Gidsen en advies

Hoe bepaal je de waarde van je stripboekenverzameling?

Door Beulah | 23 januari 2020

Vijf van de populairste films uit de afgelopen tien jaar waren verfilmingen van stripboeken. Eerste edities van Spider-Man en Kuifje tikken zes nullen aan en in 2019 ging in de uitgeefmarkt voor strips 1 miljard dollar om. In datzelfde jaar werd de eerste editie van Kuifje in het land van de Sovjets verkocht voor 50.000 euro. Het is duidelijk, stripboeken zijn big business. Fanatieke verzamelaars doen er dus goed aan zich af te vragen of ze misschien op een goudmijn zitten.

Licht je verzameling eerst zelf door

Wil je meer weten over een individueel stripboek, een album, een serie of een volledige verzameling? In veel gevallen is de waarde van een complete verzameling hoger dan die van individuele strips. Onze stripboekenexperts veilden recentelijk een complete collectie van het Belgische duo Suske en Wiske. Patrick Vranken vertelt ons waarom de verkoper werd aangemoedigd de hele verzameling te verkopen en niet de individuele albums aan te bieden op verschillende veilingen.

“Verzamelaars zoeken niet alleen naar vintage exemplaren in topconditie,” legt Patrick uit. “Meestal willen ze alle delen uit een serie in dezelfde staat. Een verzameling met alle delen in vergelijkbare staat is altijd zeer aantrekkelijk. Niet alleen trekt zo‘n collectie de aandacht van verzamelaars die één of meer delen missen, soms gaan ze ook voor de complete set!”

Straatverkoop van stripboeken in Manhattan, New York City

Waar je op moet letten bij het bepalen van de waarde van een stripboek

Wat is het jaar van uitgave?

De uitgever, conditie en kunstenaar hebben allemaal invloed op de waarde van een stripboek, maar als eerste letten de meeste experts op het uitgavejaar. “Zeer gewilde strips en magazines dateren uit de Gouden Eeuw van de strips; die periode duurde van de jaren 1930 tot de vroege jaren 1950,“ zegt Patrick. “Dit geldt voor zowel Amerikaanse als Europese strips.”

“Deze oude stripboeken zijn moeilijker te vinden, omdat ze gekocht werden in een tijd waarin men strips niet veel meer waard achtte dan de prijs op de cover. Stripboeken uit deze tijd zijn vaak weggegooid of liggen nog ergens op een zolder. De grote namen zijn het populairst. Denk aan Superman, Batman, Kuifje, Spirou (Robbedoes) en Suske en Wiske in Europa. Strips uit de Zilveren Eeuw (de late jaren 1950 tot 1970) stegen in de afgelopen jaren in waarde: Spider-Man, Fantastic Four, Asterix en verschillende Frans-Belgische series.”

In welke staat is het stripboek?

De stripfiguren waar we van houden ontwikkelden zich met elke nieuwe tekenaar en oplage, en ook de druktechnieken ontwikkelden zich. Dat is terug te zien in de staat (en waarde) van stripboeken. “In de Gouden en Zilveren Eeuw werden strips gedrukt op papier van lage kwaliteit,“ zegt Patrick. “Sommige uitgaven zijn nog in voldoende aantallen te vinden, maar het is erg moeilijk om echt mooie exemplaren van bepaalde titels te bemachtigen.”


Let op gebroken ruggen, beschadigde randen en vouwen

“In de loop van de jaren kwamen er steeds meer exemplaren van zeldzame stripboeken boven water (omdat ze gezocht werden vanwege hun waarde). Verzamelaars zijn kieskeuriger geworden. Tegenwoordig kan de waarde van een stripboek enorm oplopen, als het eruitziet alsof het zo uit de winkel komt. Maar als er een naam in staat, de omslag zit los of er zit een vouw in, dan daalt de waarde snel en soms zelfs dramatisch.”

Hoeveel exemplaren zijn er nog?

Voor stripboeken geldt de traditionele regel van vraag en aanbod: hoe minder er zijn, hoe hoger de waarde. “Als de originele druk van een bepaalde strip bescheiden was (of slechts een paar exemplaren overleefden het) en de strip is nog steeds of opnieuw populair, dan heeft hij een waarde,” legt Patrick uit.

“Sinds de jaren 1970 - toen veel strips beschouwd werden als verzamelitems met waarde - werd het kunstmatig laag houden van de oplage een manier voor uitgevers om snel verzamelitems te creëren. Deluxe-edities, vaak in beperkte oplage, overspoelden de markt in de jaren 1980 en 1990.”

Loopt je verzameling uit de hand, dan is het misschien tijd om experts in te schakelen

De waarde bepalen van een stripboekencollectie

Als je een volledige verzameling wilt verkopen, in plaats van individuele strips, is het misschien nuttig experts te raadplegen. Personeel van een plaatselijke stripwinkel kan je wellicht tips geven bij het verkopen van een kleine verzameling. Een bezoekje is dus zeker de moeite waard. Als je duizenden strips en albums hebt, is een persoonlijk bezoek van een expert een betere garantie op een gedegen waardebepaling, en een kans voor jou om vragen te stellen. Programma‘s hiervoor vind je online, via je plaatselijke stripwinkel of door te e-mailen naar het Catawiki Collection Programme.

____________________

Ben je nieuwsgierig geworden naar de waarde van je stripboeken en wil je ze verkopen op Catawiki? Registreer je als verkoper om ze aan te bieden voor de veiling.

Ontdek meer stripboeken | exclusieve strips | originele stripkunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe Pilote de Franse stripkunst vleugels gaf

Een geschiedenis van de rivaliteit tussen DC en Marvel in drie strips

Hoe Spider-Man bewees dat tieners ook superhelden kunnen zijn

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu