Inspiratie

Nu in de veiling: Nederlandse kunst en exclusief antiek

In samenwerking met Dési van Rhee (Antiekexpert) en Mark Haasnoot (Kunstexpert)

De Antiek- en Kunstveiling hebben hun krachten gebundeld om een bijzondere collectie samen te stellen voor deze speciale veiling. De 17e en 18e eeuw in Europa waren een grote inspiratie voor veel ontwerpers en kunstenaars. Dat geldt ook voor de volgende verzameling aan kunst en antiek.  De verzameling omvat een selectie schilderijen, klokken en schrijftafels die we op de veiling aanbieden. Deze veiling loopt af op 25 juni dus wees er snel bij. Lees verder als je wilt weten wat zo uniek is aan deze exclusieve collectie en hoe je een bod kunt uitbrengen op deze unieke stukken.

De geschiedenis
Na ongeveer 1850 werd in heel Europa de toegepaste kunst, inclusief meubel- en interieurdesign, in meer of mindere mate beïnvloed door een opleving van historische stijlen, van gotisch en Renaissance tot Lodewijk de XIV, Lodewijk XV en Lodewijk XVI. Dit nieuwe historische bewustzijn leidde ertoe dat elk land terugkeek naar de stijlen uit de meest glorieuze periodes van zijn artistieke geschiedenis. De beste ambachtslieden bliezen de kunst van hun 18e-eeuwse voorgangers nieuw leven in en produceerden een rijk scala aan voortreffelijke kopieën en reconstructies. Vaak werd daarvoor opdracht gegeven door koninklijke families en leden van de adel. Met uitzonderlijke technische deskundigheid maakten ze stukken met het beste fineer, geavanceerde en ingewikkelde patronen, gegraveerde vergulde bronzen ornamenten en polychrome lakken, die net zo mooi waren als de 18e-eeuwse originelen.


De collectie
Op de veiling kun je bieden op kwaliteitsstukken zoals de schrijftafel in Lodewijk XVI-stijl, met verguld bronzen ornamenten, Japanse lak en mahonie, gebaseerd op een model van Martin Carlin. Martin Carlin (1730-1785) werd geboren in Duitsland en emigreerde naar Parijs om ébéniste, meubelmaker, te worden. Als meester van de neoklassieke stijl, was Carlin voornamelijk bekend om zijn kleine en bijzonder elegante tafels, muziekstandaards en sieradenkistjes gedecoreerd met plaquettes van Sèvres-porselein. Los van deze kleinere stukken, maakte hij ook grotere werken met lakpanelen. Hiernaar is de 19e-eeuwse schrijftafel, die nu te koop is, gemodelleerd. Let op de zeer elegante, verguld bronzen gedrapeerde gordijntjes aan de zijkanten van de tafel.


Bureaus en kastjes
Een ander prachtig stuk in deze verzameling is een niervormige secretaire van palissander in weefmotief en fruitbomenhout in bloemmotief, in de stijl van Lodewijk XV, met vergulde bronzen ornamenten, gebaseerd op het werk van Paul-Charles Sormani. Dit interessante stuk, met een kleine klok verwerkt in de bovenbouw, is een goed voorbeeld van het hoge niveau van ébénisterie in de late 19e en vroege 20e eeuw. De twee kleine kastruimtes met gebombeerd front aan beide zijden van het blad, hebben van binnen een ebbenhouten kubusmotief en de kwalitatief hoogwaardige vergulde bronzen ornamenten passen prachtig bij de panelen en laden in weefmotief.



Romantische kunst
Het is waarschijnlijk geen verrassing dat we geen namen van Nederlandse schilders aantreffen in literatuur over de Romantiek als stroming in de schilderkunst. Wat de Franse, Duitse, Scandinavische en Engelse Romantische schilders gemeen hadden, ontbrak grotendeels bij hun Hollandse collega's. Waar de internationale beweging kennelijk beter in staat was uiting te geven aan de gevoelens van de individuele kunstenaar en de waardering voor de natuur, was de Nederlandse benadering anders. De interpretatie en uitvoering van de ideeën van de Romantische beweging verschilden per land. De Nederlanders hadden, uiteraard, hun eigen ideeën over kunst. In de Nederlandse romantiek zijn geen strijdtonelen met een achterliggende morele boodschap, landschappen met gletsjers of een donker, duister kerkhof met een dolende monnik te vinden.


Kunstenaars zoals B.C. Koekkoek en zijn beste leerling Klombeck kwamen dicht bij dit idee in hun onderwerpen. Hun boslandschappen met oude eiken en stormachtig weer op komst, roepen een gevoel op van de grootsheid van Gods schepping. De meeste romantische schilders kozen echter een andere koers.

Nederlandse kunst
Een van de redenen is dat kunstmarkt in Nederland in de 18e en vroege 19e eeuw nog sterk onder invloed stond van de grote aantallen kunstwerken uit de 17e eeuw die nog beschikbaar waren (de schattingen lopen op tot 5 miljoen euro). Kunst bezitten was in het Nederland van de 17e eeuw, en elders in Europa, niet alleen een privilege van de Kerk en hogere klassen. De 17e-eeuwse Republiek der Nederlanden was vooral een burgersamenleving, en elke klasse kende zijn eigen vraag naar kunst. Dus ontwikkelden de Nederlandse schilders in de 17e eeuw specialismen. Ze specialiseerden zich in zeegezichten, stadsgezichten, landschappen of kerkinterieurs. Er waren ook genreschilders, portretschilders en schilders die zich vooral bezighielden met stillevens. De traditionele genres zoals geschiedenis en bijbelse en mythologische taferelen, kwamen veel minder voor. Er is echter altijd veel vraag geweest naar de Nederlandse romantiek. Nog geen tien jaar geleden werden schilderijen van B.C. Koekkoek op een veiling verkocht voor meer dan 1 miljoen euro, net als schilderijen van Cornelis Springer.

In deze verzameling vinden we mooie voorbeelden van de Nederlandse romantiek. Zoals het uitzonderlijke schilderij van J.T. Abels (1803-1866), die zich specialiseerde in riviergezichten bij nacht, en Jan Sluijters (1881-1957). Net als Aert van der Neer (1603-1677) in de 17e eeuw, zijn ook J.J.C. Spohler (1837-1894) en Charles Leickert (1816-1907) goed vertegenwoordigd met winterse taferelen. Zij hebben, net als Schelfhout, natuurlijk veel te danken aan Jan Josefz van Goyen (1596-1656).

Nu je alle ins en outs kent van deze bijzondere kunst- en antiekverzameling, nodigen we je uit mee te doen aan deze unieke veiling! De veiling loopt van 15 tot 25 juni, dus wees er snel bij om de stukken te scoren waar je naar op zoek bent. 

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu