Interviews

De whiskyverzameling van Catawiki's whisky expert: Jeroen Koetsier

In samenwerking met Jeroen Koetsier - Whisky expert

Jarenlang kocht Catawiki expert, Jeroen Koetsier, van iedere whisky drie flessen: één voor de verzameling, één om op te drinken en één om later te verkopen. Dat laatste om die andere twee flessen van te betalen. Whisky is een genot om te drinken, maar ook een drank die een vorm van verzamelgekte en een innerlijke handelsgeest kan opwekken. Jeroen Koetsier liet zelfs een souterrain bouwen om al die kostbare flessen te kunnen stallen! Hij vertelt ons graag over zijn bijzondere whiskycollectie.

Hoe zijn verzameling ontstond
Voordat Jeroen whisky verzamelde, verzamelde hij werkelijk van alles: postzegels, munten, knikkers, autofolders, bierglazen, asbakken - en ga zo maar door. Maar in 1998 ging er een wereld voor hem open en werd de kiem gelegd voor iets nieuws. “Ik kocht een Ardbeg 1974 voor de verjaardag van mijn broer. Bij het overhandigen had ik moeite de fles daadwerkelijk los te laten. Een dag later was ik terug bij de slijter, om een vintage uit mijn eigen geboortejaar aan te schaffen. Op aanraden van de slijter ging ik naar huis met een Brora 1972. Een absolute top fles, net als de Ardbeg 1974.”


Brora uit 1972

Drinkachterstand
Het virus greep snel om zich heen. Jeroen Koetsier: “Een week later kostte het een andere slijter weinig moeite om mij in één keer zes flessen te verkopen, nadat hij had verteld over de zes regio’s met ieder hun eigen smaakprofiel. In een paar maanden tijd stonden er zo’n twintig flessen in de kasten. Toen het er honderd waren, hield ik nog vol dat ik geen verzamelaar was , maar enkel en alleen een achterstand met drinken had.” Toen de collectie duizend flessen bevatte, stopte hij met tellen.  


Niet alleen Schotse whisky is populair
Wie iets over whisky hoort of leest, denkt meteen aan Schotland. Maar er zijn meer landen waar het destillaat vandaan komt. Ierland en de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, maar ook Japan. Jeroen Koetsier proefde in 2005 midden in de Speyside whisky van de in 2000 gesloten Hanyu distillery uit het land van de rijzende zon. “Wat een grote whisky was dat!” De alles behalve kinderachtige Schotse whisky’s die we ervoor hadden geproefd, waaronder een Bowmore 1964, was ik op slag weer vergeten.” Koetsier kocht een vat en ging de inhoud bottelen en verkopen. Bij de Malt Maniac Awards, een onafhankelijke, niet-gesponsorde wedstrijd, won zijn Hanyu een gouden medaille.


Koop en verkoop
Lange tijd verzamelde Koetsier vooral whisky van de Ardbeg distillery op het eiland Islay en vintages uit 1972. “Toen het uitgraven en bouwen van mijn souterrain, in 2006, twee keer zoveel ging kosten als begroot, heb ik noodgedwongen veel moeten verkopen. Vooral mijn Ardbegverzameling, die destijds bestond uit meer dan tweehonderd verschillende flessen, heeft het moeten ontgelden. Met de flessen die ik destijds verkocht, had ik anno 2014 een knappe auto kunnen kopen. Spijt? Nee, ik woon hier met veel plezier en de whisky heeft een mooie plek.


Ardbeg: Lord of the Isles whisky

Sinds 2006 ben ik breder gaan verzamelen. Ik staar me niet langer blind op één distillery, waarvoor je natuurlijk te veel betaald als je eindelijk weer eens een fles tegenkomt die je niet hebt. De belangrijkste eis die ik aan nieuwe flessen stel is dat ze in ieder geval lekker moeten zijn. Stel dat de waarde ooit onderuit gaat, dan kunnen we de inhoud in ieder geval nog liquide maken.”

De liefde voor whisky
Jeroen Koetsier is ook een liefhebber. Whisky is een fascinerende drank, vindt hij. “Omdat een distillaat met een kostprijs van minder dan 1 euro per liter door goed houtgebruik en veel, soms heel erg veel geduld, uitgroeit tot een prachtige complexe smaakbelevenis. In tegenstelling tot mijn andere passie, wijn, heeft whisky ook nog eens het voordeel dat, mits je veel proeft maar niet veel drinkt, zelfs de absolute top flessen met een bescheiden budget bereikbaar zijn. Als je hem goed afsluit, gaat een geopende fles whisky jaren mee, meer dan voldoende tijd om die ene speciale fles - en de kosten - met vijf, tien of soms wel vijfendertig anderen te delen.”


Whiskyvrienden
De verzamelaar/ liefhebber is namelijk onderdeel van een wereldwijd netwerk van whiskyvrienden. Ze ontmoeten elkaar meerdere keren per jaar op whisky festivals. Met een klein groepje echte diehards reist Koetsier naar Schotland. “In 2012 zijn we gestart met de Brora academy, een week rondom de gesloten Brora distillery en afgelopen februari met de ‘Pre World War Tour’. Dan brengen alle deelnemers minimaal één fles in die voor de Tweede Wereldoorlog is gedistilleerd. Ons bezoek aan onafhankelijk bottelaar Gordon & MacPhail en het openen van een Glenlivet 1899 bij het Glenlivet distillery is uitgezonden door de BBC.”


 Gordon & MacPhail

Whisky is overal
Jeroen haalt de flessen overal vandaan. Regelrecht van distilleries, die inmiddels bijna allemaal met een bezoek zijn vereerd maar ook online kun je terercht om je collectie te vergroten. “Toppers binnen de collectie? Dat is moeilijk aan te geven. Het gaat om tientallen flessen, stuk voor stuk met een eigen verhaal.” De verzameling telt meer dan duizend flessen én ongeveer vijfhonderd boeken over whisky. Een mooie collectie, maar de echte verzamelaar verzamelt natuurlijk gewoon door. Jeroen Koetsier ook. “Whisky’s gebotteld voor 1980 zijn zeer zeldzaam en interessant voor mij. Ik ben altijd op zoek naar oude single malts waarvan niemand het bestaan weet. Verder zou ik graag nog eerste drukken willen bemachtigen van een aantal negentiende-eeuwse boeken. The Whisky distilleries of the United Kingdom van Alfred Barnard staat bovenaan het lijstje.”


Prijsexplosie
Wat het verzamelen nu wat moeilijker maakt, is de prijsexplosie. De afgelopen twee jaar zijn de betere flessen allemaal verdubbeld in prijs. “Het lijkt steeds gekker te worden. Nieuwe releases van 1.000 euro of meer per fles zie je helaas steeds vaker. Als je de kosten deelt met dertig man is dat nog te doen. Maar drie flesjes kopen, nee, dat gaat niet langer op. De Brora 1972 voor 7.000 euro laat ik bijvoorbeeld echt aan mij voorbijgaan.”

Verzameldoelen
Zijn verzameling is in de loop der jaren van aard veranderd. Jeroen Koetsier: “Voorheen was de verzameling statisch, nu dynamisch. Geen fles is heilig, iedere fles mag open. Mits er een bijzonder goede reden voor is. De whiskyverzameling is niet langer een doel op zich, maar een middel om mooie ervaringen op te doen en bijzondere mensen te ontmoeten. Mijn verzameling is vooral een verzameling mooie herinneringen en belevenissen.”

Heb jij ook een whisky verzameling en ben je nog op zoek naar bijzondere flessen die missen in je verzameling? Neem eens een kijkje op onze whiskyveiling. Of heb je net als Jeroen Koetsier van elke fles een extra fles gekocht om te verkopen, registreer je dan op Catawiki als verkoper en biedt ze aan.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu