Geschiedenis

De 10 meest indrukwekkende boeken in onze veiling

Elke week worden bijna 1.000 boeken gekocht en verkocht op Catawiki. Daar zitten af en toe ware schatten tussen. Deze boeken zijn interessant vanwege hun zeldzaamheid of historische waarde en wisselen soms voor een indrukwekkend bedrag van eigenaar.  We zetten tien spectaculaire momenten uit onze wekelijkse boekenveilingen op een rij.

10. De eerste editie van Peter and Wendy - 896 euro
Dit is de allereerste uitgave van het klassieke verhaal van J.M. Barries over de “jongen die niet volwassen wilde worden”, gepubliceerd in oktober 1911. Het karakter Peter Pan verscheen voor het eerst in druk in 1902 in The Little White Bird, maar pas na de publicatie van Peter and Wendy werd hij onsterfelijk in boekvorm.


9. Boekbindgereedschap - 958 euro
Catawiki verkocht een grote verzameling boekbindgereedschappen, inclusief stempels, beitels, priemen, letterhaken, persen, snijmaterialen en meer; een complete kit met 96 benodigdheden om op vakkundige wijze boeken te binden.


8. Zeldzame Lutherse bijbel - 1.051 euro
Deze bijbel uit 1616 werd gedrukt in Frankfurt am Maine en telt 120 prachtige afdrukken van houtsnedes. Hij reisde van Duitsland naar de Verenigde Staten en was eigendom van twee bibliotheken, voordat hij op Catawiki werd geveild.


7. Twee 16e-eeuwse klassieke werken - 2.050 euro
Werken van Heinrich Bünting en Johann Mathesius werden samengebonden geveild in een prachtig geïllustreerd klassiek werk met een aantal indrukwekkende landkaarten op basis houtsnede.

6. 16e-eeuws wiskundeboek - 2.402 euro
Dit voorbeeld van het beroemde verzamelwerk Elementen van Euclides telt 15 wiskundeboeken met initialen in houtsnededruk, wiskundige en geometrische plaatjes en verschillende met de hand geschreven kanttekeningen van de gebruikers van het boek in de 16e en 17e eeuw.

5. Originele heksenveroordeling - 2.550 euro
Gedateerd op 2 augustus 1603, toont deze enkele pagina een geschreven veroordeling van Ursula Grimm uit Mainflingen, wegens hekserij. Er zijn slechts een paar kopieën van deze tekst en dit unieke exemplaar laat zien dat een Grimm-sprookje niet altijd goed afliep.

4. Manuscript van een Ottomaanse koran - 3.850 euro
Dit prachtige Arabische manuscript van de Koran komt uit het Ottomaanse Turkije, uit ca. 1850. Alle 400 pagina's zijn versierd met verguldsel en bloemenmotieven. Het manuscript heeft drie prachtige verluchte dubbele pagina's en is op traditioneel islamitische wijze gebonden.


3. De eerste edities van L'Esprit Nouveau - 4.700 euro
Catawiki had de complete collectie van alle 27 magazines van L'Esprit Nouveau in de veiling. Dit bekende Franse tijdschrift uit de jaren 1920 werd opgericht door dichter Paul Dermée, schilder Amédée Ozenfant en architect Le Corbusier. Het belichtte de modernistische esthetiek in het tijdperk na de Eerste Wereldoorlog op wetenschappelijke wijze.


2. Encyclopédie, Dictionnaire universel raisonné of connaissances humaines - 5.000 euro
De 58-delige Encyclopédie werd tussen 1770 en 1780 gepubliceerd. Drieënvijftig delen werden geveild op Catawiki. Uitgaand van Diderots regels voor het opbouwen van een encyclopedisch kennissysteem, was de versie van Fortunato Bartolomeo de Felice completer en minder beïnvloed door religie.


1. De eerste editie van het Dagboek van Anne Frank - 7.100 euro
Deze eerste uitgave van het dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis, is een van de drie bekende exemplaren met een stofomslag. De eerste editie van het oorlogsdagboek van Anne Frank is gewild bij verzamelaars, maar de zeldzame stofomslag maakte dit exemplaar nog interessanter.


Op Catawiki worden af en toe hele bijzondere boeken verkocht, voor indrukwekkende bedragen. Of je nu op zoek bent naar zeldzame boeken voor je persoonlijke verzameling, of zelf zeldzame boeken wilt verkopen, neem eens een kijkje op Catawiki. Registreren is gratis. Als je account geverifieerd is, kun je direct beginnen met bieden. Met een eenvoudige extra stap kun je je ook registreren als boekenverkoper en je eigen zeldzame en oude boeken op de veiling aanbieden.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu