Inspiratie

Speciale veiling: een speciale fotocollectie van Dimitri Ermakov

Door Daniel Heikens - expert fotografie en klassieke kunst 

Het verhaal achter deze speciale veiling is een klassieker: een oudere vrouw had een doos met foto‘s in haar bezit. Ze dacht niet dat het veel waard zou zijn, maar ze bood het toch maar aan voor de veiling. Daniel Heikens, fotografie-expert en verantwoordelijk voor wat er in de fotografieveiling opgenomen wordt, kwam de foto's tegen en wist onmiddellijk dat dit een bijzonder kavel was dat veel geld zou opbrengen. Lees verder om het achtergrondverhaal van deze fotoserie te weten te komen en hoe het binnenkort in jouw bezit kan zijn.


De eigenaar van de foto‘s
De eigenaar en verkoper van de speciale foto's groeide op in een handelshuis. Daar kwam ze een doos met oude foto‘s tegen in de kelder. Ze dacht dat het ongeveer €300 tot €500 waard zou zijn en bood het aan op Catawiki, geen idee wat ze precies had. Ze was natuurlijk geschokt toen Daniel haar vertelde dat het niet een paar honderd waard was, maar een paar duizend euro! “Toen ik de topografische afbeeldingen zag, dacht ik dat dit foto‘s zouden kunnen zijn van een zeer beroemde fotograaf uit Georgië die Dimitri Ermakov heet“. De collectie bevat 100 foto's.


Na de ontdekking
"Kort nadat ik contact had opgenomen met andere deskundigen op het gebied van 19e eeuwse fotografie bevestigden ze allemaal wat ik al dacht. Ik had nog nooit foto‘s geveild van deze fotograaf. Dus ik was erg enthousiast over dit aanbod. De foto‘s zijn naar Nederland verzonden om ze in het echt te kunnen zien. Dit is een heel belangrijk proces voor kavels in deze prijsklasse, omdat de conditie bepalend is voor de waarde van de foto‘s. Door ze van dichtbij te bekijken, kon ik zelf een schatting maken van de waarde van de foto‘s.“ Vertelt Daniel Wat maakt deze foto's zo speciaal? "Een kavel foto‘s is een echte schatvondst! De zeer beroemde Georgische fotograaf maakte prachtige 19e eeuwse foto‘s van uitstekende kwaliteit!"


De foto's
Georgiër Dimitri Ermakov (1846-1916) begon zijn reizen in 1860 als een rondreizende fotograaf in het Midden-Oosten en daarbuiten. Later werd hij zo succesvol dat hij zelfs de officiële fotograaf van de Sjah werd. Dit is een kijkje in de fotoserie die momenteel wordt geveild.


Ben je verwonderd door deze zeldzame ontdekking en wil je het graag toevoegen aan je verzameling? Bezoek onze speciale veiling en plaats zo snel mogelijk jouw winnende bod. De veiling eindigt op 9 juli. Je hebt alleen een geverifieerd account nodig om mee te kunnen doen aan de veiling. Met het juiste bod kan deze schat van jou zijn.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu