Nieuws

De lekkerste zoete, witte wijn ter wereld: de Sauternes

Door Daniel Elswood - Wijnexpert

"Ik hou niet zo van zoete wijn." Dat heb je vast wel eens gehoord. Mensen die beweren niet van zoete wijnen te houden, denken vaak terug aan de tijd waarin veel witte wijn in het schap slecht gemaakte demi-sec was. Of nog erger, het smakeloze mengsel van water en suiker dat typerend was voor de goedkopere Duitse rijnwijnen van de jaren 1970 en '80. We willen je kennis laten maken met een zoete witte wijn die je mening over zoete wijnen zal veranderen: de Sauternes!


Een echte zoete wijn drinken kan een sublieme ervaring zijn, vooral als hij uit een van de klassieke Franse wijnregio's komt: Sauternes en Barsac in het zuiden van de regio Bordeaux. De wijnen zijn middengeel tot diepgoud van kleur en kunnen in zoetheid variëren van halfdroog tot intens en zalvend zoet, afhankelijk van de stijl van het domein en de vintage rijpheid.

Combinaties met voedsel
Wanneer moeten we deze ambachtelijke en sterk aromatische zoetere wijnen drinken? Ideaal gezien kan dat op drie manieren:

  • 1.  Als opzichzelfstaande wijn, zonder voedsel - het is zelfs een zeer goed aperitief.
  • 2. In combinatie met de meeste desserts en puddingen.
  • 3. In combinatie met een kaasplateau.


Als het moet, kun je enkele van de medium zoete soorten zelfs combineren met bepaalde kruidige, hartige gerechten zoals eend of bepaalde visgerechten. Welke je ook kiest, de geweldige zoete wijnen uit deze regio zullen je, als ze goed gekoeld zijn, verrassen met heerlijke en geconcentreerde noten- honing- en fruittonen, die qua frisheid in balans gehouden worden met de zuurtegraad en niet te overdadig zijn op je verhemelte.

En het beste nieuws? Deze moeilijk te maken wijnen zijn zeer waardevol, misschien omdat ze in onze op fastfood georiënteerde cultuur enigszins over het hoofd worden gezien. Ze horen bij het begin of einde van een heerlijke maaltijd en worden gewaardeerd tijdens een goed gesprek of een overdenking. Met een halve fles bedien je gemakkelijk 6 personen.

Koning van Sauternes: Château d'Yquem
Absoluut de beste Sauternesregio is Chateau d’Yquem. Daar wordt legendarische wijn gemaakt die 100 jaar oud kan worden, of zelfs ouder bij een goede vintage. Andere kwaliteitswijngoeden die je in het oog moet houden, zijn Coutet, de Fargues, Rieussec, en Suduiraut.


Dus als jouw gasten de volgende keer weer "Ik hou niet van zoete wijn" zeggen, dring er dan op aan dat ze hun voorzichtigheid aan de kant zetten. Snijd de beste, zoute Roquefort aan en geniet van een van de beste proeverijen die de wijnwereld te bieden heeft! Neem een kijkje bij onze wekelijkse wijnveilingen om een variëteit aan voortreffelijke Sauternes en andere dranken te ontdekken. Wist je dat je jouw wijn ook kunt verkopen op Catawiki? Registreer je hier eenvoudig als verkoper om je wijnen aan te bieden op de veiling.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu