Geschiedenis

De meest invloedrijke vrouwelijke stripfiguren

Geschreven in samenwerking met Tim Plumbe | Geactualiseerd op 4 maart 2020

Of het nu gaat om superhelden of antihelden, in de stripboekenwereld vind je talloze belangrijke vrouwelijke personages. Vrouwen figureren al tientallen jaren in stripboeken. Daarom vroegen we onze stripboekenexpert Tim Plumbe welke vrouwelijke personages de stripwereld het meest beïnvloedden.

Poison Ivy

Pamela Lilian Isley, de botanist en milieuactivist van Gotham City, is de vijand van zowel Batman als Superman. Hoewel ze een schurk is, komt uit haar criminele activiteiten ook iets goeds voort: ze zijn vaak bedoeld om het milieu en bedreigde soorten te beschermen. Ze is een zelfverklaarde "eco-terrorist van wereldbelang". Ze doet vaak de verkeerde dingen om de juiste redenen en is een sterke vrouwelijke antagonist in het DC-universum.

Kitty Pryde


Kitty Pryde is ongetwijfeld een van de beste jonge, vrouwelijke superhelden uit de stripwereld. Ze is niet alleen superheld en spionage-expert, maar ook een herkenbare tiener met haar ambities, houding en interesses. Kitty bleek in staat te groeien en zich aan te passen op een manier die je bij andere stripfiguren, vooral vrouwen, niet vaak ziet. De X-men zouden zonder Ms. Pryde niet geweest zijn wat ze nu zijn.

Catwoman

Een van Batmans belangrijkste kwelgeesten en tevens zijn occasionele minnares, Catwoman, is de beroemdste vrouwelijke antiheld in de stripboekenwereld en misschien wel een van de beste personages in de Batman-serie. Omdat ze op straat opgroeide en elke dag haar eigen strijd leverde, is Catwoman een goed voorbeeld van een zeer krachtig personage. Niemand kan haar impact op de stripcultuur ontkennen en ze wordt alom gezien als de bevallige, katachtige inbreker.

Ms. Marvel

Ms. Marvel is sinds de jaren 1960 een invloedrijk stripkarakter. Ze onderging in de loop van de jaren diverse veranderingen. Haar laatste verschijning - de Pakistaans-Amerikaanse Kamala Khan - bereikt tegenwoordig een nog breder publiek. Khan kreeg te maken met veel kwesties waar immigrantengezinnen mee kampen, van pesterijen tot uitsluiting, tot de dag waarop ze haar superkrachten kreeg.

Khan vertelt haar superhelden in een visioen dat ze "knap, geweldig en stoer, en minder gecompliceerd" wil zijn. Haar wens komt uit als ze de polymorfe reïncarnatie van eerdere Ms. Marvel personages wordt, en ook een herkenbaar karakter voor velen. Ze luidde een golf van vernieuwing in het Marvel-universum in, inclusief de komst van sterke vrouwelijke personages zoals Jane Foster als Thor en Gwen Stacy als Spider-Woman.

Jean Grey


Jean Grey reïncarneerde als Phoenix en Dark Phoenix en was de eerste vrouwelijke mutant-superheld. Ze speelt een bepalende rol in de serie X-Men en is een van de meest ontwikkelde en complexe karakters die ooit gecreëerd zijn. Van verliefdheid tot waanzin, en zonder haar extreme kracht en intelligentie te vergeten, Jean Grey heeft heel wat meegemaakt in de loop van haar fictieve leven.

Harley Quinn

Ze verscheen voor het eerst in Batman: The Animated Series en kreeg uiteindelijk haar eigen stripserie. Deze duistere en gestoorde ziel is een fascinerende mix van complexiteit en herkenbaarheid. Harley Quinn stort zich in een foute relatie met de Joker, maar heeft ook heldere momenten. Ze kan meestal haar zwakheden toegeven. Ze is niet hulpeloos en naïef. Is ze een slecht rolmodel? Misschien... maar wie je ook pijn heeft gedaan, het gaat erom wie weer een glimlach op je gezicht tovert.

Wasp


Wasp is een van de strippersonages met grote historische betekenis. Ze was niet alleen de eerste vrouwelijke Avenger, maar ook een van de oprichters van de groep en ze gaf die zelfs zijn naam. Hoewel ze begon als side-kick, maakte Wasp snel naam voor haarzelf. Ze werd het morele hart van het team. Wasp is een van de grootste kleine superhelden ooit die de pagina‘s van Marvel-stripboeken sierden.

Storm


Als een van de eerste Afrikaans-Amerikaanse superhelden en de eerste zwarte vrouw in een stripboek, zette Storm zichzelf op de kaart. Ze is nu nog steeds van groot belang voor de stripgeschiedenis. Opvallend is dat Storm oorspronkelijk een mannelijk personage was, Typhoon. Hij veranderde in een vrouw om de volledig mannelijke X-Men cast diverser te maken. Storm is sterk aanwezig in de stripwereld, ze is nog steeds een symbool van vrouwelijke kracht en wordt vaak afgebeeld als leider.

Invisible Woman

Hoewel ze misschien minder bekend is dan andere personages op deze lijst, was Invisible Woman de eerste superheldin van Marvel. Hoewel ze aan het begin van het carrière niet wordt neergezet als het sterkste karakter, veroverde ze al snel een plek in de Fantastic Four en het Marvel-universum. Invisible Woman is een van de meest gerespecteerde vrouwelijke personages. Ze voedde twee kinderen op terwijl ze zich tegelijkertijd bleef ontwikkelen en de wereld van superhelden domineerde.

Wonder Woman


Wonder Woman is misschien wel het meest iconische symbool van vrouwelijke kracht in de stripwereld. Ze werd in 1941 bedacht door William Moulton Marston, een groot voorstander van vrouwenemancipatie en de uitvinder van de leugendetectortest (geen wonder dat Wonder Womans favoriete wapen de Lasso van Waarheid is).

Volgens het verhaal is Wonder Woman afkomstig van een eiland bewoond door de Amazonen, de gereïncarneerde zielen van door mannen vermoorde vrouwen. Haar culturele impact nam in de loop van de jaren toe en tegenwoordig is ze een cultureel icoon. Marston zei over haar: "Ze moedigt vrouwen aan voor zichzelf op te komen, te leren vechten, en sterk te zijn, zodat ze niet bang hoeven te zijn of afhankelijk zijn van mannen."

____________________

Voel je je geïnspireerd door deze sterke helden? Neem dan eens een kijkje bij onze wekelijkse stripveilingen! Of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer stripboeken | US comics en originele tekeningen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Een geschiedenis van vrouwen in strips via drie superhelden

Hoe bepaal je de waarde van je stripboekenverzameling?

Een geschiedenis van de rivaliteit tussen DC en Marvel in drie strips

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!