Geschiedenis

Een geschiedenis van Rolls-Royce verteld in drie auto's

Geschreven door Laura | 4 februari 2020

Rolls-Royce staat erom bekend kwalitatief hoogwaardige auto's te bouwen voor de rijken en welgestelden; maar ze hadden een weg vol obstakels en afleidingen. Oorspronkelijk was het een Brits productiebedrijf, maar Rolls-Royce is veel internationaler geworden in zowel eigendom als vooruitzichten. Om de evolutie van het bedrijf van vliegtuigen naar BMW in kaart te brengen, is het een geschiedenis van Rolls-Royce met drie auto's.

De oprichting van Rolls-Royce

Rolls-Royce Limited werd opgericht in 1904 door Charles Rolls en Henry Royce. Royce, de eigenaar van een mechanisch bedrijf, had zich bezighouden met motorontwerp en zijn eerste auto maakte zoveel indruk op Rolls dat hij aanbood om de marketing- en verkoopkant op zich te nemen. Rolls was eigenaar van een hoogwaardige autodealer in Londen, waardoor hij de perfecte zakenpartner en kanaal was voor de visie van Royce. Uit deze samenwerking werd de naam 'Rolls-Royce' geboren en werd geschiedenis geschreven.

The Spirit of Ecstasy, donkere lak en de Rolls-Royce grill zijn overal ter wereld bekend geworden

Rolls-Royce adelaar

Terwijl hij bleef werken aan automotoren (de eerste auto die door beide mannen werd gemaakt, was de Rolls-Royce 10 pk), had Rolls-Royce al vroeg een begin gemaakt met de productie van vliegtuigmotoren. De Rolls-Royce Eagle werd gebouwd in 1915 en het was de eerste motor die een non-stop trans-Atlantische oversteek maakte per vliegtuig. De Eagle leverde ook meer dan de helft van het totale luchtvermogen dat de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten. Ondanks zijn achtergrond in auto-ontwerp, was het misschien wel deze vliegtuigmotor die de uitmuntendheid van Rolls-Royce op het gebied van motorfabricage heeft bepaald.

Rolls-Royce Silver Dawn

Aan het begin van de 20e eeuw was het gebruikelijk dat autofabrikanten zich specialiseerden in de constructie van de motor en het chassis. Het maken van de carrosserie en het koetswerk zou dan worden uitbesteed aan andere bedrijven zoals Park Ward, Barkers en Hoopers. Bestuurders werden vaak alleen gebruikt om het chassis en de motor van de ene naar de andere fabriek te rijden en een paar weken weer terug naar de eerste fabriek met de afgewerkte auto met de carrosserie.

Pas in 1946, na de Tweede Wereldoorlog, begon het bedrijf met het bouwen en verkopen van complete auto's. De eerste complete auto gemaakt door Rolls-Royce was de Silver Dawn - een slanke full-size vierdeurs sedan, geproduceerd tussen 1949 en 1955. De auto was oorspronkelijk ontworpen als exportauto en er werden slechts 760 Silver Dawns gemaakt. Pas in 1953 was deze beschikbaar op de Britse markt. Dit alles maakt deze auto ongelooflijk zeldzaam en zeer gewild.

Rolls-Royce Phantom VII

Twee bedrijven die al lang interesse hadden in Rolls-Royce waren de Duitse fabrikanten Volkswagen en BMW. Deze belangstelling kwam in 1998 tot een hoogtepunt, toen BMW overboden werd door Volkswagen (£ 430 miljoen versus £ 340 miljoen) in een poging het merk Rolls-Royce te verwerven. Het resultaat van deze biedoorlog was dat BMW de naam Rolls-Royce en het logo bezat, terwijl Volkswagen de rechten had op de mascotte en de grill.


Een Rolls-Royce Phantom VII, gefotografeerd tijdens de31e Berlin-Brandenburg Oldtimer Dag

Deze patstelling werd doorbroken toen een deal werd gesloten dat BMW vanaf 2003 de volledige auto onder de naam Rolls-Royce mocht produceren. De Phantom VII uit 2003 was de eerste Rolls-Royce die volledig onder BMW is gebouwd en men schrijft de auto toe dat deze de reputatie van Rolls-Royce als fabrikant van luxeauto's heeft doen opleven. Een tijd lang was het inderdaad de enige auto die werd geproduceerd door Rolls-Royce, dat was de kracht en het belang van de Phantom VII voor het succes van het bedrijf.

____________________

Zou je je eigen Rolls Royce willen hebben? Kijk dan bij onze wekelijkse oldtimerveilingen. Of heb je een auto om te verkopen? Je kan je registreren als verkoper bij Catawiki.

Ontdek meer oldtimers | automobilia en motobilia

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De blijvende populariteit van de SEAT-oldtimers

Een geschiedenis van Mercedes-Benz in drie auto‘s

Een korte geschiedenis van de Volkswagen T1

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu