Gidsen en advies

De duurste postzegels ter wereld

Bijgewerkt door Laura | 9 juli 2020

Toen de eerste postzegel in 1840 werd uitgegeven, konden weinigen vermoeden dat het een passie zou inspireren die eeuwenlang zou duren. Het enige dat meer is toegenomen dan de historische betekenis van postzegels is de hoeveelheid geld die postzegelverzamelaars eraan verdienen. Onze experts hebben een lijst samengesteld van de duurste postzegels ter wereld, en uitgelegd waarom elk van die zegels zo waardevol is.

De Penny Black - € 3.000
De Penny Black, uitgegeven in mei 1840 in het Verenigd Koninkrijk, was de eerste zelfklevende postzegel ter wereld en daarom wordt deze postzegel zo waardevol geacht. De Penny Black heeft een afbeelding van koningin Victoria II en laat niet het land van herkomst zien, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. Ondanks dat er genoeg Penny Blacks te koop zijn, kan een ongebruikt exemplaar een gelukkige eigenaar rond de € 3.000 opleveren, waardoor hij zeer populair is onder verzamelaars.


De Penny Black was de eerste zelfklevende postzegel

Inverted Swan - € 35.500
De Inverted Swan is een van de beroemdste en meest unieke postzegels ter wereld, niet vanwege zijn schoonheid, maar eerder omdat het een van de eerste omkeerfouten ter wereld was. De Inverted Swan werd uitgegeven in Perth, Australië in 1855, toen een gecompliceerd proces voor het produceren van deze zegels door middel van lithografie werd gevolgd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het echter eigenlijk het frame dat is omgekeerd in plaats van de zwaan. Deze beroemde postzegel werd in 1983 voor het laatst verkocht voor € 35.500.


De Inverted Swan is het eerste voorbeeld van een waardevolle omkeerfout

Red Mercury - € 37.000
De Red Mercury postzegel is vanwege zijn zeldzaamheid zeer waardevol. In plaats van een postzegel werd de Red Mercury gebruikt voor het verzenden van kranten. Deze postzegels hebben een afbeelding van de Romeinse god en zijn gedrukt in geel, rood en blauw, afhankelijk van een aantal kranten in de bundel. De Red Mercury was echter van korte duur en werd al snel vervangen, daarom zijn er zo weinig exemplaren bewaard gebleven en hebben ze zo'n hoge waarde van € 37.000.

Hawaiian Missionaries - € 39.000
Ondanks het goedkope blauwe papier waarop de Hawaiian Missionaries postzegel is gedrukt, behoren deze tot de zeldzaamste en meest waardevolle postzegels aller tijden, die nu ongeveer € 39.000 waard zijn. De Hawaiian Missionaries waren de eerste postzegels die op Hawaii werden geproduceerd en voornamelijk gebruikt werden in correspondentie tussen missionarissen, vandaar hun naam.


Ondanks het goedkope papier, zijn Hawaiian Missionaries postzegels ongelooflijk waardevol geworden

Omgekeerde Dendermonde - € 75.000
De Omgekeerde Dendermonde, die het stadhuis ondersteboven laat zien, is de grootste bijdrage van België aan drukfouten. Hoewel deze fout er doorheen glipte door twee vellen van de eerste oplage van de postzegel en een deel van de tweede, zijn er nog maar 17 bekend. Het gerucht gaat dat twee van deze postzegels verloren zijn gegaan toen een beroemde postzegelverzamelaar in 1942 werd vermoord. Als je de weinige overgebleven exemplaren in handen wilt krijgen, zou dat je naar schatting € 75.000 kosten.


De Omgekeerde Dendermonde kan het motief geweest zijn voor een moord in 1942

Inverted Jenny - € 750.000
Een andere drukfout is wat de Inverted Jenny zijn enorme prijskaartje opleverde. De postzegel, die nu een waarde heeft van ongeveer € 750.000, heeft een omgekeerde afbeelding van het Curtiss JN-4-vliegtuig en werd in 1918 in de VS uitgegeven. Slechts 100 exemplaren slaagden erin door het drukproces te komen, daarom wordt de Inverted Jenny zo hoog getaxeerd.


Slechts 100 exemplaren van de Inverted Jenny werden ooit gedrukt

Baden 9 Kreuzer - Ongeveer 1 miljoen euro
In plaats van waardevol te zijn vanwege een beeldfout, ontleent de Baden 9-Kreuzer zijn waarde aan een fout in de gebruikte kleur. Een 9-Kreuzer-postzegel heeft de nominale waarde van 9-Kreuzer en is roze gekleurd, terwijl de 6-Kreuzer-postzegels groen waren. Een drukfout betekende echter dat een partij van 9 Kreuzer-postzegels groen was in plaats van roze. Er zijn er slechts vier bekend en één werd in 2008 verkocht voor meer dan € 1 miljoen.


Een groene Baden 9-Kreuzer kan op een veiling een bedrag met zes nullen opleveren

De eerste twee Mauritius - Meer dan 1 miljoen euro
Uitgegeven in 1847 in Mauritius tijdens de Britse kolonie, werden deze postzegels gemodelleerd naar de Britse postzegels met een afbeelding van koningin Victoria. Met slechts 26 bekende exemplaren die nog bestaan en als eerste Britse Commonwealth postzegels die buiten Groot-Brittannië werden geproduceerd, is het geen wonder dat de Mauritius-zegels elk een waarde van meer dan 1 miljoen euro vertegenwoordigen.

De eerste Britse Commonwealth postzegels die buiten Groot-Brittannië werden geproduceerd

De Treskilling banco geel - Meer dan 2,1 miljoen euro 
De Treskilling banco geel wordt beschouwd als een van de duurste postzegels ter wereld, omdat hij in plaats van te zijn gedrukt in de gebruikelijke kleuren (blauwgroen), in werkelijkheid in geel is gedrukt. Deze in 1855 uitgegeven Zweedse postzegel met misdruk zou het enige overgebleven exemplaar zijn dat bestaat en is daarom meer dan € 2,1 miljoen waard. De postzegel is een paar keer verkocht en bij elke verkoop stijgt de waarde ervan.


Het enige bestaande exemplaar van de Treskilling banco geel

____________________

Begin je postzegelavonturen en maak een vliegende start met je collectie in een van onze vele postzegelveilingen. 

____________________

Ontdek meer postzegels | internationale postzegels


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Advies van een expert: hoe bepaal je de waarde van je postzegels

Hoeveel is jouw postzegelverzameling waard?

Top 10 van duurste bankbiljetten ooit verkocht

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu