkelde zich tegelijk met jazz en nam toe in populariteit. De twee kunstvormen keken de kunst bij elkaar af en zo ontstond jazz poetry. Deze poëzie bevatte niet alleen literaire verwijzingen naar jazz, maar imiteerde ook de stijl van de muziek.


De invloed van jazz op mode
Flappers, een subcultuur in de jaren 1920, gebruikten jazz om zich te verzetten tegen de maatschappij. En aangezien je goed kunt dansen op jazz, kwam er een bijpassende kledingstijl. De vooroorlogse Victoriaanse stijl was minder geschikt om in te dansen, dus leidde de opkomst van de jazz ook tot een verandering in de mode-industrie. Als eerste werden jurken geïntroduceerd met een lage heuplijn, later raakten jurken zonder heuplijn in de mode. Niet alleen de kleding veranderde, ook de haardracht. De bobline werd populairder dan lang haar omdat dansen met kort haar gemakkelijker was, net zoals dat gemakkelijker was in wat ruimere kleding.


De invloed van jazz op de samenleving
Na de oorlog wilden vrouwen gezien worden als individu, los van hun traditionele rollen als vrouw en dochter in het gezin. Jazz verschafte hen een uitlaatklep. Met de komst van de jazz kwamen er ook banen voor vrouwen in de muziekindustrie en werden vrouwelijke muzikanten steeds meer sociaal acceptabel. Zoals we al eerder schreven, de mode veranderde en de jonge generatie deed mee met de nieuwe look. Adverteerders pikten die trend op, en in de jaren '20 werden er meer modetijdschriften dan ooit verkocht aan vrouwen. Met de opkomst van jazz ontstond ook nieuwe waardering voor de Afro-Amerikaanse cultuur en kwam er werk voor zwarte muzikanten. Voor sommige mensen herinnert de muziek toch aan een tijd van onderdrukking door de slavernij. Anderen zien jazz als het begin van de erkenning van de zwarte cultuur en geschiedenis in Amerika.


Jazzmuziek is de taal van emoties volgens Charles Mingus. Als deze muziek je aanspreekt, neem dan eens een kijkje bij onze maandelijkse Blues, Soul, Jazz & Funk-veiling om dat ene album te vinden dat jouw collectie compleet maakt.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!