Gidsen en advies

De beste Alfa Romeo klassiekers ooit op de weg

Door Laura | 11 februari 2020

Met meer dan 100 jaar ervaring in het bouwen van enkele van de meest inspirerende en invloedrijke auto's is Alfa Romeo een synoniem voor de term ‘oldtimer’. Maar hoe onderscheid je het beste van het allerbeste? We vroegen oldtimer-expert Franco Vigorito om zijn favoriete Alfa Romeo-modellen aller tijden te noemen.

Alfa Romeo 2000 Sportiva 1954


Alfa Romeo 2000 Sportiva in Colle di Val d'Elsa, Toscane

Hoewel hij de productie nooit heeft gehaald, wordt de Sportiva nog steeds beschouwd als een van de beste sportauto's die in de jaren vijftig zijn gebouwd. Alfa Romeo bouwde het Sportiva-model en combineerde het met een innovatief ontwerp van Franco Scaglione van Bertone in een poging de vooroorlogse glorie van het bedrijf te doen herleven. De Sportiva heeft een opgepompte versie van de 1900 family saloon motor, waardoor deze betrouwbaar en snel is. Ontworpen voor de weg in plaats van de racebaan, is de bouw vrij klein om concurrerend te blijven met auto's zoals de Mercedes-Benz SL300. Het inspireerde vele toekomstige sportwagenontwerpen.

Alfa Romeo T33/2 Stradale Prototipo 1967

Alfa Romeo staat bekend om het combineren van sex-appeal en plezier in hun auto's. De Stradale Prototipo is niet alleen een van de mooiste auto's ooit gemaakt, maar de technische mogelijkheden maken het een wagen om rekening mee te houden. Het welgevormde ontwerp van de auto in combinatie met de aluminium carrosserie gevormd om een aluminium buisvormig chassis maakt hem uiterst gerespecteerd in racekringen. De beroemde vlinderdeuren en de lichte carrosserie van slechts 700 kg maken deze auto tot een uitzonderlijke creatie.

Alfa Romeo 8C 2900 Mille Miglia 1938

De Mille Miglia is een van de beste oldtimers ooit gemaakt. Gebouwd in de jaren 30 met technische expertise van de legende Vittorio Jano; is dit model gemaakt als een snelle, drukgevulde en sierlijke machine. De auto had een drukgevulde 2,9-liter inline-acht motor met 180 pk, die zowel op het circuit als op de weg kon rijden. Ralph Lauren bezat er een en hield ook van dit exacte model. Het was ook een extreem veelzijdig ontwerp en er werden verschillende modellen met verschillende motoren geproduceerd (zowel straat- als raceversies).

Alfa Romeo Duetto Spider 1966-1994


Alfa Romeo Duetto Spider in Vigevano, Pavia

De Duetto Spider is gemaakt om hulde te brengen aan open rijden, snelheid en aanwezigheid op de weg. Het slanke Italiaanse ontwerp in combinatie met de lichtgewicht constructie deed deze auto opvallen tussen de andere auto‘s en verzekerde zijn karakteristieke behendige karakter op die landelijke wegen. Alles, van het ontwerp tot het geluid en het gevoel, draagt bij aan de reputatie van Duetto Spider als een van de coolste auto's op de weg.

Alfa Romeo Bertone Carabo 1968

De Bertone Carabo is misschien wel een van de meest radicaal ontworpen Alfa Romeos die ooit is gebouwd. De Bertone was oorspronkelijk gebaseerd op het Alfa Type 33 Stradale-chassis, maar er zijn niet veel andere overeenkomsten. De beroemde ontwerper Gandini implementeerde de opvallende wigvormige lijnen die de manier waarop moderne superauto‘s worden ontworpen zouden veranderen. Deze auto beloofde de toekomst en bleef ontwerpers tientallen jaren inspireren, daarom staat hij op onze lijst.

Alfa Romeo Disco Volante 1952

Een van Alfa's futuristische auto's: de rondingen van de C52 'Disco Volante' kunnen gemakkelijk worden aangezien voor een Jaguar E-type. Als zijn fabrikant met contant geld het project niet had opgeschort ten gunste van andere bezigheden, zou het misschien Alfa's magnum opus zijn geworden. De C52 werd bedacht tijdens een onstabiele periode voor Alfa Romeo. Terwijl het bedrijf net het Formule 1 Wereldkampioenschap van 1951 had gewonnen, had Alfa naoorlogse geldtekorten die ertoe leidden dat het zich uit de competitie terugtrok.

Alfa Romeo Giulietta SS Prototipo Bertone

Het eerste prototype van de Giulietta SS werd in 1957 gepresenteerd op de Autobeurs van Turijn. De Bertone zou de Giulietta SS vervangen, maar hij is nooit in productie gekomen, waardoor het een uniek model is dat je nu niet vaak meer ziet. De auto maakt momenteel deel uit van de Lopresto-collectie en heeft onlangs bewezen hoe bijzonder hij is door Best in Show en Best in Class te winnen tijdens de Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2017.


____________________

Bekijk onze meest recente oldtimerveiling, of registreer je als verkoper bij Catawiki.

Ontdek meer oldtimers | Automobilia and motobilia


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

De blijvende populariteit van de SEAT-oldtimers

Iconische Italiaanse motormerken en de helden die ze hielpen bouwen

Van Eendje tot Wesp: de geschiedenis van de Vespa

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu