Bijzondere veilingen

De verborgen feiten van de Olympische Spelen

Als je aan de Olympische Spelen denkt, denk je al snel aan Dafne Schippers, Usain Bolt en Michael Phelps. Maar de 120-jarige geschiedenis van de moderne Olympische Spelen is veel groter dan deze drie sporthelden. De wereldberoemde Spelen hebben namelijk meer geheimen dan je denkt...

Olympische kunstenaars
Zo bestonden de Olympische Spelen vroeger niet alleen uit sporten, maar werden er ook kunstwedstrijden georganiseerd. Tussen 1912 en 1948 werden er medailles uitgereikt in de categorieën architectuur, literatuur, muziek, schilderen en beeldhouwen. In 1954 werd besloten de kunstwedstrijden te schrappen, omdat kunstenaars als echte professionals werden gezien en sporters slechts amateurs waren. Die reden zou tegenwoordig niet meer opgaan...

De half-zilveren-half-bronzen medaille van Shuhei Nishida en Sueo Oe.

Zilver, maar ook brons
Tijdens deze Spelen in Rio de Janeiro werden bij de 100 meter vlinderslag liefst 3 zilveren medailles uitgereikt. Tijdens de Olympische Spelen in Berlijn (1936) gebeurde iets soortgelijks: twee Japanse polsstokhoogspringers eindigden op de tweede plek, maar nu was er maar één zilveren medaille. De oplossing was buitengewoon creatief: de Japanners Shuhei Nishida en Sueo Oe sneden de zilveren en bronzen medaille doormidden en maakten de verschillende helften weer aan elkaar. Zo hadden Shuhei en Sueo elk een half-zilveren-half-bronzen medaille. Absolute klasse van deze twee atleten!

De legendarische Jesse Owens tijdens de Olympische Spelen in Berlijn (1936)

Jong en oud
Tijdens de Olympische Spelen in Athene (1896) deed de 10-jarige Griek Dimitrios Loundras mee. Hij is nog altijd jongste deelnemer allertijden op de Olympische Spelen. Of Dimitrios ook echt wat te zoeken had op de Spelen? Zonder meer! Als gymnast haalde de 10-jarige jongen namelijk brons! De oudste deelnemer allertijden deed het trouwens niet minder. Tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen (1920) won de destijds 72-jarige Zweedse schutter Oscar Swahn een zilveren medaille.

De gesigneerde schoen van Usain Bolt waarop hij de wereldtitel won.

Schoenen van Bolt
Vanwege de Olympische Spelen in Rio de Janeiro organiseren we een speciale Olympische Spelen Memorabilia veiling. In de veiling vind je niet alleen veel Olympische geschiedenis, maar ook een gesigneerde schoen van Usain Bolt waarop hij wereldkampioen werd in 2015.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!